Copil super-talentat, îşi face lecţiile în Gara din Sibiu pentru a-şi împlini visul (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Frandeş îşi petrece adesea serile în gară, aşteptând trenul spre Mârşa
Maria Frandeş îşi petrece adesea serile în gară, aşteptând trenul spre Mârşa

O fetiţă de doar 13 din Mârşa munceşte 16 ore pe zi pentru pasiunea ei de a face karate şi sport. Miezul nopţii o găseşte adesea în gara din Sibiu sau în trenul de Avrig, unde îşi pregăteşte lecţiile pentru a doua zi la şcoală

CITEŞTE ŞI:

135 de elevi sibieni luptă pentru două excursii în Japonia

Olimpicii medieşeni au fost premiaţi de primărie: 600 de lei locul I

La doar 13 ani Maria Frandeş are acasă peste o duzină de premii naţionale la diverse concursuri de taekwon-do şi competiţii sportive. Când sună alarma telefonului la ora 7 dimineaţa tatăl ei deja i-a pregătit o felie de pâine cu gem şi o cană de ceai. Deşi suferă de un handicap grav la spate şi este mai slab ca o scândură, Dumitru Frandeş este toată ziua cu un pas înaintea fiicei lui. “Uneori, abia se trezeşte”, spune acesta. Maria încalţă în grabă cizmele ei cu trei numere mai mari, albe, acoperite de ştrasuri strălucitoare, şi fuge la şcoală. Are ore de la 7.30 până la 13.30. De trei ori pe săptămână, fie ninsoare, fie ploaie, Maria şi tatăl ei vin la Sibiu. La Cercul Militar Maria are ore de karate. Trenul pleacă din Mârşa la 13.20, cu doar zece minute înainte ca Maria să termine cusurile! Aşa că fetiţa vine cu tatăl la “ia-mă nene!”. “N-avem altă variantă”, spune Dumitru.

Maria Frandeş îşi petrece adesea serile în gară, aşteptând trenul spre Mârşa

Maşina îi lasă ori la intrare în Sibiu, ori pe Bulevardul Vasile Milea, ori pe unde mai are şoferul drum. De aici, cei doi merg pe jos. Bolnav, slab ca un fir de iarbă şi cu o geacă imensă, Dumitru păşeşte înainte cu încredere. Imediat după îl urmează Maria, tropăind în cizmele ei mari.

Biologia în hol

 Ajung pe la 16.30 – 17.00 la Cercul Militar din Sibiu. Timp de două ore Maria îmbracă kimono-ul şi transpiră. Este foarte ambiţioasă, are centura albastră şi vrea ca o dată ce împlineşte 14 ani să poată să o primească şi pe cea neagră. “Vreau două lucruri în viaţă: să conduc un club de sport şi să fiu profesoară”, spune fetiţa. “Eu o aştept aici în hol. Mă lasă lumea că mă cunoaşte. Stau şi o aştept până la pe opt, ce să fac”, spune tatăl fetiţei. La finalul orelor de sport ceilalţi copii se urcă în maşinile părinţilor şi merg acasă unde îi aşteaptă un duş fierbinte şi o masă caldă. Pe Maria o aşteaptă tatăl ei în holul rece al Cercului Militar şi o cutiuţă de iaurt. Plus manualul de biologie. “Mi-a spus că mă ascultă mâine!”, spune maria în timp ce deschide în grabă caietul de bio. Seara şi întunericul îi găseşte pe cei doi la pas prin Sibiu, în drum spre gară.

Maria Frandeş îşi petrece adesea serile în gară, aşteptând trenul spre Mârşa

Aici vor sta câteva ore, că este mai cald, până la 23.20 când au tren spre Mârşa. Până atunci, pregătesc restul lecţiilor de a doua zi. “Ajungem la ora 12 şi şapte minute în haltă şi la ora 1 noaptea acasă. La şapte ne trezim din nou mâine. O luăm de la capăt”, spune Dumitru. Anul trecut Maria a terminat clasa a VII-a cu media generală 8,66. Învaţă din răsputeri pentru că vrea să facă liceul la Sibiu. E singura ei şansă.

Nu şi-a cunoscut mama

Mama Mariei Frandeş a plecat de acasă când ea avea doar un an şi trei luni. N-a cunoscut-o niciodată. Timp de 13 ani, tatăl ei i-a fost şi mamă. Mama ei n-a văzut-o niciodată purtând cu mândrie medalia de aur la gât sau urcând pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Astăzi Maria şi tatăl ei trăiesc din pensia de boală a tatălui de 566 de lei şi alocaţia şcolară de 42 de lei.

Maria Frandeş îşi petrece adesea serile în gară, aşteptând trenul spre Mârşa

„Ne descurcăm şi noi cum putem, mai greu... dar mergem înainte. Cu hăinuţele este mai greu, mai primim şi noi de pe la cunoştiinţe. La fel şi de încălţat. Cu mâncarea, tot timpul o întreb ce doreşte”, spune Dumitru Frandeş, tatăl unei fetiţe selectată în lotul naţional şi multiplă medaliată la concursuri de taekwon-do prin toată ţara.

Autorităţile sunt în criză

În încercarea de a-i oferi un viitor fiicei sale Dumitru Frandeş a apelat la toate autorităţile din Sibiu şi Avrig la care a putut ajunge. În Sibiu, toată lumea i-a spus „nu”.

Maria Frandeş îşi petrece adesea serile în gară, aşteptând trenul spre Mârşa

„Urmare a cererii dumneavoastră înregistrată la Primăria Municipiului Sibiu, cu nr. 131159/29.07.2010, prin care ne solicitaţi un ajutor financiar, vă comunicăm că nu este posibil, deorece legea interzice ca instituţiile publice să sponsorizeze persoanele fizice sau juridice”, se arată în răspunsul semnat şi de Klaus Iohannis. Dacă vreţi să-l ajutaţi în orice fel în puteţi contacta pe Dumitru Frandeş la numărul de telefon 0734 195 327.



„Am încercat să mă angajez dar cu handicapul meu n-am nicio şansă
”, Dumitru Frandeş

Maria Frandeş îşi petrece adesea serile în gară, aşteptând trenul spre Mârşa

Pentru ultimele noutăţi de la Sibiu, click pe imaginea de mai jos:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite