Comuniştii vroiau să facă un hotel-baraj de 18 etaje şi teren de golf la Bâlea Lac

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O variantă de dezvoltare a zonei, datând din 1970, aşeza în centrul complexului turistic un hotel de 18 etaje. Situată la peste 2.000 de metri altitudine şi considerată una din cele mai spectaculoase staţiuni din ţara noastră, Bâlea ar fi putut deveni, pe vremea comuniştilor, un adevărat St. Moritz de România.

CITIŢI ŞI:

Distracţie pe zăpadă,în miez de vară,la Serbările Zăpezii de la Bâlea Lac (FOTO)

Distracţie şi concursuri pe zăpadă, la munte

Proiectul elaborat în 1970 conţine trei variante de dezvoltare a zonei turistice, fiecare dintre ele extrem de spectaculoasă. „M-a mirat că atunci, în plină perioadă de glorie a unei societăţi totalitare, oamenii de ştiinţă au lucrat cu elemente capitaliste. Tot ce era proiectat s-a făcut în minim trei variante, urmând să se aleagă „varianta timpului”, să fie luată o decizie ca urmare a unei cercetări de piaţă”, explică Alexandru Constantinescu, fost alpinist şi unul din puţinii deţinători ai planurilor de extindere pentru zona Bâlea.

Cea mai spectaculoasă este, cu siguranţă, varianta numărul III. Include 2.500 de locuri de cazare şi 2.090 de alimentaţie publică, iar în centrul staţiunii trebuia amplasat un hotel cu 18 etaje. „Peretele sudic al acestei construcţii va juca rol de baraj închizând Valea Bâlii şi formând din apele acesteia un lac artificial. Ridicând barajul la o înălţime de cca. 17 metri, se obţine un lac cu o lungime de 650 de metri şi lăţime care variază între 50 şi 180 de metri”, se arată în proiect. Lacul urma să fie folosit pentru canotaj, pescuit sau nataţie, iar „peste baraj se ridică două turnuri de cazare, cuprinzând fiecare 250 de locuri”, potrivit documentului citat. Aceeaşi variantă includea şi o telegondolă, care să lege centru staţiunii de staţia inferioară a telefericului. 

Varianta I, cu 4.000 de locuri de cazare în 18 hoteluri, include numeroase posibilităţi de recreere, printre care o piscină şi o sală de sport acoperită, un teren de golf, o sală de spectacole şi o discotecă, două săli de bowling, una de jocuri mecanice şi un casino. Varianta II păstrează dotările de agrement din varianta I, are 3.790 de locuri de cazare şi un hotel cu 13 etaje, în centru.

Astăzi, la Bîlea sunt 143 de locuri de cazare
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Judeţene de Turism Sibiu, în prezent la Bâlea sunt trei unităţi de cazare mari, şi anume cabanele Bâlea Cascadă, Paltinul şi Bâlea Lac, acestea însumând împreună 143 de locuri de cazare. În toată zona, respectiv de la Cârţişoara şi până la Bâlea Lac, sunt puţin peste 300 de locuri de cazare, în 13 unităţi de profil.

Turiştii au la dispoziţie trei trasee marcate, iarna se face schi extrem, de tură sau schi fond, snowboarding, iar hotelul şi biserica de gheaţă se numără printre principale atracţii ale staţiunii. Vara, turiştii pot face drumeţii, parapantă sau tiroliană. Ultima investiţie anunţată în zonă este un hotel de patru etaje, aflat în stadiul de proiect.

„Se fac investiţii în zonă, în fiecare an se ridică câte o cabană. Suma provenită din impozitele de la hotelieri este una consistentă, şi totul se reinvesteşte”, spune Dorin Magda, primarul din Cârţişoara.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite