Sibiu: Dascălii nu vor liberele obligatorii în vacanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceştia vor concediul fără plată ca pe o minivacanţă înainte de 1 Decembrie şi înainte de vacanţa normală. Sindicaliştii spun că, dacă ordinul nu va fi modificat, vor da în judecată Inspectoratul Şcolar al Judeţului Sibiu.

Profesorii sibieni s-au arătat extrem de nemulţumiţi de ordinul remis ieri de Minsiterul Educaţiei, Cercetării şi Inovării, care anunţa că toate zilele de concediu fără plată în învăţământ vor fi acordate în vacanţa de iarnă a elevilor. Ordinul prevede că dascălii vor avea liber între 21 şi 24 decembrie, pentru cele patru zile care trebuiau luate luna aceasta, şi între 28 şi 31 decembrie, zilele corespunzătoare lunii respective.

„Este o hotărâre care vine de la Minister, care nu poate fi contestată. Noi am trimis deja notele primite către unităţile de învăţământ, iar dascăli vor trebui să se supună, pentru că este vorba de un ordin, care nu se negociază. Noi vom avea totuşi o întâlnire şi cu sindicaliştii, mâine, în care vom discuta acest aspect. Este singura variantă pentru ca activitatea şcolară să nu fie afectată“, ne-a spus Constantin Gorun, inspectorul general al ISJ Sibiu.

Profesorii au altă variantă

 În acelaşi ordin se menţionează că profesorii pot opta şi pentru reducerea programului de lucru, însă fără a „afecta norma didactică de predare învăţare“. Lucru imposibil însă, potrivit profesorilor sibieni, care s-au arătat extreme de nemulţumiţi de situaţie. „Vă daţi seama că nu putem fi mulţumiţi cu această situaţie şi sperăm că lucrurile se vor schimba. Noi vrem ca zilele libere din această lună să ne fie acordate în 26, 27 şi 30 noiembrie, sub forma unei minivacanţe de 1 Decembrie, iar următoarele să fie acordate între 14 şi 18 decembrie“, ne-a spus Alexandru Tacoi, directorul Şcolii nr. 21.
Sindicaliştii spun că nu pot fi de acord cu acest ordin, deoarece a fost emis în mod abuziv şi vor cere să fie retras sau modificat. În caz contrat, aceştia sunt decişi să dea în judecată Inspectoratul Şcolar. „Nu am contestat că situaţia de criză este reală, însă nu putem fi de acord cu această metodă abuzivă. Dacă tot ne trimit în concediu fără plată, măcar să ne lase să decidem noi când îl vrem. Dacă cererile nu ne vor fi luate în considerare, vom uza de dreptul muncii generale şi vom deschide o acţiune în instanţă împotriva Inspectoratului“, ne-a spus Teodor Fârţonea, liderul liderul judeţean al Federaţiei Educaţiei Naţionale.


CITAT
Teodor Fârţonea, lider FEN Sibiu: Este o decizie abuzivă, care dă dovadă de cinism şi cu care nu putem fi de acord

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite