Sibiu: Costin Ileana, te ajută să te ajuţi(PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Costin Ileana, te ajută să te ajuţi(PORTRET)
Sibiu: Costin Ileana, te ajută să te ajuţi(PORTRET)

La cei 57 de ani, Ileana Costin găseşte întotdeauna o vorbă bună şi un sfat pentru sibienii aflaţi în dificultate.

Deşi a terminat Facultatea de Drept, Ileana Costin a lucrat timp de 34 de ani în domeniul telecomunicaţiilor. Tocmai de aceea, i-a fost foarte greu în urmă cu cinci ani, când s-a numărat printre cei 17 angajaţi la care firma a renunţat, pierzându-şi pentru o perioadă speranţa că îşi va găsi un alt job care să o mulţumească. „ Atunci m-am întrebat ce aş putea să fac, pentru că am realizat că eram încă în putere. Deşi pare greu de crezut, într-o noapte am visat că o să ma angajez pe un post de consilier, iar la câteva zile am aflat de acesta, pe care îl am şi astăzi. Întotdeauna am crezut că Dumnezeu ne îndrumă în ceea ce trebuie să facem, dacă avem credinţă“, spune Ileana Costin. 

Implicată sufleteşte în ceea ce face

Acum, după cinci ani de experineţă, spune că postul de consilier pe care îl are în cadrul Asociaţiei de ajutor familial „Pro Vita“ este exact dece avea nevoie, regăsindu-se în tot ceea ce face.  „ Aici am realizat că dacă îţi laşi sufletul acasă când pleci la serviciu, trebuie să te întorci după el, pentru ca altfel nu poţi funcţiona“, spune femeia.

O fire puternică

Pentru că întâlneşte în fiecare zi alte persoane şi pentru că trebuie să găsească o vorbă bună şi un sfat pentru toţi cei care au nevoie de ajutor, Ileana Costin mizează pe un principiu care o ajută de fiecare dată să facă faţă situaţiilor dificile, dându-i putere. „Eu pot să primesc orice, oricum şi de la oricine. Dar sunt atentă cum dau spre alţii, pentru că nu toţi pot primi ca mine“, spune aceasta.

Educaţia civică joacă un rol important

Pe lângă bucuria de a-i putea ajuta pe oamenii aflaţi în impas, Ileana Costin a acumulat însă şi foarte multă dezamăgire, provocată de persoanele care fug de responsabilitate, preferând să caute în exterior vinovaţii pentru problemele lor. „ De foarte multe ori, întâlnesc oameni care se supără pe lege, pentru că nu înţeleg că aceasta trebuie respectată. În plus, foarte mulţi dintre cei care vin la mine preferă să caute cauza problemelor în exterior şi să nu îşi asume responsabilitatea. Tocmai de aceea, aici facem şi foarte multă educaţie civică, încercând să-i convingem pe oameni că trebuie să îşi accepte situaţia şi să încerce să îşi rezolve singuri problemele“, completează aceasta.

Dezamăgire

Ceea ce o întristează cel mai tare pe Ileana Costin este însă discriminarea, de care dau dovadă foarte multe dintre persoanele cu care intră în contact. „ La un moment dat, un tânăr de etnie rromă mi-a cerut sprijinul în a-şi găsi un loc de muncă. Pentru că nu putea să se susţină singur, am sunat eu pentru el la una dintre firmele de alimentaţie publică cu care mai colaborasem, asigurându-l pe angajator de dorinţa lui de a-şi schimba viaţa. Am fost însă refuzată categoric, tocmai pe motivul că un rrom nu poate lucra în acel domeniu, unde ar fi intrat în contact cu oamenii“, concluzionează Ileana Costin.

Profil:
Născută: 28 spetembrie 1952, Rod, jud. Sibiu
Studii: Facultatea de Drept, din carul universităţii „Babeş-Bolyai“, Cluj
Familie: Divorţată, are un băiat.

Întrebări şi răspunsuri

Ce altceva aţi fi făcut dacă nu vă angajaţi la „Pro Vita“?
Cred că m-aş fi retras la Ludoş, acolo unde am o casuţă superbă. Îmi place foarte mult viaţa de la ţară, pentru pacea de acolo. Dar, cu siguranţă, mă voi muta atunci când voi ieşi la pensie.
V-aţi gândit vreodată să va aşterneţi gândurile într-o carte?
Da, chiar m-am gândit, dar încă nu am reuşit să fac acest pas. Cine ştie, poate în viitor.
Care este cel mai important lucru decare ar trebui să ţină cont oamenii?
Oamenii ar trebui să înveţe din experienţele lor din experienţele celorlalţi, pentru că ajută foarte mult. Eu am trecut printr-un divorţ foarte neplăcut, dar am reuşit să trec peste şi să învăţ să mă bucur de tot ce am.

Ce-i place

Ileana Costin spune că îi plac foarte multelucruri, pentru că obişnuieşte să vadă doar părţile frumoase ale celor din jur. „De exemplu, îmi plac foarte mult florile, visez la o grădină suspendată. Îmi place şi muzica, dar, în special,  îmi place să cosmetizez casele de la ţară. De câte ori am această posibilitate, modific totul şi dau nu alt sens camerei, chiar dacă folosesc doar obiectele pe care le găsesc acolo“, spune aceasta.
Ce nu-i place
„Nu-mi place rigiditatea, supraaprecierea desine şi nici competiţia care se naşte de multe ori între oameni“, spune Ileana Costin.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite