Sibiu: Constatarea amiabilă: scade birocraţia, creşte riscul de fraudă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Constatarea amiabilă: scade birocraţia, creşte riscul de fraudă
Sibiu: Constatarea amiabilă: scade birocraţia, creşte riscul de fraudă

Începând de astăzi, şoferii implicaţi în accidente fără victime şi fără pagube materiale, cu excepţia autorurismelor proprii, pot utiliza formularul „Constatare amiabilă de accident”.Societăţile de asigurări sibiene privesc cu reţinere asupra acestei metode.

Astăzi este prima zi în care intră în vigoare normele privind utilizarea formularului “Constatare amiabilă de accident” care le permite şoferilor implicaţi în tamponări să meargă direct la asiguratori, fără a mai trece pe la Poliţia Rutieră. Chiar dacă noile prevederi vor aduce beneficii atât şoferilor neatenţi, care vor scăpa de punctele de penalizare şi de amenzi, cât şi poliţiştilor rutieri, care vor scăpa de cozile interminabile de la Biroul Tamponări, aceste prevederi nu par să îi mulţumească la fel de mult şi pe asiguratorii sibieni.

Va creşte riscul de fraudă

Reprezentanţii societăţilor de asigurare sibiene sunt destul de reţinuţi când vine vorba despre constatarea amiabilă şi spun că metoda le va aduce o serie de dezavantaje şi probleme. “Este un pas bun pentru că se elimină din birocraţie, dar pe de altă parte poate apărea tentaţia de a trece pe lângă lege. Bineînţeles, noi avem încredere în cetăţenii pe care îi reprezentăm şi ne bucurăm că aceştia nu mai umblă atât de mult, însă trebuie să ne gândim că pot apărea cazuri în care, vinovatul unui accident, pentru a nu-i fi suspendat permisul, se înţelege cu celălalt conducător pentru a face culpă comună”, ne-a spus Matei Făgădaru, directorul sucursalei Omniasig Sibiu. Faptul că metoda va creşte tendinţa de fraudă este susţinută şi de retul societăţilor sibiene.

Instruire pentru asiguratori

Pentru a se asigura că nu vor întâmpina probleme, reprezentanţii societăţilor sibiene au organizat şedinţe speciale cu asiguratorii, în care aceştia au fost instruiţi în legătură cu atribuţiile şi obligaţiile pe care le au. “La sediul nostru s-a desfăşurat chiar astăzi o şedinţă de instruire, la care au participat 22 de persoane din zona centrală a Transilvaniei şi un instructor specializat pe această problemă. S-au prezentat toate amănuntele, ce trebuie să facă instanţa, ce trebuie să facă Poliţia şi s-au lămurit şi atribuţiile care îi revin asiguratorului”, a completat Matei Făgădaru. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi la celelalte companii sibiene. “Compania noastră a pregatit inspectorii de daună, a tipărit şi distribuit formularele şi suntem gata de a lucra în noile condiţii.Sfatul nostru este ca asiguraţii RCA client Allianz Tiriac , implicaţi în accidente să ne avizeze de producerea evenimentului punându-ne la dispoziţie formularul “constatare amiabilă de accident”, ocazie cu care vor primi şi documentul de introducere în reparaţie”, ne-a spus Marcela Andănuţ, directoarea sucursalei Allianz-Ţiriac Asigurări Sibiu.

Condiţii pentru constatarea amiabilă
Formularul de constatare amiabilă se utilizează numai dacă din accident au rezultat numai pagube materiale, dacă au fost implicate numai două vehicule, dacă nu se creează pagube materiale unei alte persoane decât cele două vehicule implicate în evenimentul rutier şi dacă există acordul de voinţă a celor doi conducători de vehicule, acord care este exprimat prin semnarea formularului de către cei doi .

CIFRĂ: 2.609 tamponări au avut loc în Sibiu de la începutul anului până în 21 iunie.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite