Sibiu: Cosmin Crăciun ştie totul despre telefoanele mobile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Cosmin Crăciun ştie totul despre telefoanele mobile
Sibiu: Cosmin Crăciun ştie totul despre telefoanele mobile

Cosmin Crăciun repară telefoane mobile de şase ani de zile şi face ceea ce a visat de mic copil când pasiunea lui cea mai mare era electronica.

Depănatul telefoanelor mobile nu mai este o afacere atât de avantajoasă de când operatorii de telefonie mobilă au inundat piaţa cu oferte care mai de care mai avantajoase. Astfel că, mulţi oameni preferă să-şi ia un telefon nou decât să suporte costurile reparaţiei celui vechi. Chiar şi aşa, Cosmin Crăciun spune că încă mai câştigă bani în această meserie. Este depanator de telefoane mobile de şase ani de zile şi toată viaţa asta a visat să facă, să repare sisteme electronice. Primul curs de electronică l-a făcut la 12 ani şi ori de câte ori se strica vreo priză prin casă, Cosmin era omul care salva ziua. „Îmi plăcea chestia asta cu reparatul aparatelor stricate. Aveam şi alte hobbyuri când eram mic, mai jucam fotbal, dar electronica a fost mereu cea mai mare pasiune de-a mea. Pe la 11-12 ani am făcut şi un curs de electronică la clubul elevilor şi de acolo mi s-a tras. E de la sine înţeles că pe acasă eu schimbam prizele, eu reparam radioul când se strica sau televizorul“, povesteşte Cosmin Crăciun.

A încercat multe meserii
Alegerea liceului a fost o opţiune cât se poate de naturală iar după absolvire Cosmin a încercat mai multe meserii, a fost şi vânzător, şi administrator, a muncit şi în agricultură la o fermă din Europa de Vest. Dar s-a întors la Sibiu şi în urmă cu şase ani s-a angajat la o firmă de reparaţii telefoane. Atunci a şi reparat pentru prima dată un telefon mobil. „Înainte să ajung la telefoane, depanam mai mult televizoare. De când lucrez aici am reparat mii de telefoane mobile, nu pot estima cu exactitate câte mi-au trecut prin mâini. La început erau cele de generaţie mai veche, acum tehnica a avansat. Pe parcurs ce apar modele noi, ajungi să le înveţi. Dar, în principiu cam toate au acelaşi mecanism“, explică tânărul. De la telefoane pe care le repară în câteva minute până la cele care-i dau bătăi de cap zile întregi, de la decodări şi curăţări la schimbat de piese, Cosmin trece prin toate situaţiile.

Făină în telefoane
Cea mai frecventă problemă pe care o au telefoanele mobile care ajung la reparat la Cosmin este display-ul stricat. „Majoritatea clienţilor vor să le schimb display-ul sau să le decodez telefonul. Mai sunt şi aceia care au vărsat lichide pe telefon, vin, bere sau alte băuturi, ori chiar le-au scăpat în vasul de toaletă. Problema este că ei nu spun ce-a păţit telefonul, recunosc doar după ce văd eu ce-i înăuntru şi spun că le-a fost ruşine să-mi zică. Mi-ar fi mult mai uşor să-l repar dacă aş şti ce s-a întâmplat“, mărturiseşte depanatorul. Îi place ceea ce face şi ceea ce-l amuză cel mai mult este când găseşte tot felul de lucruri în telefoanele aduse la curăţat, cum ar fi făină sau tărâţe.


Ce-i place
„Îmi plac ieşirile la munte cu prietenii, să merg prin cluburi şi să joc fotbal. Acest sport este preferatul meu încă din copilărie. Mereu mi-a plăcut să merg pe stadioane şi să mă uit cu joacă marii fotbalişti“, declară Cosmin.
Ce nu-i place
„Nu-mi place minciuna şi nici lipsa de punctualitate. Cum îmi place adevărul în orice circumstanţă, nu suport oamenii mincinoşi. Alt lucru care nu-mi place este aglomeraţia“, precizează Cosmin Crăciun.


Întrebări şi răspunsuri
Ce planuri ai?

Sunt multe planuri. În primul rând vreau să mă axez pe altceva, pentru că nu ştiu cât o să mai meargă cu reparaţiile de telefoane.
De ce, este în declin acest domeniu de activitate?
Da, în special pentru că telefoanele sunt tot mai ieftine. Operatorii de telefonie mobilă au din ce în ce mai multe oferte şi oamenii îşi zic că decât să dea bani pe reparaţii, mai bine îşi achiziţionează un telefon nou.
Pe ce altceva ai vrea să te reprofilezi?
Nu ştiu, trebuie să faci o alegere bună, să şi meargă. Criza a afectat toate sectoarele, chiar este greu să găseşti ceva care să fie profitabil.

Profil
Născut:
26 mai 1982, Sibiu
Studii: Liceul Independenţa, secţia Depanator Montator Radio/TV
Familie: Necăsătorit

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite