Sibiu: Dobriţa Moraru, pediatrul homeopat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Dobriţa Moraru, pediatrul homeopat
Sibiu: Dobriţa Moraru, pediatrul homeopat

Dobriţa Moraru are 45 de ani de medicină pentru copii, dintre care douăzeci de homeopatie. În tot acest timp s-a însoţit de soţul ei, care este tot medic pediatru homeopat.

Este medic pediatru, dar nu orice medic pediatru. Dobriţa Moraru practică, alături de soţul ei, medicina homeopată pentru cei mici şi este unul dintre acei doctori unde stai să-ţi spui toate păsurile, unde nimeni nu te zoreşte să pleci după cinci minute, cu o reţetă lungă şi costisitoare şi cu multe nelămuriri. Căci la homeopatie este altfel, medicina tradiţională tratează persoana şi nu boala, cauza, nu simptomele. „Este mai dificilă decât medicina alopată, pentru că necesită cunoaşterea pacientului. De multe ori consultaţia durează 2-3 ore şi, de aceea, eu şi soţul meu nu avem mai mult de trei sau patru consultaţii pe zi“, declară dr. Dobriţa Moraru.

Două decenii de homeopatie
Homeopatia este o metodă terapeutică ce utilizează substanţe naturale minerale şi vegetale, pentru a stimula mecanismele organismului de auto-aparare. Ea identifică şi îndepartează cauzele fundamentale ale bolilor vindecand din interior. Pentru asta, homeopatia ia în considerare atât fizicul şi psihicul cât şi predispoziţia ereditară, mediul, modul de viaţă şi alimentaţia pacientului. Dobriţa Moraru nu a fost adepta homeopatiei de la începutul său în medicină. A tratat mult timp cu ajutorul medicinei moderne copiii suferinzi şi, treptat, prin studii, a ajuns la homeopatie. „Am citit cărţi şi am făcut cursuri despre medicina modernă dar şi despre cea tradiţională, veche. Dintre metodele care se foloseau în urmă cu secole, homeopatia mi s-a părut cea mai interesantă. Fiind folosită şi de multe case regale, mi-am zis că trebuie să fie ceva valoros, dacă regii aleg asta. Şi din 1989, când aveam deja 25 de ani de vechime ca medic pediatru, am început să practic homeopatia. Eram în continuare la Policlinica Luther şi făceam în paralel alopatie şi homeopatie. Dar se cam făcea coadă la uşă, că durau consultaţiile, venea asistenta şi-mi spunea să încerc să le scurtez“, povesteşte Dobriţa Moraru.

Sanătoasă, cu o singură pastilă pe zi
Odată cu ieşirea la pensie, în 1998, doamna doctor şi-a putut dedica tot timpul homeopatiei. N-a exclus, acolo unde a fost cazul, tratamentele cu medicamente. „Homeopatia nu exclude alopatia. Dăm şi antibiotice atunci când este cazul, cum este o bronhopneumonie. Dar majoritatea bolilor la copii sunt virale şi nu necesită antibiotice. Ori noi asistăm la un fenomen al copiilor bolnavi de antibiotice“, mai spune doctorul homeopat. Chiar dacă practica homeopatia, personal nu se trata cu produse tradiţionale. De zece ani însă n-a mai luat alte medicamente. „Am probat multe dintre ele. Cu puţin timp în urmă am fost în Statele Unite ale Americii şi am făcut o investigaţie la ochi. Doctorul de acolo a fost uimit că eu, la 70 de ani, iau o singură pastilă pe zi şi nu zeci, aşa cum iau persoanele vârstnice“, povesteşte cu mândrie în glas Dobriţa Moraru.

Ce-i place
„În fiecare sâmbătă şi duminică eu şi soţul meu mergem pe munte, cu rucsacul în spate. Facem trasee medii, de vreo şase ore dus-întors, am urcat şi al vârful Negoiu. Îmi place şi să citesc filozofie, istorie, şi dacă îmi palce o carte, în trei zile o termin“, declară Dobriţa Moraru.

Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna, trădarea, lenea. Dar iert uşor. Cu vârsta mă rog lui Dumnezeu să-mi dea sănătate, înţelegere şi putere să pot ierta. Am avut norocul să trăiesc alături de oameni înţelepţi, care m-au ajutat să văd lucrurile frumoase din oameni. Viaţa e prea scurtă să ne-o urâţim singuri.“

Întrebări şi răspunsuri
Care-s avantajele homeopatiei?

E mult mai ieftină decât celelalte metode de tratament. Tratamentele homeopate nu au efecte secundare. De cele mai multe ori alergiile oamenilor sunt efecte secundare ale medicamentelor pe care le iau pentru diverse boli.
Cum de multă lume nu ştie de homeopatie?
Nu s-a dezvoltat din cauza farmaciilor, această industrie a medicamentelor este cea mai prosperă după cea a armamentului. Tratamentele homeopate sunt ieftine şi nu rentează pentru farmacii. Plus că şi doctori sunt puţini, nu sunt dispuşi să devină homeopaţi, homeopatia cere timp, consultaţiile durează mult şi costă puţin.

Profil
Născută:
5 octombrie 1939, judeţul Ialomiţa
Studii: Facultatea de Medicină, specializarea Pediatrie
Familie: Căsătorit, are doi copii şi cinci nepoţi

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite