Sibiu: Edith Mitru, vinde bilete de tren de trei decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Edith Mitru, vinde bilete de tren de trei decenii
Sibiu: Edith Mitru, vinde bilete de tren de trei decenii

În cei trei zeci de ani în care a lucrat la Agenţia CFR, Edith Mitru a vândut milioane de kilometri de călătorii de vacanţă sau de afaceri, pe şine, artere rutiere şi căi aeriene.

Edith Mitru este vocea plăcută care-ţi dă detaliile călătoriei pe care tocmai ai achiziţionat-o de la Agenţia CFR (Căile Ferate Române). Este calmă şi răbdătoare şi chiar îţi face ziua mai bună dacă se întâmplă să ajungi la ghişeul cu plecări internaţionale, pentru un zbor spre plaiuri însorite, un drum cu autocarul ori o deplasare pe căile ferate prin Europa.

Lucru mare-i răbdarea
"Răbdarea este aici un lucru mare. Este o calitate necesară, dar, din păcate, nu o are toată lumea. Clienţii noştri sunt oameni de toate felurile, mai educaţi, mai needucaţi, mai inteligenţi, mai puţin inteligenţi. Trebuie să le explic toate detaliile călătoriei lor, pentru că, ajunşi într-o ţară străină, unii nu se descurcă, în special dacă nu cunosc limba. Aşa că eu le spun exact ceea ce au de făcut şi, pentru asta, am multă răbdare", explică Edith Mitru. Venite de la însăşi doamna Edith, aceste lucruri cam par laudă de sine, nu? Să vă spun de ce nu este aşa. Îmi amintesc că în urmă cu câteva luni m-am interesat de nişte variante de zboruri pe continent şi casiera de la plecări internaţionale mi-a explicat de-a fir a păr toate opţiunile, fără atitudinea pe care suntem obişnuiţi s-o primim de la funcţionari ori alţi prestatori de servicii. Casiera este Edith Mitru.

30 de ani casieră CFR
De trei decenii lucrează la Agenţia CFR şi spune că nu a existat în acest lung drum nicio răscruce. "Nu au fost momete în care să-mi doresc să fac altceva, să lucrez în altă parte", ne asigură Edith. Şi de ce să fi existat? "Este o meserie  plăcută, variată. Sunt tot felul de situaţii, de provocări la ghişeu. Nu-i o meserie monotonă precum sunt altele, nu ai cum să te plictiseşti", continuă cu sinceritate casiera. Îşi aminteşte că în liceu se gândea că o să ajungă profesoare de educaţie fizică şi sport, asta şi-ar fi dorit. Dar întâmplarea a adus-o la şcoala CFR. În fapt, nu numai întâmplarea, tatăl ei fiind ceferist.

"N-am darul să-i conduc pe ceilalţi!"
A lucrat puţin, la început, în gară, nu mai mult de o lună, şi apoi în agenţie. "Am trecut prin toate fazele, atunci nu era ca acum, cu calculatoare. Am început serviciul la informaţii, la casa specială de abonaţi, apoi la casa de bilete şi, de zece ani, la casa internaţională. Aceasta este treapta de sus, mai mult de atât nu se poate", precizează femeia. Poate doar şef, dar Edith neagă posibilitatea. "Niciodată nu m-a interesat să fiu şef. Eu nu am darul să-i conduc pe ceilalţi", mai spune Edith. Zilnic, prin faţa ghişeului lui Edith trec poveşti interesante, amuzante sau fericite. Iar satisfacţiile sunt zilnice. "Vezi un client care pleacă mulţumit. Atunci simţi că ţi-ai făcut treaba cum trebuie", declară casiera. Şi, cu toate că vinde zi de zi bilete către destinaţii turistice, Edith n-a mai fost în concediu de câţiva ani. "Am o fată care locuieşte în Germania şi o vizitez o dată pe an. Dar în concediu n-am mai fost de patru ani, am avut mereu alte priorităţi, altceva de făcut cu banii", încheie Edith Mitru.

O relaxează grădinăritul
Are o frumoasă grădiniţă cu flori şi îi place să îngrijească straturile zilnic. "Îmi plac foarte mult florile. Aş fi vrut să am în grădiniţă şi crizanteme, dar nu se pretează pentru grădiniţa mea, unde este cam umbră", declară Edith.

Doar cu picioarele pe pământ
"Am rău de înălţime, nu o să merg niciodată cu avionul. Chiar dacă înainte locuiam la bloc, la etaj, acum, de fiecare dată când merg în vizită, până şi la etajul trei simt cum îmi fuge balconul de sub picioare", povesteşte casiera.

Ce vă place şi ce nu la Sibiu?
E.M.:
Sunt mulţumită de oraşul meu, mereu mi-a plăcut. Eu am o rutină şi foarte rar fac altceva decât să merg la serviciu şi acasă, astfel că nu ştiu ce părţi rele are oraşul, pentru că nu le văd. N-am mai fost în Dumbravă de patru ani de zile.
Cum se simte criza la "casa internaţională"?
E.M.:
Acum, că este sezon, nu sunt schimbări. Dar în extrasezon se simte foarte mult criza. Este cel mai groaznic când vii la serviciu şi nu ai ce face. Totuşi, de când avem şi bilete de avion şi de autocar, vânzările sunt mai bune.


Profil
Născută:
25 septembrie 1957, Sibiu
Educaţie: Şcoala CFR
Ocupaţie: Casier CFR2
Familie: Căsătorită, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite