Sibiu: Constantin Bebeşelea, culturist de când halterele se făceau manual, la strung

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Bebeşelea are în spate 36 de ani de culturism şi 21 de ani de când a devenit instructor de haltere şi culturism.

„Am pornit de mult timp...” Aşa îşi începe Constantin Bebeşelea povestea. „Eram la şcoală, aveam 9 ani. În curtea şcolii aveam o bară fixă şi făceam elemente de gimnastică, ne luam unii după alţii. Cochetam oarecum cu gimnastica şi ajunsesem să fac turul clubului în mâini. Dar n-am ajuns la performanţă pentru că nu aveam îndrumare. Mi-a plăcut mereu mişcarea, aveam o oarecare îndemânare şi mă puteam coordona”, povesteşte Constantin Bebeşelea. Nici pe departe nu-şi imagina că o să ajungă antrenor, chiar dacă era împătimit de activitatea fizică şi nu putea concepe viaţa fără sport. „Atunci nici nu mă gândeam la antrenor. Am vrut să fiu profesor de limba română sau de franceză...”, mai spune omul.

Vroia să ajungă precum Cassius Clay
În liceu s-a îndrăgostit de box şi timp de doi ani n-a văzut nimic altceva. Până la o corijenţă la chimie care a pus punct viitorului său în acest sport. „Eram animat să ajung la nivelul lui Cassius Clay. Dar aveam o corijenţă la chimie şi din cauza asta nu am putut pleca într-un cantonament. Aşa a trecut şi febra cu boxul. Dar eu voiam să fac ceva neapărat şi am găsit imediat o oportunitate. Aveam 17 ani şi s-a dat la TV un meci de fotbal între România şi o altă ţară, nu mai reţin care. În pauza meciului a fost televizată o competiţie de culturism din SUA la care participa şi Serge Nubret, un culturist francez de care şi acum îmi amintesc. Avea un corp foarte frumos lucrat”, îşi aminteşte Constantin. Asta a fost imboldul necesar ca el să se apuce de haltere, că nu exista culturism în România anilor ’70. „Sportul cu halterele nu mi s-a părut deloc greu. De mic eu ridicam bolovani şi chiar copiii cu care mă jucam mă provocau să ridic nu ştiu ce greutate. Cred că am fost făcut pentru asta iar lucru cu bara în curtea şcolii m-a ajutat. Cât despre culturism, acesta cultivă frumuseţea corpului şi sănătatea. Acum a deviat şi nu-mi place unde a ajuns”, precizează antrenorul.

Prima sală de culturism cu aparate făcute manual
În 1988 Constantin a devenit antrenor de haltere şi culturism. În sala unde-i învăţa pe băieţi cum să execute corect exerciţiile, toate aparatele erau făcute manual, în mare parte de el. Discuri, gantere, haltere, bare. „O parte dintre ele încă le mai am în sala actuală. Acum trebuie să mai reînoiesc din aparate”, explică antrenorul. Se câştigă bani dintr-o sală de culturism într-o societate tot mai sedentară? Constantin este sigur de acest lucru. „Asta dacă ai spaţiul propriu şi nu plăteşti chirie.” Are aproximativ 100 de sportivi amatori fideli sălii, cu vârste de la 12 la 65 de ani. „Toţi au trecut prin mâna mea. Unii prind mai repede, alţii mai greu, dar, în final, contează corectitudinea exerciţiului. După ce învaţă tehnica de execuţie, nu mai am ce să fac lângă sportiv, mai mult îl încurc”, spune pe un aer serios omul.

Adoră rock-ul vechi
„Ascult muzică retro, rock mai vechi şi îmi place mult Phoenix. Mă uit la filme istorice româneşti şi nu numai. Gătesc zilnic, mâncarea eu o fac în casă, în stilul pe care îl ştiu, cu legume, crudităţi, carne slabă, peşte, fructe”, declară Constantin.

Nu-i plac persoanele needucate

„Nu-mi place comportamentul înapoiat al cetăţeanului român. Românii mai au nevoie de educaţie... Ieşi pe stradă şi auzi numai înjurături, muzică cu volumul dat tare, vezi oameni care scuipă”, mai spune antrenorul

Ce vă place şi ce nu la Sibiu?
C.B.:
Îmi place foarte mult, de aceea şi stau aici şi nu am plecat în Canada, unde am refuzat să emigrez după ce depusesem toate actele necesare. Per ansamblu, Sibiul îmi place, cu bune şi rele. Este oraşul meu de suflet, e perla României.
Arată interes sibienii pentru condiţie fizică şi un corp armonios?
C.B.:
Oamenii de aici sunt ca peste tot, nu se deosebesc de ceilalţi români. Partea proastă este că apar tot mai multe săli de culturism şi nu au oameni cu pregătire. Iar cei care merg la aceste săli sunt îndrumaţi greşit şi nu învaţă să execute corect exerciţiile.
Mulţi privesc culturismul ca pe un sport care „umflă” corpul.
C.B.:
Masa musculară se obţine foarte greu. Este o părere preconcepută a celor care cred te umfli imediat. Eu m-am chinuit 30 de ani să-mi crească muşchii, cu 2,5 kg de carne pe zi şi cu proteine.

Profil
Născut:
7 martie 1956, Jina
Educaţie: Şcoala Naţională de Antrenori, Bucureşti
Ocupaţie: Antrenor de haltere, culturism şi fitness
Familie: Căsătorit, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite