Sibiu: Dumitru Ene, inamicul numărul unu al petelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Dumitru Ene, inamicul numărul unu al petelor
Sibiu: Dumitru Ene, inamicul numărul unu al petelor

Dumitru Ene ştie totul despre spălare şi curăţare chimică şi, chiar dacă este director, zi de zi spală, calcă şi lucrează la îndepărtarea petelor în curăţătorie.

Când ţi se pune pata, ştii că are cine s-o scoată. Cum adică care pată? Pata de pe sacou, pantaloni, mochetă, faţă de masă ori draperii. Pentru că Dumitru Ene este inamicul numărul unu al petelor de cafea, vin roşu, iarbă, noroi şi chiar vopsea. Chiar dacă are funcţie de conducere în curăţătoria chimică în care lucrează de trei ani, asta nu-l opreşte pe Dumitru Ene să muncească cot la cot cu personalul. Face predetaşarea petei, curăţă cu soluţii chimice, spală şi calcă, totul cu siguranţa profesionistului.

„Lăsaţi petele în seama profesioniştilor!“
„Cea mai dificilă este predetaşarea petei, adică îndepărtarea petei de pe material cu o soluţie specială. Spre exemplu, pentru cafea aplici doar pe pată soluţia chimică specială pentru cafea. Apoi se face predetaşarea la abur. Dar dacă proprietarul n-a rezistat ispitei de a curăţa el acasă haina cu apă, fiind vorba de un material care nu se spală cu apă, apa apare din nou pe material în timpul procesului de predetaşare. Şi astfel materialul este stricat, devine vălurat în locul în care el a dat cu apă şi haina este de nepurtat. De aceea, pentru a evita o ceartă cu clienţii, nu preluăm haina respectivă când observăm că el deja a intervenit cu apă pentru îndepărtarea petei“, explică Dumitru Ene. Omul spune că înţelege acest imbold de a da imediat cu apă pe o pată, chiar şi el făcea aşa până să lucreze la curăţătorie, dar îi sfătuieşte pe cititori să reziste ispitei şi să lase murdăria aşa cum este, pentru că profesioniştii vor face haina ca nouă şi va fi eliminat riscul de a distruge materialul.

O nouă metodă de curăţare a vâscozei
Pe lângă clienţii persoane fizice, care vin la curăţat cu un costum, o rochie de mireasă, o pătură ori un covor, cele mai multe comenzi pe care Dumitru trebuie să le onoreze vin din domeniul hotelier şi agroturism. Astfel, Dumitru Ene este mândru că în portofoliul său de clienţi sunt nume mari de restaurante, hoteluri ori pensiuni de lux care îşi aduc la spălat cu încredere lenjeriile, draperiile, prosoapele şi feţele de masă. Pentru că tânărului nu-i place să bată pasul pe loc şi să se mulţumească cu faptul că are mereu comenzi din plin, vrea să adopte în curăţătoria pe care o conduce o nouă metodă de îndepărtare a petelor, fără soluţii chimice şi astfel mult mai puţin invazivă. „Am fost la un congres internaţional pentru curăţătorii unde a fost prezentată o metodă umedă de curăţare pentru lână, mătase, vâscoză, materiale care nu se curăţă chimic. Cu detergenţi speciali, temperatură mai mică, un nivel de rotaţii mai mic şi stoarcerea finală la o intensitate mai redusă. Avem deja o maşină specială pentru asta şi acum vrem să specializăm tot personalul pentru a putea folosi această metodă“, precizează Dumitru Ene.

Ce-i place
„Îmi place pescuitul, fotbalul, dar nu prea am timp de ele. Sunt suporter al echipei FC Voinţa şi chiar am primit zilele acestea abonamentul pentru tot campionatul. Mă bucur că au promovat în Divizia C şi încerc să-i susţint cât de bine pot, moral, că financiar este mai greu“, declară Dumitru Ene.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac cafeaua, ţigările şi băutura. Chiar nu consum aşa ceva. De asemenea, nu-mi place nesiguranţa unui loc de muncă în contextul crizei economice, tot mai mulţi prieteni de-ai mei suferă din această cauză“, precizează Dumitru Ene.

Întrebări şi răspunsuri
Cum este chestia asta, director şi muncitor?

Facem tot ce trebuie pentru a fi bine, pentru ca firma să se dezvolte. Ca director, cât timp eşti mereu lângă oameni, faci parte din echipă şi eşti văzut ca şi coleg.
Ce aţi lucrat înainte de curăţătorie?
Am fost electrician auto câteva luni. Dar am vrut să renunţa la salopeta aia murdară şi m-am gândit să aleg o curăţătorie, unde totul este curat. Asta a fost acum patru ani.
Tot în curăţătorie vă vedeţi şi peste zece ani?
Da. Sper ca atunci firma să fie mai mare, mai dezvoltată.

Profil
Născut:
22 mai 1985, Ocna Sibiului
Studii: Colegiul Agricol  „D.P. Barcianu“, profil Electrician Auto
Familie: Căsătorit, are un copil

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite