Corigenţi la spirit civic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Simularea a avut loc pe strada Nicolae Bălcescu
Simularea a avut loc pe strada Nicolae Bălcescu

Deşi zeci de sibieni au asistat ieri la o presupusă tâlhărie, nimeni nu a sunat la 112. Au fost totuşi persoane care au fugit după autor, şi au reuşit să-l prindă. Poliţiştii spun însă că recomandabil este să sunăm la 112.

CITIȚI ȘI:

Copil de 14 ani jefuit în plină stradă,la Sibiu

Un braşovean a fost jefuit după o partidă de sex,la Sibiu

O tânără a rămas ieri fără poşetă în plină stradă, în centrul Sibiului. Un bărbat s-a năpustit asupra ei, i-a smuls geanta, după care a rupt-o la fugă. Din fericire, nu a fost o situaţie reală, ci doar o simulare a poliţiştilor de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, pentru a vedea cum reacţionează sibienii în astfel de situaţii. Anul trecut, poliţiştii au simulat o situaţie similară, şi nu au înregistrat niciun fel de reacţie, nici la faţa locului, şi nici prin apeluri la 112.

Nici de această dată, deşi centrul oraşului era plin, nimeni nu a sunat la 112. „O fată striga „Geanta, geanta”. Bărbatul era în blugi şi în tricou alb. Altceva nu pot să vă spun, eram aici pe bancă”, a povestit Ana Pâclişan, una din persoanele care au văzut întreaga scenă.

În schimb, au fost persoane care au fugit după agresor, şi chiar au reuşit să-l prindă. „Cineva ţipa de acolo „Mi-a furat geanta, mi-a furat geanta. Am strigat la băiatul nostru de la pază din spate să-l prindă, n-a reuşit, şi am fugit după el şi l-a mai blocat cineva şi în faţă, şi am stat lângă el până când au venit organele de poliţie”, a povestit Gheorghe Nuţă, unul din cei care au intervenit.

De ce rămânem pasivi?

Specialiştii spun că faptul că nimeni nu a sunat la 112, pentru a anunţa incidentul, poate avea mai multe explicaţii. “În primul rând, există un fenomen social, respectiv în grupurile în care sunt mai mult persoane care asistă la un act acest gen, persoanele aşteaptă ca altcineva să ia iniţiativa. Apoi, nu există o conştiinţă a responsabilităţii sociale, lucru destul de des întâlnit acum în România, oamenii nu mai simt să fie solidari cu ceilalţi. Al treilea aspect ar fi că oamenii nu au neapărat încredere că dacă apelează în momentul respectiv la autorităţi s-ar putea întâmpla ceva”, explică Aniela Minu, psiholog clinician specialist. 

Pe de altă parte, cei care intervin direct, în astfel de situaţii, îşi asumă la rândul lor anumite riscuri. De aceea, poliţiştii spun că cel mai bine, dacă sunteţi martorul unui astfel de eveniment, este să sunaţi direct la 112. “În situaţia în care sunţeti martorii unei infracţiuni de tâlhărie, sfatul nostru este să apelaţi de urgenţă numărul unic 112, apel gratuit, şi totodată  să reţineţi cât mai multe detalii legate de înfăţişarea autorului/autorilor, direcţia în care se deplasează şi orice alte aspecte ce au legatură cu fapta. Nu le recomandăm cetăţenilor să intervină decât în situaţia în care au sprijinul mai multor cetăţeni şi depăşesc numeric autorul/autorii, pentru a nu deveni la rândul lor victime ale unor agresiuni”, spune inspectorul Luciana Balteş, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

De asemenea, este foarte bine dacă reuşiţi să reţineţi cât mai bine semnalmentele infractorului. „Victimele de regulă nu-şi aduc aminte, datorită şocului prin care au trecut, cum arată autorii, şi noi ne bazăm ca poliţişti doar pe detaliile pe care ni le dau martorii oculari sau cei care intervin la asemenea evenimente”, spune inspectorul principal Christian Stanciu, coordonatorul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii. Potrivit IPJ Sibiu, până acum la nivelul judeţului au fost constatate 34 de tâlhării, cu 14 mai multe decât în perioada similară a anului trecut.   

CASETĂ

A plătit ajutorul cu viaţa

În anul 2009, un braşovean a plătit cu viaţa faptul că a încercat să intervină în cazul unui jaf. Mircea Lala a sărit în ajutorul angajaţilor unei case de schimb valutar din Braşov, încercând să-l oprească pe agresor. Acesta a împuşcat mortal unul din angajaţii casei de schimb, iar Mircea Lala a fost la rândul lui împuşcat în inimă, şi a murit la scurt timp la spital. 



Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite