Sibiu: Sibienii aleg să studieze gratis în Danemarca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Sibienii aleg să studieze gratis în Danemarca
Sibiu: Sibienii aleg să studieze gratis în Danemarca

Danemarca este varianta cea mai ieftină pentru cei care vor să se perfecţioneze în străinătate. Sesiunea de iarnă de admitere este deschisă în universităţi din ţări precum Danemarca, Olanda, Franţa, Anglia, S.U.A şi Egipt.

Prin programul educaţional de studii în străinătate Smartbrand orice tânăr până în 35 de ani cu diplomă de bacalaureat sau licenţă poate aplica la zeci de universităţi din lume pentru specializări de la Web Design şi arhitectură, până la muzică şi limbi arabice.

Data limită pentru trimitere a aplicaţiilor variază între 15 noiembrie şi 5 ianuarie 2010, pentru studiile care încep în februarie. Potrivit Silviei Oprea, coordonator Smartbrand România, pentru ca un candidat să fie competitiv la admiterea într-o instituţie de învăţământ superior din străinătate, trebuie să aibă  media de Bacalaureat peste 8. “Admiterea se realizează pe baza unui formular cu datele candidatului, activităţi, performanţe, experientă. Este nevoie de scrisoare de recomandare, de foaia matricola şi diploma ultimei şcoli absolvite, precum şi de un atestat de limba recunoscut - CAE, TOEFL, IELTS. Nu toate instituţiile accepta toate testele, dar măcar unul dintre ele este recunoscut.” precizează Silvia Oprea.

Danemarca şi Marea Britanie sunt preferate
Smartbrand, care are colaborări cu zeci de Universităţi, este fosta organizaţie Hakes care activează în România de 4 ani de zile şi prin care zece sibieni studiază acum în Marea Britanie şi Danemarca. Studenţii sibieni au ales cele două ţări pentru că studiile presupun costuri mai mici. În timp ce în Marea Britanie, studiile se pot plăti prin împrumuturi guvernamentale, rambursabile după finalizarea studiilor. Pe de altă parte, Danemarca este singura ţară în care nu există o taxă anuală de şcolarizare pentru studenţii din Uniunea Europeană. Studentul străin primeşte cazare dar trebuie să aibă bani să se întreţină. Sibianul Radu Militaru, student în primul an la Multimedia Design and Communication la Aarhus Business College din Danemarca spune pe forumul de studii în străinătate că s-a acomodat imediat. „Aarhus, e un oraş vechi, destul de intins. Aici o să vedeti o grămadă de tineri de toate naţionalităţile. Mi-a plăcut foarte mult oraşul când am ajuns Nu exagerez dacă spun că aici oricine vorbeşte engleza, de la copil de 10 ani la pensionar de 60“ scrie sibianul.

Taxe mari în alte ţări
În alte ţări,  taxele anuale de studii pot varia de la circa 1500 de euro la Universitatea din Groningen, Olanda, până la 14.500 de euro la Istituto Europeo di Design din Italia. Mai multe informaţii despre programele de studii pe www.smartbrand.eu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite