Cristi Pustai: „Eric a susţinut probe de joc la Mediaş înainte de semna“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cristi Pustai
Cristi Pustai

În cariera de jucător a evoluat doar în Divizia B, marcând peste 150 de goluri pentru Gaz Metan, Unirea Alba Iulia şi Chimica Târnăveni. La începutul anilor ’90, a absolvit Facultatea de Matematică, dar fotbalul a ocupat mereu primul loc în viaţa profesorului, ajuns acum la 45 de ani. Printre pasiunile sale se mai numără istoria, literatura universală, poezia, muzica şi călătoriile.

CITEŞTE ŞI:

Pustai: Eric şi Alex Muntean pot pleca dacă este în interesul clubului

Eric de la Gaz Metan, desemnat cel mai bun stranier al anului în România

„Adevărul": Ai avut oferte de la echipe mai mari în vară, ce te-a făcut să rămâi la Mediaş?

Cristi Pustai: Gaz Metan este un club aparte pentru mine şi, până la urmă, s-a dovedit că am fost inspirat pentru că am decis să continui. Aici sunt acasă, aici am cunoscut cele mai frumoase momente din carieră ca jucător, dar şi ca antrenor. Nu am dus lipsă de oferte, dar înţelegerea pe care am avut-o cu şefii clubului a fost aceea că prima opţiune va fi Mediaşul. Eu, dacă bat palma cu cineva, mă ţin de promisiune.

De ce ai renunţat la fotbal pentru a te dedica meseriei de profesor de matematică?

A trecut ceva timp, dar nu pot să uit decizia luată atunci. Eram antrenor-jucător la Chimica Târnăveni şi am întâlnit FC Bihor în ultima etapă. Arbitrul a fluierat doar într-o direcţie şi am pierdut cu 1-0. Noi am retrogradat, ei au rămas, dar, cel mai mult, a avut de pierdut oraşul din Târnăveni şi fotbalul românesc. Oamenii ăia îşi făcuseră o pasiune pentru meciurile echipei. „Scârbit de crimele burgheze", cum spunea Bacovia, am ieşit din mizeria fotbalului românesc pentru trei ani. Pot oricând s-o iau de la capăt şi să mă întorc la catedră.

După ce ai devenit profesor, ce a urmat în viaţa ta?

După trei ani în care am predat la un liceu din Mediaş, m-am întors la Gaz Metan, echipă pentru care nu jucasem niciodată în Divizia A, dar nici în Divizia C. Am început cu juniorii, pentru că echipa mare era pregătită de Sabău. Mi-am dorit să înfiinţez şi o şcoală de fotbal, dar nu s-a putut, iar din 2007 am preluat prima echipă, aflată pe atunci în Divizia B.

Vă mai gândiţi să înfiinţaţi o academie de fotbal la Mediaş?

Nu. Academie are doar Hagi în momentul de faţă şi, atunci când acea instituţie de fotbal va da roade, vor înţelege toţi cei care investesc în acest sport ce trebuie să facă. Fotbalul nostru este bolnav, iar singura condiţie pentru a ieşi din impas, de a progresa cu adevărat, este să deschidem cât mai multe academii.

Mulţi spun că fotbalul românesc duce lipsă de valori...

Când spunem aşa ceva, la ce ne raportăm? Avem cumva aceeaşi infrastructură ca Germania, Franţa sau Italia? Eu zic că suntem peste aşteptările noastre la ce terenuri de fotbal sunt în ţara asta, la cum sunt plătiţi antrenorii de copii şi juniori şi la ce investiţii se fac.

Pe câţi jucători din actuala echipă a Gazului i-ai promovat de la juniori?

Munteanu, Crişan, Zaharia, Pîrvulescu. Dar nu e de ajuns doar să fie promovaţi, trebuie să şi confirme! Cum s-a întâmplat cu Bud şi Curtean, jucători care au adus clubului un profit de aproape sută la sută. Un alt fotbalist tânăr pe care l-am promovat de curând este Bozeşan, pe care l-am adus de la Bistriţa. În general, refuz să mă bazez pe jucători care vin pe pile sau pe cei împrumutaţi pe perioade scurte de la alte echipe.

Cum l-aţi găsit pe Eric?

Acum se întreabă lumea, dar, în urmă cu doi ani, nu se vorbea foarte mult de el. A fost remarcat de managerul echipei, Josif Biro, împreună cu antrenorii Gicu Albu şi Zoli Iaşko la un turneu în Austria. A venit la Mediaş şi a susţinut câteva probe de joc, pentru că nu sunt obişnuit să cumpăr niciodată jucători de pe DVD-uri sau după spusele unuia sau altuia. Eric ne-a încântat şi ne-a ajutat enorm încă de pe atunci. Au mai fost doi brazilieni care au venit odată cu el şi care au pus umărul la promovarea în Divizia A: Grillo şi Cairo.

Cristian Pustai

Data şi locul naşterii: 5 mai 1965, Mediaş
Cariera de fotbalist: Şoimii Mediaş, Gaz Metan Mediaş, Unirea Alba Iulia, Chimica Târnăveni.
Cariera de antrenor: Chimica Târnăveni, Gaz Metan Mediaş.
A absolvit Facultatea de Matematică, iar între 2000 şi 2003 a fost profesor la un liceu din Mediaş.
Din 2003 până în 2005 a antrenat o grupă de juniori a medieşenilor.

CLICK AICI PENTRU INTERVIUL COMPLET CU TEHNICIANUL DE LA MEDIAŞ

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite