Sibiu: Dumitru Macrea, taximetristul care urează mereu de bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Dumitru Macrea, taximetristul care urează mereu de bine
Sibiu: Dumitru Macrea, taximetristul care urează mereu de bine

Dumitru Macrea face taximetrie de şase ani şi este genul de om care te linişteşte şi te binedispune, fie şi într-o călătorie scurtă de şapte lei.

Îi ştiţi pe taximetriştii aceia care aleg mereu varianta cea mai lungă de a te duce la destinaţie? Care te fac să-ţi faci o impresie proastă despre toată tagma lor? Dumitru Macrea este un taximetrist care salvează reputaţia şoferilor de maşini galbene. Are un aer calm ce-l înconjoară iar privirea blajină şi vocea caldă trădează un om onest şi cu frica de Dumnezeu. Este taximetrist de şase ani, a transportat sute de clienţi mulţumiţi şi a făcut sute de mii de kilometri de taximetrie.

A fost director în industria mică
„Până în 1992 am fost director în industria mică. Apoi au fost încercările cu privatizările, îniţiativele particulare şi am tot încercat vreo opt ani de zile. Producţie cherestea, comerţ, service auto, nu prea am reuşit. Industria producătoare de cherestea a căzut de tot şi nu s-a mai redresat. Când am văzut că nu merge, m-am angajat ca şofer - mecanic la Şura Mică în domeniul agricol“, povesteşte Dumitru. Iubeşte să şofeze şi chiar ştie să conducă o maşină, cunoaşte oraşul ca-n palmă şi este extrem de sociabil, iar asta îl face taximetristul ideal. „A fost destul de agreabil pentru că posibilităţile s-au redus mult, ratasem destul de mult cu privatizarea şi m-am gândit că este o soluţie bună. Cunoşteam şi oraşul şi m-am reprofilat, taximetria este o meserie care atrage. Toată lumea simte nevoia de libertate într-o manifestare lucrativă. Ai libertatea de a-ţi alege timpul de lucru şi durata programului ca să-ţi acoperi nişte norme de încasări“, continuă omul.

Comunicare cu clienţii e importantă pentru el
Cel mai mult îi place că intră în contact cu oameni din toate mediile sociale, pentru că Dumitru crede că de la fiecare om putem avea o lecţie de viaţă. Mai mult, consideră ca pe un fel de datorie personală să le însenineze ziua celor care se urcă în taxiul său. „Simt dorinţa de comunicare şi mai mereu îl întreb de vorbă pe client. Îl provoc la mici discuţii şi când îl văd supărat, pentru a-i da o stare mai bună de spirit“, precizează Dumitru Macrea. Ca orice meserie, şi taximetria are părţile ei slabe. Dumitru spune că incidentele cu atacuri ori furturi asupra taximetriştilor îl fac să se gândească la riscurile pe care şi le asumă în fiecare zi de lucru. „Plecăm cu această stare de nelinişte pentru că cei pe care îi transportăm pot fi orice fel de persoane şi nu ai siguranţa unei acoperiri oficiale. Sunt incidente la care te gândeşti şi asta te pune în gardă. Oficial, nu ai protecţie, ai doar spiritul de întrajutorare al colegilor taximetrişti“, explică Dumitru Macrea neajunsurile meseriei. Şi, în ciuda unui risc crescut în timpul nopţii, taximetristul spune că turele de noapte sunt preferatele lui. „Activitatea de noapte este puţin mai relaxată. Străzile sunt libere şi da, tariful este mai mare, deci încasările cresc“, conchide Dumitru Macrea.

Ce-i place
„Îmi place legătura cu natura, cu familia, cu divinitatea. În ultima vreme m-am apropiat de cuvântul biblic. Citesc din Biblie zilnic, şi acasă şi în maşină, cât timp stau în staţie, am în taxi o biblie. Când am un gând care mi se revelează, mă duc la cuvânt“, spune taximetristul.
Ce nu-i place
„Ar fi şi lucruri care nu-mi plac, este o cursă zilnică cu mare stres. Nu-i complexă ca meserie, dar te consumă psihic. Avem clienţi care sunt aşa cum sunt, străzile sunt aglomerate şi oamenii tot timpul se grăbesc, trebuie să asculţi staţia, să fii atent la trafic şi mereu concentrat. Astea toate duc la o acumulare de stres“, declară Dumitru Macrea.

Întrebări şi răspunsuri
Cum simte taximetristul gropile de pe străzile din Sibiu?

Ne bucurăm de străzile din Sibiu, faţă de acum cinci-şase ani foarte multe străzi sunt refăcute cu un covor deosebit de bun. În activitatea de taximetrie este un lucru extraordinar.
Dar cu staţiile cum este?
Sunt unele foarte bine gândite, cum este cea de la Cedonia. Dar altele, precum staţia Alma, au marcaj defectuos, trebuie să faci multe manevre ca să ieşi. Şi mai sunt altele chiar nemarcate, nici nu ştii unde să stai.
Ce măsuri propuneţi pentru siguranţa taximetristului ?
În alte ţări există un angajament cu o firmă de protecţie. Apoi, se pot lua măsuri şi în cadrul companiei de taximetrie. Spre exemplu, în maşinile din ţări occidentale sunt paravane care separă spaţiul şoferului de client.

Profil
Născut:
31 ianuarie 1951, Tălmaciu
Studii: Facultatea Tehnică de Construcţii de Maşini
Familie: Căsătorit, are şase copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite