Elena Stanciu tunde cu plăcere, de peste patru decenii (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Angajată, în prezent, la Frizeria Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor, Elenei Stanciu i-au trecut prin mână generaţii întregi de sibieni.

CITIŢI ŞI

Haine la preţuri de criză la Confintex în Sibiu

Constantin Chiriac: a fost cea mai bună ediţie a FITS din istorie

O persoană extreme de amabilă, comunicativă şi plină de viaţă.Aşa este Elena Stanciu, frizeriţa preferată a  multor persoane din Sibiu. Spune că a iubit meseria pe care o practică dintotdeauna, iar pasiunea pe care a pus-o în ceea ce a făcut i-a adus şi satisfacţiile meritate, de-a lungul timpului.

Îşi aranja păpuşile
Elena Stanciu a ştiut încă din copilărie ce îşi dorea să devină. Îşi aminteşte că, la început, şi-a testat îndemânarea chiar pe păpuşile cu care se juca. În fiecare zi, le tundea şi le aranja părul într-un mod diferit, iar asta îi plăcea foarte mult. Imediat după terminarea şcolii, la 18 ani, s-a angajat în domeniu şi de atunci, numai asta a făcut. A lucrat la secţii de lux şi ca şefă de unitate şi spune că a avut întotdeauna parte de un colectiv extrem de plăcut. Pentru asta, a mizat întotdeauna pe bun simţ şi echilibru. „ Întotdeauna am avut o relaţie deosebită cu colegii cu care am lucrat. Chiar dacă au apărut şi divergenţe, uneori, am reuşit să le depăşit datorită faptului că oamenii aveau foarte mult bun simţ, ştiam cu toţii când trebuie să vorbeşti şi când nu, sau când să pui punctul pe «i». Acum, toţi ştiu de toate şi, de fapt, nu ştiu nimic“, spune Elena Stanciu.  Aceasta recunoaşte că lucrul cu oamenii este extrem de dificil, dar spune că, dacă ştii să te cobori sau să te ridic la nivelul fiecăruia, lucrurile nu au cum să nu meargă bine.

Clienţi fideli

După mulţi ani în care s-a dedicat întru totul meseriei sale, sibianca a decis să se pensioneze anticipat, pentru a-şi creşte nepoţii. Pensia foarte mică, dar şi plăcerea pe care a pus-o în ceea ce a făcut, au determinat-o însă se întoarcă la serviciu. De doi ani, este angajată la frizeria Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor şi spune că vine la lucru cu o plăcerea foarte mare. A ajuns aici în urma recomandărilor primite din partea oamenilor cu care a lucrat în trecut şi care i-au apreciat devotamentul şi priceperea. În plus, multe dintre persoanele pe care le-a tuns în trecut vin acum la frizeria Casei de Ajutor Reciproc. „ Sunt clienţi de demult, care vin acum aici, că îi tund eu. Sunt acei clienţi fideli, care au apreciat ceea ce am făcut“, completează sibianca.

Elena Stanciu spune că frizurile de acum se aseamănă foarte mult cu cele din perioada sa de început, însă nu mai sunt făcute cu aceeaşi pricepere. Motivul: pregătirea stiliştilor se face doar trei luni, în timp ce pe vremuri, oamenii făceau câte trei ani de studii şi practică pentru ceea ce ulterior le devenea meserie. „În plus, oamenii făceau lucrurile din plăcere, nu ca acum. Toţi sunt împinşi de la spate, fac facultăţi cu bani, care nu îi ajută la nimic. Din cauza asta s-a ajuns la stadiul în care ne aflăm. Nici produsele cu care se lucrează nu mai sunt de aceeaşi calitate ca pe vremuri“  mai spune, cu regret Elena Stanciu.
Cu toate acestea, sibianca se consider o persoană împlinită, din toate punctele de vedere, şi speră ca sănătatea să-I permit să-şi continue meseria şi de acum încolo.

Întrebări şi răspunsuri
 Ce este la modă acum, în materie de frizuri?

 Se cere foarte mult tunsoarea clasică, la bărbaţi, dar şi cea stil soldat american. Iar doamnele prefer părul drept, tuns în scări sau bob-ul.

Ce s-a schimbat, în decursul anilor?
Din păcate, acum nu se mai pune accent pe frumuseţe. Pe vremuri, femeile nu mergeau la serviciu nearanjate şi nepuse la punct. Nu treceau două zile fără ca o persoană să nu treacă pe la coafor.

Îi tundeţi şi pe cei din familia dumneavostră?
Desigur, eu sunt frizerul familiei. Nici nu se putea altfel.

Ce-i place
Elena Stanciu spune că îi place tot ceea ce ţine de casă şi de curăţenie. În plus, îi place foarte mult să gătească, în special mâncare tradiţională românească.

Ce nu-i place
„Nu îmi place situaţia de astăzi, din ţara noastră, şi mă refer aici la decizia de diminuare a pensiilor şi a salariilor. Trebuia să se găsească o altă soluţie, în nicio şară nu am ami auzit să se procedeze ca la noi“, spune sibianca.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite