Directorul ITM Sibiu către firme: veniţi singure la control şi promitem să nu dăm amenzi!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Francisc Torok promite firmelor care vin singure la ITM că vor avea parte de ingăduinţă şi ajutor. Anul acesta doar! În ultimii cinci ani nicio firmă sibiană nu a venit singură şi de bună-voie la control la Inspectoratul Teritorial de Muncă.

CITEŞTE ŞI:

  Zeci de sibieni prinşi că muncesc la negru

Pică marmura de pe sediul ITM-ului din Sibiu

Inspectori ITM daţi afară după ce au controlat primăriile şi instituţiile sibiene

Nemulţumit că numărul mic de inspectori de muncă nu îi permite fizic să ajungă la toate firmele din judeţ, directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sibiu a avut o idee năstruşnică: cheamă firmele necontrolate la el şi le promite indulgenţă. “Acord o clemenţă în 2010 firmelor care vin de bunăvoie la sediul ITM pentru control. Noi vom acorda chiar consultanţă gratuită acestor firme, după care le dăm un termen ca să îndeplinească măsurile pe care le vom stabili. Vom discuta pe marginea problemelor, le consiliem şi le dăm şi temen de remediere a deficienţelor constatate”, a transmis Francisc Torok societăţilor comerciale sibiene.

40 la sută nu văd inspectorii

Directorul ITM Sibiu spune sincer că 43 % dintre agenţii economici din judeţ, ceea ce înseamnă 3.940 firme, nu au fost niciodată controlate. În prezent ITM Sibiu are doar 34 de inspectori de teren, număr insuficient la câte sarcini de serviciu au. Mai mult decât atât, în ultimul an inspectorii ITM au trebuit să se axeze pe solicitările venite de la Bucureşti privind munca la negru, acordând şi mai puţin timp controalelor la firme. Din cele aproape 4.000 de firme necontrolate niciodată, mai mult de jumătate, adică 2.100 de firme, au doar un angajat, iar 10 la sută din total nu există la sediul social anunţat.

 „O idee imposibilă”

Patronii sibieni cred însă că ideea este una imposibil de aplicat şi fără niciun rost până la urmă. “În cazul acesta eu nu mai înţeleg care este rolul de control al ITM. În plus, nu există cadrul legal care spune că trebuie să fii controlat la o anumită perioadă de timp. Este ca şi cum te-ai reautoriza. Iar cei care într-adevăr au probleme nu vor merge niciodată la ITM să spună, de exemplu, că au muncitori la negru angajaţi. Eu cred că este o idee care nu va avea nicio eficienţă”, a declarat Florin Balan, patronul Pralin Cisnădie. Mai mult decât atât, patronii au mai ridicat şi problema practică a acestor controale. Dosarele firmelor pentru ITM, pe ralaţii de muncă şi sănătate în muncă sunt foarte voluminoase, ceea ce ar face ca o firmă cu câteva zeci de angajaţi efectiv să nu poată duce la ITM tot volumul de documente necesar.

De când sunt eu director nicio firmă nu a venit singură la noi la control”, Francisc Torok, director ITM Sibiu

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite