Elisaveta Bebeşelea coase goblenuri de peste trei decenii(PORTERT)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În acest timp, sibianca a reuşit să dea naştere la sute de tablouri de mare valoare, care îi înfrumuseţează acum casa, dar şi pe cele ale apropiaţilor săi

CITIŢI ŞI

Nisipeanu, lider în "Turneul Regilor" de la Mediaş

Concurs între meşterii din construcţii, la Sala Transilvania din Sibiu

Elisaveta Bebeşela este persoană specială, care a reuşit, de-a lungul vieţii să îşi transforme priceperea şi imaginaţia în goblenuri de mare valoare. Spune că i-a plăcut întotdeauna lucrul de mână, iar de goblenuri s-a apucat prin 1978. De atunci, a reuşit să facă sute de tablouri şi se declară foarte mulţumită de acest lucru. Sibianca a lucrat toată viaţa în comerţ şi contabilitate, iar cusutul goblenurilor, după serviciu, era un adevărat mijloc de relaxare şi recereere. „ Îmi plăcea şi îmi place  şi acum foarte mult să lucrez, mă liniştesc de fiecare dată când mă apuc de cusut şi mă relaxez, totodată. Prefer să stau şi să fac un goblen, decât să mă uit la un film. Am şi o mare satisfacţie că am reuşit să fac ceva şi nu am pierdut timpul degeaba. În tinereţe, chiar dacă mergeam la serviciu şi poi aveam grijă şi se copii, întotdeauna găseam puţin timp şi pentru goblenurile mele“, spune sibianca.

Colecţie impresionantă
Cu îndemânare şi o răbdare de fier, Elisaveta Bebeşelea a dat naştere la sute de tablouri, în cei peste 30 de ani de când s-a apucat de cusutul goblenurilor. Acestea îi împodobesc acum apartament în care locuieşte, dar şi pe cele ale rudelor sale. „ Unul dintre băieţii mei are 24 de astfel de goblenuri. Foarte multe are şi sora mea din Germania, căreia îi plac foarte mult“, a completat aceasta. Spune că, atunci când se apucă de cusut, nu mai lasă acul din mână până după miezul nopţii, iar cea mai mare „lucrare“ pe care a realizat-o până acum, un tablou care ilustra un cerb, i-a luat mai bine de un an. „ În primul rând, mi-a luat mult timp datorită dimensiunii foarte mari, era de 84x61 cm, iar apoi, pentru că la realizarea unui astfelde tablou nu ai voie să greşeşti niciun fir, pentru că se strică tot“, spune aceasta.

Pasiune costisitoare

Extrem de pasionată de ceea ce face, Elisaveta Bebeşelea spună că nu ar putea niciodată să renunţe, chiar dacă migala pe care o presupune realizarea unui goblen i-a afectat foarte mult vederea. Nici costurile foarte mari pe care le presupune nu au descurajat-o pe sibiancă, ea fiind ajutată de sora sa din Germania să îşi achiziţioneze materialele de care are nevoie. „ Sora mea comandă pânza, aţa şi modelul de la o firmă de acolo. Deşi acestea costă câteva sute de euro,la care se adaugă şi timpul de lucru, nu cred că aş mai putea renunţa la asta“, a completata artista.
De priceperea sibiencei nu au aflat însă numai apropiaţii, astfel că a avut zeci de comenzi şi din partea altor amatori de artă. „ Odată, am avut  o comandă de patru astfel de goblenuri. După un an şi jumătate de lucru, am reuşit să le fac, iar persoana care mi le-a cerut a fost foarte încântată“, a spune aceasta, uşor dezamăgită totodată de faptul că nu toţi oamenii ştiu să-i aprecieze munca. „ Dacă ar fi făcut asta pentru bani, probabil aş fi renunţat demult, pentru că nu este o muncă plătită. După ce stai chiar şu un an să faci un tablou, oamenilor tot li se pare că le ceri prea mult“, a completat Elisaveta Bebeşelea. 

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite