Clujul a fost detronat de Sibiu în topul salariilor. Vezi în ce judeţ se câştigă cel mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujenii, care în ultimii cinci ani au ocupat primul loc în clasamentul salariilor pe Ardeal, au fost întrecuţi de sibieni. Specialiştii susţin că evoluţia pozitivă a Sibiului se datorează investiţiilor în industrie.

Judeţul Cluj ocupă locul patru în ţară în ce priveşte nivelul salariului mediu, după Bucureşti, Ilfov şi Sibiu, conform unei analize a Institutului Naţional de Statistică privind situaţia la nivelul ţării la finalul lunii octombrie. În perioada de creştere economică, în anii 2006 şi 2007, Clujul se afla pe locul doi, după Bucureşti, cu un nivel salarial mediu de 1.489 de lei brut, adică 1.113 de lei net. În anii 2008, 2009 şi 2010, Clujul a mai fost retrogradat o poziţie, ajungând pe locul III în top, după Bucureşti şi Ilfov.

Clujul, întrecut de Sibiu

La finalul anului 2011, judeţul a ajuns pe locul patru în topul naţional. Astfel, salariile medii plătite în judeţul Cluj sunt mai mici decât cele din Bucureşti (unde salariul mediu brut este de 2.905 de lei), din Ilfov (2.733 de lei) şi din Sibiu (2.282 de lei). Nivelul salariului mediu la Cluj este de numai 2.211 de lei brut, adică 1.602 de lei net.

În acest clasament, Clujul este urmat de Timiş cu un nivel salarial de 2.176 lei brut, Argeş cu 1.957 de lei brut şi Braşov cu 1.955 de lei brut. La coada clasamentului se află judeţe precum Bistriţa-Năsăud cu 1.571 de lei brut şi Sălaj cu 1.490 de lei brut.

„Sibienii au fabrici"

„Sibienii sunt mai bine plătiţi decât clujenii pentru că ei au fabrici de mecanică fină, care  presupun o muncă migăloasă şi de precizie care nu poate fi plătită cu salariul minim pe economie. Managementul acestor firme a înţeles acest lucru şi, ca atare, pentru a păstra oamenii buni, a fost nevoit să plătească mai bine", a precizat Liviu Boloş, director la Direcţia de Statistică Sibiu.

Această idee este completată de Eusebiu Burcaş, economist şi trainer  în managementul banilor. „Clujul este preponderent o zonă a serviciilor, iar pe timp de criză salariile mari vin din producţie. Producţia este cea care ridică mediile salariale. În plus, industria la Cluj înseamnă Intreprinderi Mici şi Mijlocii care sunt la nivel de start-up şi fac angajări cu salarii mici pe cartea de muncă, chiar dacă mai dau diferite bonusuri", a spus Eusebiu Burcaş.

Cel mai mare investitor din Zona Industrială Vest a Sibiului este Continental Automotive. Compania va inaugura chiar în această lună un al patrulea modul la fabrica din Sibiu, iar aici vor fi angajaţi aproximativ 500 de oameni, ce se alătură celor deja 1.800 existenţi la ora actuală. În Sibiu îşi mai desfăşoară activitatea şi alte firme importante pe piaţa economiei româneşti, care au mii de angajaţi, cum ar fi Scandia, Siemens Solution, Compa SA, Takata - Petri sau francezii de la Bramac.

La Cluj, fabrica Nokia care avea circa 2.000 de angajaţi se va închide în curând. Un alt investitor important în industrie din Cluj, Emerson, a ajuns la 1.000 de angajaţi. Totuşi, pentru 2012 se anunţă importante investiţii la Cluj cum ar fi cele ale companiilor De Longhi şi Emerson.  

Clujenii şi-au redus pretenţiile salariale

Un alt motiv pentru care salariile sunt mai mici la Cluj este faptul că pretenţiile salariale ale celor care merg la interviuri de angajare au scăzut cu 40-50 de euro la salariul lunar, sunt de părere specialiştii în resurse umane. „Pretenţiile salariale ale clujenilor, angajaţi la nivel începător, au scăzut considerabil. Aceştia cer cu câteva zeci de euro, în jur de 40 - 50 de euro, mai puţin la salariu, pentru că nu sunt foarte siguri pe pregătirea lor practică, chiar dacă au făcut voluntariat la diferite organizaţii neguvernamentale. Cei care au experienţă au aceleaşi pretenţii salariale ca şi înainte de criza economică", a precizat Oana Ferenţ, specialist în resurse umane la Evolution HCC.

Analiştii economici sunt de părere însă că reducerea salariilor în sectorul bugetar este un factor important în scăderea nivelului salarial al judeţului. „E surprinzător faptul că suntem pe locul patru la nivel naţional, pentru că noi avem gradul de urbanizare cel mai ridicat din ţară şi ar trebui să fim mai în faţă. Dar mai e adevărat că noi avem cei mai mulţi funcţionari publici şi cum lor le-a fost scăzut salariul cu 25 %, nivelul salarial al judeţului a scăzut foarte mult. În plus, eram pe locul doi în perioada de boom imobiliar, după care a urmat evident o cădere a acestei pieţe, care a dus la o cădere a nivelului economic al judeţului", a precizat conferenţiarul universitar de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor, Mircea Maniu, specialist în macroeconomie.

Strategiile firmelor din Cluj

Companiile explică această situaţie prin prisma a ceea ce au fost forţaţi să facă din pricina crizei  economice. „Noi suntem dezvoltatori imobiliari, dar firmele de construcţii pe care le-am subcontractat au redus salariile muncitorilor chiar la debutul crizei. Nu aş putea să vă spun cu câte procente, dar a fost o reducere semnificativă pentru că nu mai sunt lucrări importante de făcut", a spus Raul Suciu, dezvoltator imobiliar la Luxor Residence. Alţi antreprenori nu au redus încă salariile, însă intenţionează să le modifice. „Am ales să păstrăm personalul şi n-am redus încă salariile, dar e posibil să o facem pentru că nu putem fi siguri pe contractele pe care le avem la ora actuală. Clienţii vin şi pleacă şi sunt foarte greu de păstrat", a spus Mariana Petruţ, director la Urgent Curier Dej. Alţi antreprenori au decis, să reducă personalul. „Strategia noastră pe acest an a fost de a reduce personalul şi de a mări salariile celor rămaşi. Avem 340 de angajaţi şi am dat afară 30 de persoane din producţie şi din personalul TESA. Am dat afară oamenii care nu erau direct productivi, cei cu concedii medicale de 100 de zile, cei în prag de pensionare şi pe cei indisciplinaţi", a precizat Cornel Suciu, manager la Elm Electromontaj.

Cele mai mari salarii medii brute din România

1.   Bucureşti 2.905 de lei
2.   Ilfov        2.733 de lei
3.   Sibiu 2.282 de lei
4.   Cluj 2.211 de lei
5.   Timiş 2.176 lei

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite