Sibiu: Traian Dordea a scris monografia satului Haşag

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Traian Dordea a scris monografia satului Haşag
Sibiu: Traian Dordea a scris monografia satului Haşag

Cu deosebit spirit patriotic, Traian Dordea a realizat prima şi singura monografie a idilicului sat din nord-vestul judeţului Sibiu, Haşag.

„Nu este ceva mai sublim în viaţă decât să-ţi iubeşti meleagurile copilăriei“, scrie Nelu Lazăr, preşedintele cercului literar „George Topârceanu“ Sibiu, în prefaţa pe care o face ediţiei a II-a a cărţii „Monografia satului Haşag“ de Traian Dordea. Octogenarul Traian Dordea a simţit că trebuie să lase ceva important în urma sa şi a documentat şi scris singura monografie care s-a făcut vreodată idilicei localităţi Haşag. „M-am născut patriot şi numai aşa sunt mulţumit că mi-am făcut datoria, că am scris o monografie a satului în care m-am născut“, explică Traian Dordea.

Străbunic important
Atestat documentar ca aşezământ în 1263, Haşagul a cunoscut o bogată istorie socială şi culturală, aici născându-se şi paşoptistul Nifon Bălăşescu. Traian Dordea este mândru de originile sale şi povesteşte cu o voce solemnă de bunicul lui, care, în secolul al XIX-lea a făcut trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. „Moşul meu, Ioan Dordea, a fost primul dascăl care a predat limba latină. În 1859 el a predat copiilor chiar în casa noastră primele lecţii în alfabetul latin. Încă de la 1700 toţi strămoşii mei au fost preoţi“, declară Traian Dordea. În 1999, după o muncă de ani de zile, Traian Dordea a scos prima ediţie a monografiei, pentru ca în 2007, alături de poezii patriotice „de folos spiritual“, a tipărit şi a doua ediţie. Din textul cărţii se revarsă dragostea cu care autorul prezintă elementele definitorii ale satului în care a văzut lumina zilei, din paginile în care scrie istoria şcolii ori a bisericilor ori unde vorbeşte despre curajul dovedit pe front de înaintaşii săi.

Vroia să fie ziarist, dar a fost mereu doar corector
A scris primele poezii în copilărie şi mulţi ani mai târziu a devenit membru al Cenaclului Literar „George Topârceanu“. A iubit scrisul de mic şi mereu şi-a dorit să fie ziarist. Dar „originile nesănătoase“, cum spune el însuşi, l-au ţinut departe de activitatea de redactor. Astfel că peste trei decenii a lucrat corector, la ziare şi în tipografii. „Viaţa mea o văd în scris. Toată viaţa am scris, am citit şi am corectat şi de când mă ştiu mi-am dorit să fiu redactor. Am mers şi la Bucureşti, la Facultatea de Ziaristică, dar în primul an a fost o revoltă a studenţilor şi pe cei cu origine socială nesănătoasă ne epurau. Socrul meu a fost profesor la Gheorghe Lazăr şi în perioada aceea l-au arestat şi l-au dus la Canal. Iar eu, până la sfârşit am lucrat în corectură, deşi îmi doream să fiu ziarist. Dar nu m-au scos din corector“, povesteşte cu părere de rău Traian Dordea. 

Ce-i place
„Ce mi-a plăcut mie în viaţă a fost cititul, şi acum sunt abonat la mai multe ziare. Pe lângă asta, citesc şi istorie. Pescuitul mi-a mai plăcut, la fel şi albinele, dar acum nu mai pot să mă ţin de asta. Până la 82 de ani m-am dus la pescuit, apoi n-am mai putut“, povesteşte Dordea.

Ce nu-i place
„Nu-mi plac băutura şi pipatul. Aceste obiceiuri nu-s sănătoase, aduc bolile. Eu, la 83 de ani, nu am nicio boală, doar emotivitatea mea. Când vorbesc despre lucruri importante, îmi dau lacrimile“, precizează Traian Dordea.

Întrebări şi răspunsuri
Acum mai scrieţi?

Mai vreau să mai scriu despre oamenii pe care i-am cunoscut, am dat mâna cu Regele Mihai, cu Antonescu. Aş vrea să mai scriu proză, poezii mai am câteva nepublicate, scrise de un an încoace. Dar nu prea mai pot să scriu.
Cât timp acordaţi cititului?
Citesc cam şapte ore pe zi. Fata mea mai zice „Dar mai lasă-le, tată, că mori cu cartea-n mână“. Dar nu pot, asta e plăcerea mea.
Pentru cine aţi scris monografia satului Haşag?
Monografia este închinată eroilor căzuţi la Mărăşăşeşti. Au fost şi oameni din Haşag care au luptat acolo, care au trecut munţii clandestin, prin Vama Cucului şi au fost de ajutor reîntregirii Ţării.

Profil
Născut:
10 august 1926, Haşag, judeţul Sibiu
Studii: Liceul Seral Sighişoara
Familie: Văduv

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite