„Din buricul României, ţara se vede amărâtă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dealu Frumos, satul considerat centrul Romaniei
Dealu Frumos, satul considerat centrul Romaniei

La aproape 70 de kilometri de Sibiu, în localitatea Dealu Frumos, considerată drept centrul României, oamenii n-au apă şi nici canalizare. Mulţi dintre ei n-au nici ce le pune copiilor pe masă.

La intrarea în sat dinspre Agnita te întâmpină o pancartă roasă pe margini de rugină. „România. Dealu Frumos. Centru ţării” – stă scris, cu vopsea veche, şi cu “l”-ul pierdut probabil pe drum. „Buricul României” are aproximativ 500 de locuitori, nu are apă şi nici canalizare. Iar oamenii fac, în praful uliţelor şi în curţile mici, în care bate vânt greu de sărăcie, o radiografie simplă a României de azi.

 „Ponta? Preşedintele ăla care acum vine?”

„Puiu’ mamii, ţi-am ieşit cu plin!”. Tanti Viorica Varga (75 de ani) duce în braţe, cu mândrie, două tăvi cu plăcintă cu mere, numai bune de băgat în cuptor, la vecină. Ştie de mică faptul că, zi de zi, îşi poartă paşii peste centrul geografic al României, dar asta n-a ajutat-o niciodată la nimic. A muncit în fabrică şi acum îşi poartă greu bătrâneţea, dintr-o pensie de 400 de lei.

România ei e tristă, cu mâncare scumpă şi bani puţini, pe care nu ai cum să-i împarţi şi la magazinul din sat, şi la farmacie, şi pe lemne, că doar vine iarna. „Vedem ce fac săracii oameni, taie vacile, animalele, pentru că nu au nutreţ, n-avem apă, n-avem nimic. Suntem o ţigănie, aşa pot să zic, şi n-avem apă, o fântână avem acolo sus, pentru partea asta de sat”, spune femeia cu glas tremurat.

Întrebată de de viaţa politică, recunoaşte deschis că nu ştie ce-i aia. N-a auzit nici de Victor Ponta. „Cine-i ăla, preşedintele ăla care acum vine?” - e nedumerită femeia.

În schimb, a auzit de Dan Diaconescu. Victimă sigură, bietul băiat, oftează ea. „Am auzit, săracul, ce fac cu el, îşi bat joc de el cum vor ei, cu banii, cu toate, el vrea să facă dreptate şi ăia tot fac ce nu trebuie cu el”, se arată dezamăgită.

“Băsescu râde tot timpul, râde de oameni”

Tanti Ana Chiru (70 de ani) e fostă muncitoare la CAP, fostă femeie de serviciu la şcoală, dar n-are pensie. Tanti Ana ştie că satul lor plin de praf şi de oameni trişti, că Dealu Frumos e centrul unei ţări sărace, în care bătrânilor nu le ajung banii de pastile, iar tinerii nu au unde munci.

„Din buricul României, ţara se vede săracă, prăpădită şi amărâtă. Tot absolut e scump, pământ am avut, dar ce era să facem cu el? N-am avut cu ce să-l lucrăm. E foarte, foarte greu, pentru noi, bătrânii, dar şi pentru tineret, că n-au unde să muncească, astăzi merg la un patron, nu le plăteşte, mâine din nou sunt liberi, în toată ţara e tot un dezastru”, rezumă femeia. Tanti Ana are şcoală: “Cine-i om cuminte şi are carte judecă, eu aşa zic, că nu pot să pretind de la unul care are patru clase, când eu am făcut opt”. Aşa că e la curent cu politica.  „Viaţa politică mi se pare urâtă, că se ceartă tot timpul, de acolo ştim toate porcăriile. Ponta nu e nici aşa, nici aşa, nu poţi să iei o decizie, astă seară spune aşa, mâine spune altceva. Şi apoi, ăsta, Crin. Ce face Crin? Ce au? Că nu au nimic. Se ceartă între ei. Băsescu, el râde tot timpul, şi râde de oameni. Dacă ar fi el un om cumsecade, n-ar râde de oameni. Dan Diaconescu ar fi cumsecade, dacă n-ar fi pe lângă el cineva, să-l influenţeze. Boc, până la un moment dat, a fost bun, dar după aia a făcut rele. Noi auzim toată seara cum se ceartă în Parlament. Câteodată zic: <<Doamne, iartă-mă, că parcă sunt nebuni>>. Banii îi omoară. Dacă are câte unul 160 de milioane pe lună, şi noi cu 10 milioane trăim. Când luăm pensia soţului de la bancă, fiindcă ne-au făcut card, mă duc întâi la farmacie şi pe urmă dacă îţi mai ajunge ceva mai iei, dacă nu, nu”, spune femeia, cu amărăciune.

Familia Chiru trăieşte doar din pensia lui Gheorghe, fost tractorist, care primeşte de la stat 1.000 de lei după 46 de ani de muncă.

“Odată cu democraţia s-au stricat multe”

Din curte, Stelian Arsente (54 de ani) zâmbeşte şi ne cheamă la o poveste, sprijinit de plasa de sârmă care ţine loc de gard. Lângă el, toţi numai zâmbet, câţiva copii, blonzi, desculţi şi plini de praf, „nepoţeii, dragii lui tata”.

Stelian a fost vopsitor şi fierar betonist, iar acum are o pensie de 350 de lei. S-ar angaja, dar la 54 de ani nu-l mai ia nimeni. „România a fost înainte destul de frumoasă, organizată în toate domeniile, dar odată cu democraţia asta s-au stricat multe, nu s-a mai construit, s-a stricat”, constată Stelian.



De peste gard, îşi plânge de milă lui, familiei şi copiilor fără viitor, dar şi lui Dan Diaconescu, neapărat. „Pe Ponta l-am văzut un om foarte serios, dar acum cum se vede că a început să râdă de noi. Şi de Dan Diaconescu, că au văzut că ţine la popor, acum nu ştiu cum să-l aresteze. Ăştia, de când au venit, Crin Antonescu şi cu Ponta, uitaţi-vă că deja îmi vine să plâng, nu pentru mine, că eu mănânc o felie de pită pe zi, dar pentru copiii ăştia. Au mărit tot unde ne doare – zahărul, uleiul şi pita. De Boc nu mai zic, exact ca şi celălalt, ca Ponta, cât poate să ne doboare. Suntem dezamăgiţi, în România este foamete. Bani nu, de lucrat n-ai unde. Când vezi că te trage copilul ăla de pantaloni şi-ţi cere o felie de pită, iar tu n-ai să i-o dai, e rău, foarte, foarte rău”, încheie revoltat Stelian.

“Într-o oarecare măsură e corect”

Dealu Frumos este centrul ţării doar „din ochi”. Cartografii români nu au făcut niciodată măsurători în acest sens.

Ioan Aurel Ţerbea , primarul comunei Merghindeal, de care aparţine satul Dealu Frumos, recunoaşte că nu are nimic la mână care să certifice faptul satul sibian este centrul ţării. „Nu, domnule, aşa vine vorba. Aşa e legenda. Noi nu avem, la Primărie, vreun act oficial”.

“Da, acolo este centrul României. În acel punct se intersectează paralela 46 de grade - care împarte ţara în latura nordică şi cea sudică – cu meridianul 25 de grade, care împarte România într-o jumătate estică şi una vestică. Se pare că acel punct a fost calculat tocmai de topografii austro-ungari”, spune profesorul Constantin Dincă, inspector de geografie în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean, pe site-ul sibiul.ro. Contactat de “Adevărul”, profesorul Constantin Dincă spune că, “oficial, măsurători nu există. Însă central ţării acolo se învârte, la Dealu Frumos. Nu are unde în altă parte”.

“Se poate interpreta că această localitate se află în centrul geografic al ţării. Într-o oarecare măsură e corect”, confirmă Radu Nicolae Crişan, şef-serviciu geodezie în cadrul Centrului Naţional de Cartografie.


 

Dealu Frumos, satul considerat centrul Romaniei
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite