Sibiu: Simona Crăciun, partenerul de încredere în educaţia elevilor(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Simona Crăciun ocupă postul de profesor-psiholog în cadrul Colegiului Naţional „Octavian Goga“ de nouă ani, devenind în această perioadă un confident de încredere pentru elevii din şcoală

Am putea crede că dialogul cu o persoană care activează în domeniul psihologiei ne-ar crea impresia că suntem monitorizaţi în permanenţă, că fiecare vorbă sau gest ne este analizat în detaliu, pentru a fi ulterior trecut într-o fişă de observaţii. Dialogul cu profesorul-psiholog Simona Crăciun nu este deloc aşa, ba chiar mai mult te face să crezi la un moment dat că discuţi cu un prieten, în faţa căruia îşi poţi dezvălui cu încredere problemele. Acest lucru se datorează inteligenţei, răbdărării, dar şi pasiunii cu care profesorul-psiholog de la Colegiul Naţional „Octavian Goga“ îşi exercită profesia. „Întodeauna am avut sentimentul că sunt pe drumul care mi-a fost hărăzit mie. A fost o alegere sufletească şi dacă ar fi să o iau de la capăt, cu siguranţă aş face tot asta“, spune Simona Crăciun.

Mizează pe răbdare şi inteligenţă

Activitatea acesteia în cadrul liceului sibian constă în consilierea psihologică şi pedagogică a elevilor, în susţinerea unor cursuri opţionale la clasă, testarea psihologică a elevilor, părinţilor şi a cadrelor didactice, pe care le consiliază şi în diferite aspecte legate de activităţile educative, dar şi consultaţii pentru părinţi, atât individuale, cât şi de grup. Pentru a face faţă cu brio activităţilor care îi revin, Simona Crăciun mizează pe studiu continuu şi pe o mare capacitate de comunicare.  „Părerea mea este că această meserie îmbină foarte bine ştiinţa cu spiritualul, pentru că în spatele discuţiilor, care trebuie să fie cât mai libere, trebuie să existe întotdeauna mult devotament în studiu. Un profesor psiholog trebuie să fie comunicativ, să dea dovadă de multă răbdare şi empatie, dar să se bazeze şi pe un studiu continuu“, mărturiseşte Simona Crăciun.

Un confident de încredere
Prin felul său de a fi, profesorul-psiholog a reuşit să câştige încrederea elevilor, astfel că programările pentru o şedinţă se fac şi cu o săptămână înainte. „ În timp ce activităţile de la clasă sunt bazate pe autocunoaştere şi autoevaluare, copiii care vin la cabinet îmi cer sfaturi în problemele personale. Cele mai multe dintre acestea vizează relaţiile cu părinţii sau colegii, dezvoltarea personală a elevului sau depăşirea timidităţii în anumite situaţii. Schimbarea celor care apelează la consiliere depinde însă foarte mult de cât de motivaţi sunt aceştia“, completează aceasta. 

Pasionată de poezie

Când nu este la şcoală, Simona Crăciun îşi petrece timpul la cabinetul individual de psihologie, deschis în 2004, iar puţinul timp liber care îi mai rămâne şi-l dedică lecturii . „ Sunt extrem de pasionată de poezie şi în special de opera lui Lucian Blaga. Întotdeauna, în răgazul meu, am o carte de poezie pe care o lecturez. În plus, sunt o mare iubitoare de animale şi sper ca pe viitor să am posibilitatea să înfiinţez un adăpost în care acestea să fie protejate“, conchide aceasta. 

Profil

Născută: 22 mai 1976, Caracal, jud Olt
Studii: Facultatea de Ştiinţe din Sibiu, specializarea „Psihopedagogie“
Familia: căsătorită

Ce-i place
Simona Crăciun spune că îi place foarte mult să călătorească şi încearcă să meargă în fiecare an, în concediu, într-un loc nou. „Cultura generală pe care o dobândim din cărţi devine vie doar atunci când ajungem la faţa locului“, consideră aceasta.
Ce nu-i place
„De-a lungul timpului, am învăţat să fiu tolerantă şi să nu judec oamenii, deoarece consider că în spatele unei fapte, se află întotdeauna o explicaţie. Totuşi, consider că ipocrizia, formalismul şi aroganţa nu ajută pe nimeni.“

Întrebări şi răspunsuri
Cât de grea este această profesie?
Este la fel de grea ca toate celelalte în care vrei să faci performanţă, dar totodată consider că orice meserie pe care o faci cu pasiune nu poate fi decât uşoară.

Aţi fi putut practica şi altceva?
Dat fiind faptul că am terminat liceul la profilul matematică, probabil că aş fi putut face şi ştiinţe economice, dar cu siguranţă m-aş fi plictisit repede. Consider că aceasta este o meserie în care nu te poţi plafona.


 

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite