Sibiu: Dumitru Suciu, cel mai simpatic instructor auto

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A pus volanul şi ghidonul în mâinile a sute de oameni, tineri, pensionari, femei şi bărbaţi deopotrivă. Dumitru Suciu are 27 de ani şi este cel mai tânăr instructor sibian.


Instructorul care îi învaţă pe viitorii şoferi cum să conducă o maşină sau o motocicletă trebuie să fie răbdător, să aibă tact didactic şi elocinţă iar noţiunile pe care le transmite să fie concrete şi practice. Experienţa pe care o are acesta în şcoala de şoferi este mai puţin importantă pentru cursant iar instructorul ideal nu trebuie să fie neapărat în vârstă şi cu mii de elevi în portofoliul său lung de două-trei decenii de activitate. Poate fi şi tânăr, rocker şi motociclist, pe deasupra. Aşa cum este Dumitru Suciu, sau Dumi, simplu, cum îl cunoaşte toată lumea. La vremea când a devenit instructor, în 2005, era cel mai tânăr din Sibiu şi nici acum situaţia nu s-a schimbat.

A devenit instructor la 23 de ani

M-am întrebat de ce ar vrea un tânăr să-şi tocească nervii zi de zi în trafic, pe locul din dreapta, cu dublă comandă la picior şi cu tot felul de elevi, mai buni sau mai puţin buni. „Întâi a început afacerea tatălui meu, în 2003, cu şcoala de şoferi. Eu atunci aveam alt serviciu, lucram ca şofer la distribuţie şi, după un timp, am preferat să lucrez în cadrul firmei. Prima dată mi-am luat atestatul pentru categoria B şi apoi au venit restul categoriilor, A, C, CE, D, DE. Oricum, pregătesc elevi doar pentru A şi B, aşa este şcoala noastră”, povesteşte Dumi. Faptul că el este motociclist şi pasionat de enduro l-a făcut să ofere elevilor care fac şcoala pentru categoria moto un altfel de instructaj decât la celelalte şcoli unde nu se învaţă decât poligonul şi schimbarea primelor două trepte de viteză. „Şcoala moto este diferită prin dotări de celelalte. Avem motociclete de enduro de ultimă generaţie, KTM 125 şi 250”, spune pe scurt tânărul instructor. Adică, în urma celor 20 de ore de şcoală, cursantul ştie ce-neamnă să fii motociclist şi cum să supravieţuiască în trafic.

Şcoala moto să se facă şi pe stradă, nu numai în poligon

 „Ar trebui totuşi ca pregătirea să se facă în trafic şi pentru categoria A. Legislaţia este un pic depăşită când vine vorba de fenomenul moto. Performanţele motocicletelor actuale sunt foarte mari iar cei care ies din şcoală nu au niciun pic de experienţă în trafic atunci când şi le cumpără”, precizeză cu gravitate Dumitru. Tot legat de legislaţie şi de modificările care se vor a fi introduse în cadrul examenului pentru categoria B, el spune că este fără niciun fel de utilitate introducerea probei poligonului la examinare. „Poligonul este bun ca exerciţiu, dar nu ca probă de examen, pentru că nu are nicio relevanţă. Se învaţă uşor, e ceva mecanic şi nu te ajută în situaţiile reale din trafic”, explică instructorul. Dumitru are deja câteva sute de „absolvenţi” şi spune că mereu îl încearcă un sentiment de mândrie atunci când se întâlneşte pe stradă cu un fost elev de-al lui. „Cei care au ajuns buni şoferi sunt cei cu care mă întâlnesc zilnic în trafic, ei «au succes»”, încheie tânărul.

Muntele e viaţa lui

Dumi este omul muntelui, vara nu merge la mare, nu stă la soare şi nu înoată. „Îmi place muntele, din toate punctele de vedere. Pentru drumeţii, pentru enduro, pentru căţărări. Iar toamna este anotimpul meu preferat pentru că este cea mai bună perioadă de mers pe munte”, declară Dumitru.
"Nu" mârlanilor!
„Nu-mi plac mârlanii în trafic. Am parte de foarte mulţi astfel de şoferi pe zi. Oameni crizaţi, în criză de timp, în criză de nervi, care urlă, înjură, nu au răbdare şi nici înţelegere”, spune instructorul.

Poţi face o analiză, cu bune şi rele, a Sibiului?
D.S.:
Marea problemă este cu traficul pe arterele principale. Semafoarele nu sunt corelate bine şi astfel nu se face fluidizarea cum trebuie în orele de vârf. În rest, Sibiul este ok.
Mai puţini elevi pe timp de criză?
D.S.:
Da, clar, cererea este mai mică, sunt mai puţini clienţi.
Se spune că femeile la volan sunt catastrofe. Cum sunt ca eleve?
D.S.:
Nu este aşa, femeile nu sunt dezastruoase la volan. Sunt mai docile decât bărbaţii. Din punctul meu de vedere nu sunt mari diferenţe între fete şi băieţi. Instinctul de conservare este mai pronunţat la fete, dar este o chestie care se educă.

Profil
Născut:
7 octombrie 1981, Sibiu
Educaţie: Facultatea de Agronomie, Bucureşti
Ocupaţie: Instructor auto/moto
Familie: Necăsătorit

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite