Sibiu: Doremian Vlăduţ, sau cum să faci din masaj o artă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Doremian Vlăduţ, sau cum să faci din masaj o artă
Sibiu: Doremian Vlăduţ, sau cum să faci din masaj o artă

Doremian Vlăduţ practică masajul medicinal, bioterapia şi acupunctura, face tincturi şi alifii medicinale şi regretă că n-are cui transmite această moştenire de cunoştinţe.

De aţi avut dureri de spate sau probleme mai complicate, poate că-l ştiţi pe Doremian Vlăduţ. Dacă nu l-aţi întâlnit şi încă mai aveţi dureri, poate că este timpul să faceţi cunoştinţă. Doremian Vlăduţ este unul dintre cei mai experimentaţi masori din Sibiu şi de un an şi jumătate lucrează la Complexul Baia Neptun. Are peste şaizeci de cursuri de masaj, de la tehnicile tibetane până la masajul suedez şi face drenaj limfatic după metodele tradiţionale româneşti. Este un adevărat profesionist iar modul cum a ajuns în acest domeniu este un fapt curios. „Prin clasa a X-a am fost la clubul „Univers 20“, cel care studia obiectele zburătoare neidentificate, sau UFO-urile. Aşa am început să studiez fitoterapia şi masajul. Am fost autodidact la început şi până la revoluţie m-am tot iniţiat. Pentru că nu se putea altfel, le făceam masaj prietenilor şi cunoştinţelor“, îşi aminteşte Doremian Vlăduţ. În acea perioadă lucra la aeroport controlor de trafic şi, mai apoi, metrolog la Tursib.

Masaj cu alifii de producţie proprie
La patru ani după revoluţie a reuşit să se angajeze masor. A făcut ani de masaj de relaxare, dar acum lucrează doar cu boli ale oaselor. „În 1994 am reuşit să obţin certificat de la Ministerul Sănătăţii şi să mă calific. Am mai făcut şi masaj de relaxare, dar din 1997 doar masaj medicinal. Acum lucrez numai osteopatii şi aşezarea oaselor în poziţia lor normală, nu mai fac masaj de relaxare. Din nouă sute de femei pe care am lucrat, doar una singură a avut nevoie de una-două şedinţe, pentru că era sănătoasă. În rest, numai oameni cu probleme de sănătate am întâlnit“, precizează masorul. Doremian Vlăduţ masează numai cu alifii şi uleiuri pe care singur le face. „Adun plante medicinale, fac tincturi, alifii. Toate substanţele cu care fac masaj sunt făcute de mine. Am vrut să le înregistrez la OSIM, dar era foarte complicat. Chiar am vrut să învăţ pe cineva toate lucrurile pe care le ştiu şi când m-a întrebat «Eu ce câştig?» mi-am dat seama că nu este pasionat. Pe copiii mei i-am învăţat, dar nu vor să practice, fiica este studentă şi vede doar limbi străine, băiatul este matematician. Se va pierde tot ce am învăţat, tot ce ştiu“, precizează Doremian Vlăduţ.

„Eu nu vindec, doar pun omul pe cale“
Face şi bioterapie iar acupunctura a deprins-o după multe sute de ace pe care şi le-a înfipt în piele, de-a lungul timpului. Ca masor se confruntă cu cifoză, spondiloză cervicală, coxartroză, scolioză, luxaţii, entorse, şi din tot ceea ce face recunoaşte că munca cu omul este cea mai grea. „Sunt dificili, pretind ca atunci când plătesc să obţină totul dacă se poate, masorul să facă totul în locul lor şi ei să facă ca şi înainte, să-şi păstreze proastele obiceiuri. Ori eu nu pot să vindec un om, îl pun numai pe cale. Vindecarea depinde doar de el. Cine spune că vindecă este un mincinos. Numai Dumnezeu vindecă, în rest nimeni“, conchide Doremian Vlăduţ.

Ce-i place
„Îmi place să citesc studii despre masaj şi fitoterapie. Sunt articole care dovedesc şi confirmă că tratamentele naturiste sunt superioare, în general, unor tratamente alopate. Prin studiu, înţeleg viaţa. Cu cât înţelegi mai mult, cu atât evoluezi mai mult.“

Ce nu-i place
„Mă deranjează ce se întâmplă în România pentru că se dau legi care nu sunt ale noastre. Codexul alimentar se va da împotriva tratamentelor naturiste şi este astfel un atentat la sănătatea oamenilor. Politicienii votează în masă, ca oile şi nimeni nu informează lumea“, declară masorul.

Întrebări şi răspunsuri
Dacă aţi lua-o de la capăt, aţi fi tot masor?

Dacă am putea să ne întoarcem în timp, nu aş mai alege asta, pentru că mi-am sacrificat viaţa de familie. Ori nu merită să-ţi sacrifici familia pentru bani şi pentru meserie. Chiar dacă am ajuns la nivelul de artă în ceea ce fac, nu merită.
Ce înseamnă masajul pentru dumneavoastră?
Masajul este singurul lucru care mă relaxează. Este ca un joc, mă simt ca şi cum desenez pe corpul uman. Pot să lucrez toată ziua şi nu obosesc niciodată.
Ce sfat le daţi oamenilor ca să se păstreze sănătoşi?
Să fie atenţi la ce mănâncă şi să facă mişcare. Iar cea mai bună mişcare este alergatul, nu înotul, nu bicicleta. Când înoţi, muşchii se întăresc. Când alergi, se relaxează. Un alt sfat este să se trezească şi să trăiască în prezent, nu în trecut sau în viitor.

Profil
Născut:
19 noiembrie 1954, Cisnădie
Studii: Liceul „Gheorghe Lazăr“, Sibiu
Familie: Căsătorit, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite