Delia Pastramă,un sfert de veac de dăruire în faţa catedrei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fiică de profesori, a crescut printre lucrări care se corectau, într-un mediu care i-a transmis dragostea pentru o meserie pe care o practică, în aceeaşi şcoală, de 25 de ani. Învăţătoarea Delia Pastramă de la Şcoala cu clasele I-VIII „Regina Maria” a fost desemnată, în urma voturilor publicului, juriului şi redacţiei Adevărul, pe locul V în campania „Profesori cu care Sibiul de mândreşte”.

O clasă plină de copii voioşi, ochi plini de căldură care o urmăresc în permanenţă pe doamna învăţătoare. Aliniaţi cuminiţi pentru o fotografie de grup, micuţii întreabă unde vor putea citi povestea, extrem de mândri că doamna care le călăuzeşte paşii în primii ani de şcoală se numără printre cei mai iubiţi dascăli din Sibiu.

Emoţionată, plină de căldură, cu respect şi foarte multă dragoste pentru meseria pe care o practică de 25 de ani, învăţătoarea Delia Pastramă a moştenit pasiunea pentru munca la catedră din familie.

„Am făcut liceul pedagogic pentru că şi părinţii mei au fost cadre didactice, tatăl meu profesor de matematică iar mama îndrumător pentru educaţie tehnologică. Am crescut într-un mediu de profesori, cu vacanţe de iarnă, primăvară, vacanţe mari, program de şcoală, între lucrări care se corectau, într-un mediu în care se creau discuţii legate de şcoală şi pentru că la ora respectivă liceul pedagogic ne oferea posibilitatea să optăm pentru mai multe sectoare. Am colege care au s-au orientat spre drept, spre filologie”, povesteşte Delia Pastramă.

Dascăl de vocaţie

Îşi aminteşte cu drag şi acum de prima promoţie, 36 de elevi pe care i-a îndrăgit foarte mult şi care acum sunt părinţi şi îşi aduc la rândul lor micuţii la şcoală.

„A fost promoţia pe care am exersat ceea ce am învăţat în şcoală şi mi-am dat seama că trebuie foarte multă muncă şi foarte mult efort ca să construieşti din nişte copii viitori adulţi buni pentru societate. A fost una din cele mai grele lecţii din viaţa mea. Atunci am învăţat meseria cu adevărat aşa cum un părinte îşi învaţă meseria de părinte de abia după ce are copilul”, spune Delia Pastramă.

De atunci, a format zeci de copii, în aceeaşi şcoală şi cu aceeaşi dăruire şi convingere că această meserie înseamnă, în primul rând, pasiune şi foarte mult suflet. 



„Sunt şi oameni care văd aceasta ca pe un job şi atât, însă pentru mine asta însemnă vocaţie, pasiune pentru meserie, dăruire, nu mă uit la ceas să-mi bifez orele de lucru şi atât. Atunci când eşti pus în situaţia de a lucra în special cu copiii aceştia simt dacă eşti apropiat şi se apropie şi mai mult dacă te deschizi cu multă căldură şi nutreşti sentimente adevărate pentru ei şi ei se apropie cu foarte mare uşurinţă şi devin comunicativi.

Dacă nu există o comunicare între învăţător şi elevi nu văd cum ar putea să îşi desfăşoare cadrul didactic activitatea în condiţiile în care tot învăţământul acum este centrat pe elev. Dacă nu reuşeşti să stabileşti o relaţie în primul rând afectivă nu ai cum să obţii rezultate şi să transformi copilul într-un cetăţean corect, serios, conştiincios, conştient de rolul pe care îl are în societate. Iar dacă lucrurile nu se fac cum trebuie rezultatele se văd mai târziu”, spune doamna învăţătoare.

Profesor de matematică

În primii ani de învăţământ, Delia Pastramă a urmat şi cursurile facultăţii de matematică, disciplină pe care a şi predat-o timp de trei ani. Însă nu s-a putut desprinde de copiii de vârstă mică, şi a ales să continue munca la ciclul primar.

„Am ajuns la concluzia că îmi plac foarte mult copiii de vârstă mică, probabil şi datorită fetiţelor mele trăiam mult mai intens vârsta lor, şi de aceea am rămas la acest nivel cu dorinţa de a pune în valoare şi alte cunoştinţe pe care le-am acumulat.

Foarte dragă îmi este matematica şi cu ajutorul colegilor de aici şi din alte şcoli am organizat un cerc de matematică la nivel de judeţ, printr-un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar, pentru a promova copiii cu posibilităţi intelectuale matematice şi pentru a-i pregăti, promova, antrena astfel încât judeţul să se bucure de rezultate în viitor. Munca noastră este continuată de către profesorii  de la gimnaziu şi ulterior cei de la liceu în cadrul cercului care se organizează la nivel de judeţ”, mai spune Delia Pastramă.

Împlinită şi în plan personal

Doamna învăţătoare este un om împlinit şi în plan personal. Este căsătorită de 17 ani şi are două fete, cea mare elevă la Brukenthal, cea mică este elevă în clasa a VIII a la şcoala 6, la secţia germană.

„În timpul liber mă ocup de copii, de familie, mai ales că sunt la o vârstă la care trebuie să fii tot timpul aproape de ei. Cadrul didactic de acasă este altfel decât cel din şcoală. Cel din şcoală poate avea rezultate şi se poate apropia mult mai mult de copiii de la şcoală decât când îşi exercită rolul de cadru didactic în familie. Acolo sunt alte condiţii şi alte situaţii pe care trebuie să le rezolve. Încerc să menţin un echilibru. Orice cadru didactic care face din pasiune ceea ce face îşi aduce un aport mai mare faţă de copiii de la şcoală decât faţă de proprii copii. Asta se întâplă cu orice cadru didactic mai ales la cei care lucrează cu copii mici”, încheie doamna învăţătoare.


image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite