Sibiu: Ibolya Cristea, o viaţă pe poantele de balerină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Ibolya Cristea, o viaţă pe poantele de balerină
Sibiu: Ibolya Cristea, o viaţă pe poantele de balerină

Fostă balerină a Operei din Timişoara, Ibolya Cristea, i-a învăţat pe sibieni secretele baletului în treizeci de ani de carieră ca dascăl.

Are un aer de nobleţe, este frumoasă şi delicată, are mişcări graţioase şi o privire de artist. Dacă se întâmplă să n-o cunoşti, când treci pe lângă ea îţi doreşti s-o cunoşti, să intri în lumea ei, să-i afli povestea şi să-i asculţi vorbele. Căci vorbele lui Ibi, cum este alintată de apropiaţi, sau Ibolya Cristea, cum scrie în cartea de identitate, captivează şi pot da un alt sens vieţii. Este dascăl de trei decenii şi predă copiilor mai mult decât tainele baletului. Îi învaţă să viseze, să-şi pună dorinţe mari şi să creadă că pot ajunge oriunde vor. Din Jibou, Sălaj a mers la Cluj pentru a învăţa baletul şi apoi la Timişoara, unde a fost balerină la Operă. În Sibiu a ajuns datorită soţului, medic pediatru, alături de care trăieşte de treizeci şi doi de ani o frumoasă poveste de dragoste. „Pentru el, Sibiul este capitala lumii, iar pentru mine a devenit în scurt timp. Sunt foarte mândră de Sibiu iar anul 2007 a fost o trăire deosebită”, explică Ibi.

Ar fi vrut să fie pictoriţă

A făcut balet şi a predat dans o viaţă întreagă, dar spune că dacă ar putea alege din nou, acum ar fi pictoriţă. „Aş fi făcut artele plastice. În balet faci ce-ţi spune coregraful, în pictură aş fi făcut eu singură cum aş fi simţit, n-aş fi făcut ce mi-ar fi spus alţii. Oricum, nu este târziu, la pensie mă apuc de pictat. Ca dascăl, am făcut eu coregrafiile care mi-au plăcut”, declară Ibolya Cristea. A fost mult timp profesoară la Liceul de Artă şi a fost doamna dirigintă pentru multe generaţii de elevi. De cincisprezece ani are propria şcoală de balet şi predă şi la Palatul Copiilor. Câţi oameni au avut şansa să înveţe de la Ibolya graţia baletului? „Îmi place să glumesc şi să spun că jumătate din Sibiu mi-a fost elev”, precizează zâmbind profesoara de balet.

Corpul, un templu pentru suflet
La vârsta de cincizeci şi doi de ani, Ibi arată cu cel puţin zece mai tânără. A dezvoltat un cult din îngrijirea spiritului şi a fizicului pentru că spune „ca femeie, trebuie să ai grijă de tine“, dar recunoaşte că are gene deosebit de bune. „Nu este niciun secret. Şi mama, la optzeci de ani, se menţine foarte bine, e moştenire de familie probabil”, explică Ibolya. La Facultatea de Teatrologie a dat la vârsta de patruzeci şi doi de ani din dorinţa unui plus de savoare în zilele sale care oricum numai rutină nu sunt. „Să mă apuc de facultate a fost cel mai grozav gând pe care l-am avut, nu ştiu cum mi-a venit. Cu vârsta îţi dai seama că viaţa merită trăită. Recomand tuturor doamnelor care au împlinit patruzeci de ani şi simt că merg în jos, că nu mai au provocare în viaţa lor. Clar, mi-a fost foarte greu, familie, copii, serviciu, facultate, dar eu sunt foarte milităroasă. Baletul asta dezvoltă în cineva, orar fix, totul foarte meticulos făcut”, conchide profesoara de coregrafie.

Face costume pentru balerini
”Îmi place croitoria. Costumul este o mare necesitate pe scenă. Mereu am avut această problemă, că nu aveam costumele pe care le voiam. Din 1996 am deschis propriul meu atelier de costume de balet”, precizează fosta balerină.

E alarmată de politica actuală
”Nu-mi place mizeria de pe stradă, faptul că oamenii scuipă peste tot. Politica aceasta, care mă îngrijorează deja. Nici până acum nu-mi plăcea, dar în ultimul timp mă alarmează de-a dreptul”, mai spune Ibolya Cristea.

Întrebări şi răspunsuri
Care este următoarea provocare?

Nu ştiu, nu-mi fac planuri, nu-mi place. Aproape toate lucrurile le fac pe ultima sută de metri şi îmi ies. Atunci pot să mă concentrez foarte bine.

Care-i cel mai mare regret?

Îmi pare rău că nu le-am învăţat pe fetele mele ungureşte. Am fost atât de slabă încât am crezut că relaţiile cu soacra mea se vor îmbunătăţi, dar m-am înşelat.

Ne povestiţi o amintire frumoasă?

Aveam douăzeci şi şase de ani şi mi-a fost dat pe mână un mare spectacol în care aveam de coordonat peste o sută de artişti sibieni. A ieşit foarte bine şi am primit aprecieri, mereu am făcut totul cu responsabilitate.

Profil
Născută:
18 februarie 1957, Jibou, judeţul Sălaj
Studii: Facultatea de Teatrologie; Master în Management Educaţional
Familie: Căsătorită, are două fete

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite