De ce au fost "săltaţi" prim procurorul Florin Apostu şi ofiţerul SRI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilie Carabulea este acuzat că i-ar fi dat mită o maşină lui Florin Apostu
Ilie Carabulea este acuzat că i-ar fi dat mită o maşină lui Florin Apostu

Luare de mită, trafic de influenţă, instigare la infracţiune, reţinere sau distrugere de înscrisuri şi favorizarea infractorului. Acestea sunt motivele, conform unui comunicat al DNA, pentru care procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Alba Iulia efectuează cercetări penale faţă prim procurorul Florin Apostu.

Citiţi şi:

Florin Apostu, prim procuror la Sibiu, a fost reţinut de DNA. Apropiaţii sunt şocaţi

Conform unui comunicat al DNA, APOSTU FLORIN NICUŞOR, prim – procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, este cercetat pentru opt infracţiuni de luare de mită, două infracţiuni de trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals intelectual, două infracţiuni de reţinere sau distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului.


POPESCU TIBERIU NARCIS
, ofiţer în cadrul Serviciului Român de Informaţii – Direcţia Judeţeană de Informaţii Sibiu, este şi el acuzat de: trei infracţiuni de dare de mită,  complicitate la infracţiunea de reţinere sau distrugere de înscrisuri şi  complicitate la infracţiunea de favorizare a infractorului.

Conform DNA, din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

La data de 2 august 2010 cât şi ulterior în lunile august şi septembrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor, prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, ca urmare a solicitării unui om de afaceri din judeţul Sibiu, afirmând că va interveni pe lângă Procurorul General al României pentru ca Ministerul Public să promoveze un recurs în interesul legii ce viza interesele financiare ale persoanei respective, a dat de înţeles că ar fi făcut demersurile necesare soluţionării favorabile a unei astfel de cereri.


În schimbul presupusei intervenţii, inculpatul a beneficiat de o revizie tehnică gratuită la autoturismul marca Audi A8 pe care îl folosea, revizie făcută la firma la care cumpărătorul de influenţă era acţionar majoritar. De precizat că autoturismul respectiv fusese achiziţionat în sistem leasing de la o firmă aparţinând aceluiaşi cumpărător de influenţă, leasing-ul fiind plătit de o altă societate comercială aparţinând aceluiaşi cumpărător.

De asemenea, la datele de 5 şi 19 august 2010, Apostu Florin Nicuşor a primit de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis suma de 400 euro şi un parfum, în scopul rezolvării favorabile a unui dosar penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu ce avea ca obiect cercetarea unei persoane pentru mai multe infracţiuni la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În acest sens, Apostu Florin Nicuşor a sustras de la dosar mai multe documente şi declaraţii pe care le-a înlocuit cu altele falsificate, soluţionând dosarul, în numele unui procuror subordonat, într-o manieră favorabilă persoanei cercetate.

În zilele de 10 şi 16 august, inculpatul Apostu Florin Nicuşor a primit de la o persoană produse alimentare, respectiv a cerul 2000 – 3000 euro pentru a soluţiona favorabil două dosare penale în care erau se efectuau cercetări pentru infracţiuni rutiere.

La data de 24 august 2010, Apostu Florin Nicuşor a determinat o persoană din conducerea Poliţiei Rutiere Sibiu să întocmească în fals o adeverinţă pentru ca unei persoane depistate conducând cu permisul anulat să i se prelungească dreptul de a conduce.

La data de 28 august 2010, în schimbul primirii unui plic cu bani de la un intermediar, Apostu Florin Nicuşor a promis să rezolve favorabil un număr de două dosare penale înregistrate pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu privind unele persoane cercetate pentru infracţiuni rutiere.
În perioada august – septembrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a primit de la o persoană băuturi alcoolice pentru a interveni pe lângă judecători din cadrul Judecătoriei Sibiu pentru soluţionarea favorabilă a unui dosar civil.


La data de 27 septembrie 2010, Apostu Florin Nicuşor a acceptat să primească de la inculpatul Popescu Tiberiu Narcis o sumă de bani, iniţial neprecizată, pentru ca o persoană cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă să beneficieze de o soluţie cât mai favorabilă.
La data de 5 octombrie 2010, Apostu Florin Nicuşor i-a solicitat unei persoane, administrator al firmei care deţinea leasing-ul autoturismului folosit de inculpat, să intervină pe lângă un funcţionar public cu atribuţii de decizie şi control din cadrul Administraţiei Finanţelor Publice (A.F.P.) Sibiu, in favoarea unei persoane fizice autorizate din Sibiu, astfel incât aceasta să primească de la A.F.P. Sibiu o sumă de bani reprezentând TVA corelativă activităţii comerciale desfăşurate de acesta. În contraprestaţie, Apostu Florin Nicuşor i-a trimis funcţionarului public, prin intermediul administratorului respectiv, o plângere care ar fi putut constitui act de sesizare pentru un dosar penal pe numele funcţionarului, plângere pe care procurorul şef nu o înregistrase în evidenţele penale.

La începutul lunii octombrie 2010, inculpatul Apostu Florin Nicuşor, în calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, în înţelegere cu inculpatul Popescu Tiberiu Narcis, a stabilit să constituite un dosar penal pe numele unei persoane în scopul de a o determina să achite unui prieten comun ambilor inculpaţi o datorie recunoscută printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă, dar care nu era supusă executării silite. Inculpaţii au stabilit ca, după plata creanţei, să primească de la prietenul lor echivalentul a 20% din valoarea sumei recuperate.

În cursul lunii octombrie 2010, în schimbul remiterii unei sume de bani în valută în biroul sau, Apostu Florin Nicusor a lăsat să se înţeleagă că va soluţiona favorabil un dosar penal privindu-l pe mituitor, dosar care la acel moment se afla în curs de anchetă la un lucrător din cadrul Poliţiei Municipiului Sibiu.

În zilele de 20 şi 21 octombrie 2010, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, în conformitate cu prevederile legale, măsura reţinerii şi, respectiv, arestării magistratului procuror.

Ieri procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 22 octombrie 2010, Curtea de Apel Alba – Iulia a dispus împotriva celor doi inculpaţi măsura preventivă de a nu părăsi ţara. Procurorii DNA au declarat recurs împotriv acestei măsuri.

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite