Sibiu:„Faust-ul“ lui Purcarete - reacţii contradictorii la Edinburgh

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu:„Faust-ul“ lui Purcarete - reacţii contradictorii la Edinburgh
Sibiu:„Faust-ul“ lui Purcarete - reacţii contradictorii la Edinburgh

O piesă de teatru costisitoare, aspru criticată de THE TELEGRAPH şi de publicaţia online METRO.CO. uk. Piesa a fost repusă în scenă  la Edinburgh cu 300.000 de euro, primind aceşti bani de la Ministerul Culturii din Romania. Acestor fonduri li s-a mai adăugat 50.000 de euro de la Institutul Cultural Român şi 100.000 de euro din partea Teatrului Naţional „Radu Stanca“.

Imensa producţie „Faust“,  premiată de UNITER în aprilie 2008, cu două titluri, se află în aceste zile pe ultima sută de metri în ceea ce priveşte reprezentaţiile de la Festivalul de Teatru de la Edinburgh, Scoţia. Cu toate acestea, presa britanică clocoteşte. Spre exemplu, The Times scrie că varianta lui Purcărete„sacrifică puritatea narativă pentru spectacol“, The Guardian a numit-o „fantezie vizuală seducătoare“, iar Ofelia Popii a primit un premiu de excelenţă din partea HERALD TRIBUNE.
Există desigur şi alte reacţii, mai puţin elogiase, pe care directorul Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu, Constantin Chiriac, le consideră absolut normale.

„Nu avem gândirea aliniată, există libertatea presei, deci reacţiile sunt fireşti“
Constantin Chiriac
Directorul Teatrului Naţional „Radu Stanca“din Sibiu


„Comparată cu originalul Faust, producţia Teatrului Radu Stanca din Sibiu, Romania, este o piesa spectaculoasă, cu decoruri opulente şi apare intr-o lumina anemică, insipidă. Dacă recesiunea a afectat cumva şi România, acest lucru nu a ajuns şi la urechile regizorului Silviu Purcarete.“ spune METRO.CO. uk, referindu-se desigur la imensitatea numărului de personaje şi la costurile aferente necesare reprezentaţiilor din Scoţia.

Constantin Chiriac, directorul teatrului sub egida căruia s-a dat prima reprezentaţie, la Sibiu, este însă de altă părere, considerând că este costisitoare pentru România, dar nu pentru Edinburgh, unde s-a dorit ca acest spectacol să fie prezent: : „Scoţia a dorit acest spectacol, pentru că nici o dată în istoria festivalului nu a existat un spectacol sold-out cu trei săptămâni înainte de reprezentaţii“ declară el telefonic.

THE TELEGRAPH, unul dintre marile ziare ale presei britanice, a discreditat însă piesa de teatru  într-un mod foarte dur. «Cele două părţi din Faustul lui Goethe, la care acesta a lucrat timp de 60 de ani, durează in mod obişnuit mai mult de şase ore. Însă această adaptare „liberă“ durează puţin peste două ore. Deşi piesa are traducere în limba engleză, problema este că adeseori e greu de urmărit, iar calităţile originalului, precum nobleţea sau sentimentul de purificare sunt cu greu găsite în această variantă» spune Charles Spencer, redactor THE TELEGRAPH.

Faust se va juca la Ediburgh până în data de 22 august. Există certitudinea că după această dată, nu va mai exista altă reprezentaţie în cadrul Festivalului Internaţional din Scoţia, deşi există regrete foarte mari din partea organizatorilor şi a o publicului, după cum declară Constantin Chiriac.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite