Sibiu: Cristina Nicula, zâna aranjamentelor florale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Cristina Nicula, zâna aranjamentelor florale
Sibiu: Cristina Nicula, zâna aranjamentelor florale

Cu zâmbetul pe buze şi voioşie pe chip, Cristina Nicula face buchete de mireasă şi aranjamente florale de toate felurile, pentru cele mai variate ocazii din viaţa oamenilor.

Ştie ce culori se potrivesc cel mai bine şi ce tipuri de flori fac perfecte aranjamentele florale pentru fiecare moment din viaţa unui om. Sau, ca să fim corecţi în conturarea portretului Cristinei Nicula, simte cum trebuie să facă aranjamentele din flori pentru se încadra exact în tonul evenimentului. Pentru Cristina, compunerea unui buchet nu este o arta elaborată care să necesite o instruire estetica laborioasă. Este doar un lucru la care s-a priceput de cum a pus prima dată mâna pe flori în praspăta ei calitate de angajt. Se întâmpla în urmă cu câteva luni, atunci când Cristina îşi căuta un loc de muncă. Nu avea cunoştinţe referitoare la armonia culorilor, însuşirile florilor ori noţiuni despre importanţa şi semnificaţia lor, dar şi-a spus că poate să încerce să lucreze într-o florărie. Se descurcă şi-i place, rămâne. Nu va merge, pleacă mai departe.

De la baby-sitter la aranjamente florale
După primele trei zile de muncă a făcut un aranjament floral de care şefa ei a fost atât de încântată, încât nu l-a mai lăsat spre vânzare şi l-a luat acasă. Proba a fost trecută şi Cristina şi-a descoperit o mare abilitate, aceea de a lucra cu florile. “Am lucrat doi ani şi jumătate în Milano, ca baby-sitter, ca vânzătoare ori la restaurant. Dacă n-am fost puternică până atunci, sigur m-am făcut acolo, unde dacă nu eşti tare, te calcă toţi în picioare. Când am strâns suficient, m-am întors la Sibiu. După aproape trei ani în care am lucrat 16 ore pe zi, n-am putut pur şi simplu să stau acasă, fără să am un loc de muncă. Şi am zis să caut ceva care să-mi placă, fără să mă gândesc la salariu. Am găsit anunţul de angajare la florărie într-un ziar iar soţul meu a spus că ştie florăria, de aici îmi cumpăra mereu trandafiri, că proprietara este de treabă şi că trebuie să încerc”, povesteşte Cristina. Şi asta a fost începutul, cu puţin timp în urmă. Cine vede buchetele pe care Cristina le face cu măiestrie şi îndemânare, poate să jure că-s opera unor mâini exersate de-a lungul anilor. Pentru botezuri sau cununii, petreceri private, nunţi sau baluri somptuoase, Cristina face aranjamente din flori naturale verzi şi uscate sau materiale artificiale chiar şi pentru şase evenimente pe săptămână. Chiar dacă vestita criză financiară i-a făcut pe sibieni să mai renunţe la opulenţă şi să aleagă aranjamente florale mai mici sau mai puţine, Cristina are de lucru şi mereu ajunge obosită acasă, după o zi de muncă.

Se cer buchetele aplecate de mireasă
Acum face primele buchete aplecate de mireasă, care sunt tot mai solicitate de tinerele care se căsătoresc. “Am învăţat să fac şi buchete aplecate, tot de la şefa mea. Ea îmi arată cum este mai uşor să fac un aranjament şi aşa învăţ cel mai bine”, explică Cristina. Îi plac toate florile, dar cel mai bine lucrează cu eustoma, o floare gingaşă care pare un trandafiraş cu mai puţine petale şi care are tulpina moale şi flexibilă.

Ce-i place
“Îmi place să stau cu fiica mea, ei i-am dus cel mai mult dorul cât am stat în Milano. Avem tot felul de activităţi şi ne uităm împreună şi la desene animate. Este un film care-i place ei foarte mult, H2O...”, declară Cristina Nicula.
Ce nu-i place
De când a văzut un copilaş de trei ani care s-a înecat în valuri, nu îi mai place să meargă la mare. “Ne-a trecut pofta de mare, în concediu nu mai mergem pe litoral de teamă să nu i se întâmple ceva fetiţei”, explică Cristina.

Aveţi flori şi acasă?
C.N.:
Da, am flori în ghiveci dar şi trandafiri proaspeţi. De 11 ani, soţul meu îmi aduce zilnic câte un buchet de trandafiri galbeni. Oricum, acasă nu am grijă de flori aşa cum am la serviciu.
Ce flori preferă clienţii sibieni?
C.N.:
Eustoma, crizantemele olandeze, santini şi trandafirii, care sunt deja flori clasice. De multe ori preferă să ia crizanteme care sunt la acelaşi preţ ca trandafirii dar sunt mai bogate, au un volum mai mare.
V-aţi gândit să deschideţi o afacere cu flori?
C.N.:
Nu, nu mi-aş face bătaie de cap. Florile sunt perisabile, când e prea cald le pierdem. Mie îmi place să le lucrez şi nu m-aş apuca să fac o astfel de afacere.

Profil
Născută:
12 mai 1978, Sibiu
Educaţie: Liceul Textil Sibiu
Ocupaţie: Realizator aranjamente florale
Familie: Căsătorită, are o fetiţă

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite