Cunoştinţele de legislaţie locală i-au adus o excursie în Japonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Radu Dalidis a câştigat concursul de cultură generală „SibLegis“ şi va pleca, în aprilie, în Ţara Soarelui Răsare. Vrea să studieze în străinătate şi îşi doreşte o carieră în marketing.

Elev clasa a XI-a, la Colegiul Naţional „Octavian Goga“, Radu Dalidis este extrem de silitor şi ambiţios, iar asta se vede în rezultatele excepţionale de la şcoală. Este primul din clasă şi spune că îi place să participe la cât mai multe concursuri, din care are ceva de învăţat. Aşa s-a hotărât să se înscrie şi la competiţia organizată de Serviciul Public de Poliţie Comunitară, iar conştiinciozitatea l-a ajutat să se impună în faţa celorlaţi peste 100 de concurenţi.

„Am aflat la sfârşitul lunii octombrie despre organizarea acestui concurs şi i-am spus tatălui meu că aş vrea să particip. Faptul că el mi-a spus că este prea greu m-a motivat să mă înscriu în competiţie şi să încerc să obţin un rezuiltat cât mai bun“, povesteşte tânărul.

Nerăbdător să vadă Japonia

S-a pregătit intens timp de o lună de zile şi, chiar dacă bibliografia a fost destul de stufoasă, Radu a ştiut să îşi asigure clasarea pe prima poziţie a podiumului. „Grila a fost destul de dificilă,am avut 20 de întrebări cu informaţii exacte despre regimul contravenţiilor şi sancţiunilor, hotărâri de consiliu local şi activitatea poliţiei comunitare. M-am descurcat, în schimb, mult mai bine la eseu, zic eu, în care mi-am prezentat ideile despre modalităţile de promovare a activităţii Poliţiei Comunitare“, spune Radu, care aşteaptă acum cu nerăbdare să descopere Ţara Soarelui Răsare.

Asta îl va ajuta, spune el, să facă o comparaţie între cultura japonezilor şi cea a chinezilor, pe care a avut ocazia să o cunoască anul trecut, în timpul unei burse. „În China mi-a plăcut foarte mult, am stat la un campus internaţional, am văzut Marele Zid Chinezesc, Stadionul Olimpic din Beijing şi expoziţia internaţională de la Shanghai. Chinezii sunt extrem de prietenoşi şi sociabili, chiar dacă nivelul lor de trai este puţin sub al nostru“, adaugă  tânărul.

Studii în străinătate

Cât despre viitor, planurile elevului sunt măreţe. El şi-a propus să îşi continue studiile în străinătate, în Danemarca sau Finlanda, şi speră ca ulterior să îşi găsească o slujbă în domeniul marketigului. „Îmi doresc  să ajung în Danemarca pentru că am avut ocazia să merg acolo, la o conferinţă internaţională a alevilor, şi mi-a plăcut foarte mult caracterul oamenilor. Sunt sociabili, punctuali, iar sistemul lor de predare este foarte diferit de al nostru, accentul punându-se pe pracitcă, nu pe teorie. Ei, efectiv, te trimit în companii, pentru a învăţa exact ce ai de făcut, în domeniul pe care vrei să îl urmezi“, adaugă Radu, care spune că, atunci când nu învaţă, îi place să iasă la baschet cu prietenii, să meargă la teatru, unde alege comediile sau să citească diferite cărţi de comunicare şi relaţii interumane. 

Ce-i place
„Îmi place să fac sport şi îmi place să particip la cât mai multe activităţi care cred eu că îmi vor fi de folos în viitor. Aici aş putea aminti cursul de limba chineză, pe care l-am început din curiozitate, anul trecut, cu o oră pe săptămână, ajungând acum la şase-şapte ore, săptămânal. Cunoaşterea limbii chineze poate reprezenta un avantaj pentru mine, în viitor“, spune Radu

Ce nu-i place
„Nu îmi place să stau degeaba, să pierd timpul. De asemenea, nu îmi place să fiu minţit, să fiu luat peste picior şi să tocesc“, adaugă tânărul.

Întrebări şi răspunsuri
Care este material ta preferată?

Îmi place foarte mult geografia, chiar dacă sunt la profil de matematică-informatică. Cred că îmi place datorită profesorului meu, care m-a motivat întotdeauna şi datorită stilului său de a preda.
Şi ce materie nu îţi place?
Nu îmi pace chimia şi, în special, chimia organică. Pur şi simplu, nu am putut să o înţeleg, e ceva abstract, pentru mine.
Ce ai schimba tu la sistemul de învăţământ românesc?
Modul de predare. Aş pune mult mai mult accent pe lucruri practice, pe munca în echipă. Sistemul nostrum impune un şablon de tocit şi reprodus.
Cât de importantă este, pentru tine, şcoala?
Şcoala are rolul de a ne pregăti pentru viaţă, ne ajută să ne stabilim priorităţile şi ne învaţă să ne comportăm în societate.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite