Sibiu: Berzele au azil în localitatea Cristian (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Berzele au azil în localitatea Cristian (GALERIE FOTO)
Sibiu: Berzele au azil în localitatea Cristian (GALERIE FOTO)

O sibiancă în vârstă de 32 de ani şi-a dedicat viaţa protejării berzei albe şi şi-a transformat sera de legume într-un adăpost de iarnă pentru berzele care n-au putut să migreze.

Comuna sibiană Cristian, locul cu cea mai mare populaţie de berze din România, este şi singurul loc din ţară în care pot ierna berzele care nu au putut migra spre ţările calde. Iar în acest sezon aici îşi vor petrece iarna şase berze, cinci pui şi un adult. Patru sunt berze de prin cuiburile din judeţul Sibiu, una a fost adusă din Braşov şi alta din Craiova. Toate cele şase sunt găzduite în curtea Mirunei Gritu, o sibiancă în vârstă de 32 de ani care le-a construit berzelor un adăpost dintr-o seră de legume. Miruna a făcut facultatea de Ecologie şi Protecţia Mediului şi în 2007 a înfiinţat alături de trei prieteni Asociaţia „Prietenii Berzelor“.

„Această asociaţie s-a născut din dorinţa de a face mai mult pentru berze. Primul lucru pe care l-am făcut a fost să construim suporturi pentru cuiburile de berze. Cel puţin în localitatea Cristian toate cuiburile de barză albă erau făcute pe stâlpi electrici şi prin contactul direct dintre fire şi cuib se produceau scurtcircuite care puneau în pericol berzele şi puii lor. Au avut loc multe astfel de accidente în care cuibul a luat foc şi puii care nu învăţaseră să zboare au murit. Noi am reuşit să ridicăm pe suporturi toate cele 22 de cuiburi de barză albă din Cristian“, povesteşte Miruna.

Iarna 2007-2008 a fost prima în care Miruna a adăpostit peste sezonul rece berze nemigratoare. „În acea iarnă am avut un puiut născut prea târziu. El nu a avut timp să înveţe să zboare până la perioada migraţiei şi părinţii lui au plecat fără el. Copiii i-au pus numele Tenino. L-am ţinut câteva luni în adăpostul din seră, l-am învăţat să zboare şi în primăvară i-am dat drumul“, mai spune sibianca. Acum, sera din spatele curţii Mirunei, în care sunt cultivate legume, serveşte ca adăpost pentru cele şase berze. Berzele se sperie uşor şi Miruna spune că nu vrea să le înveţe cu oamenii, pentru a se acomoda din nou cu traiul în sălbăticie în primăvară.

Miruna le hrăneşte cu carne de pui sau peşte, măruntaie de porc sau viţel şi o barză care mănâncă acum 300 de grame de carne pe zi ajunge să mănânce şi o jumătate de kilogram în timpul iernii. „Nu este deloc ieftin să întreţii o barză, mai ales că oamenii de la care cumpăr carne pentru ele, când au văzut că vin şi azi, vin şi mâine, au scumpit kilogramul de măruntaie“, declară Miruna Gritu. Dar merge mereu înainte, cu sprijinul soţului şi al celor doi copilaşi ai lor, care sunt naşii berzelor, ei găsindu-le nume care mai de care mai amuzante berzelor.

Unele din berzele aflate în adăpost au ajuns aici cu fractură de stern, femur, prinse de câini, cu aripile tăiate sau frânte. Lemi este cel mai mic pui pe care-l are în grijă Miruna. El a fost adus cu aripa ruptă pe doi septembrie de la Braşov şi Miruna spune că se recuperează bine.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite