Demonstraţie cu patrupedele care salvează vieţi, lângă Sibiu- FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Câinii s-au descurcat exemplar, la aplicaţia din week-end
Câinii s-au descurcat exemplar, la aplicaţia din week-end

Câinii poliţişti specializaţi pe salvare au desfăşurat, în acest week-end, o aplicaţie practică, prin care şi-au demonstrat încă o dată capacităţile de căutători în caz de calamităţi naturale, cutremure sau avalanşe. Exerciţiul a avut loc într-o fermă dezafectată de la marginea oraşului, după un scenariu apocaliptic, cu oameni prinşi sub dărâmături, iar antrenamentele intense şi-au spus încă o dată cuvântul.

Yan, un labrador francez în vârstă de trei ani, a impresionat prin rapiditatea cu care şi-a identificat victima. Câinele aparţine Asociaţiei Române pentru Câini de Salvare şi este obişnuit cu evenimente de acest gen.

A participat la aproape toate misiunile naţionale de căutare şi are în palmares chiar şi câteva internaţionale.

Yan a identificat imediat victima

„ Una dintre cele mai dificile misiuni a fost aceea de căutare a unei persoane luate de viitură, undeva pe lângă Odorheiul Secuiesc. Am căutat aproape o săptămână pesoana înecată, pe care am reuşit să o găsim abia după ce s-au retras apele. Am fost şi la Innsbruck, în Austria, în căutarea unui sinucigaş“, spune George Popa, instructorul câinelui.

image

Pentru a ajunge la acest palmares, Yan se antrenează cel puţin de două ori pe săptămână pentru situaţii de acest gen. „ Acum are nivelul A de examinare în dărâmături, iar în aprilie, anul viitor, va da un examen, la Budapesa, pentru a ajunge la nivelul B. Ultimul pas va avea loc în septembrie 2011, când va da testul pentru misiunile internaţionale, care îi va da dreptul să participa la orice acţiune sub egida IRO- Organizaţia Internaţională Rescue Dog“, mai spune George Popa.

Antrenamentul e cheia succesului
Potrivit reprezentanţilor Centrului Chinologic Sibiu, astfel de antrenamente sunt extrem de importante, pentru menţinerea capacităţii de intervenţie, în caz de dezastre.

Cainii s+au antrenat pentru dezastre

Aplicaţia a fost organizată în colaborare cu Asociaţia Română pentru Câini de Salvare. „ Ne antrenăm cât de des putem, indiferent de condiţiile meteorologice. Aceste antrenamente cresc capacitatea câinolr pentru intternvenţii, iar exerciţiile commune vor fi o experienţă fructuoasă, pe care câinii o vor transpune în practică, ori de câte ori situaţia o va impune“, spune subcomisarul Adrian Neguţescu, de la Centrul Chinologic.

În prezent, instituţa sibiană are patru ciobăneşti germane şi un ciobănesc Belgian, specializaţi pe căutările sub dărâmături.

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite