Claudia Benchea: Mâna iscusită din spatele balerinilor sibieni (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sibianca este costumiera la Teatrul de Balet Sibiu de aproape trei ani şi spune că activitatea sa se ridică la rangul de artă.

CITIŢI ŞI:

Lucian Lup luptă pentru salvarea liliecilor


Lucrează în croitorie de ani de zile, însă în urmă cu aproape trei ani a avut parte de o schimbare radicală, ce i-a adus extrem de multe satisfacţii. Claudia Benchea spune că meseria de costumieră a Teatrului de Balet Sibiu ţine foarte mult de creaţie şi îndemânare.  „ Înainte am lucrat în fabrică, iar acolo se lucra în serie, eram obişnuită să am o normă şi pot spune că era o muncă ce nu necesita gândire. Aici este vorba de creaţie, este artă“, consideră sibianca.

Recunoaşte că i-a fost destul de greu la început, însă oamenii pe care i-a întâlnit şi colaborarea cu Carmen Siminie, cea care creează costumele, au ajutat-o foarte mult. „ Carmen este cea care realizează costumele pe care ulterior eu le cos. Este adevărat că la început mi-a fost teamă că nu voi face faţă, dat fiind faptul că la fiecare spectacol lucram cu alt coregraf, cu alt regizor, iar fiecare venea cu idei diferite“, spune aceasta. Lucrează cu mătase, tul, tafta, saten sau lycra deopotrivă şi reuşeşte de fiecare dată să dea o personalitatea aparte creaţiilor sale. Claudia face zeci de costume pentru fiecare spectacol în parte şi, chiar dacă nu are o muncă deloc uşoară, se declară încântată de ceea ce face. În funcţie de dificultate, poate lucra între o zi şi chiar două săptămâni, pentru o singură creaţie, şi spune că cel mai mult îi place să facă tutu, aceast fustă splendidă de balerină, croită din mai multe straturi de tul. „ Rochiţele de balerină sunt totodată şi cele care se fac cel mai greu, pentru că trebuie să arate impecabil. Nu sunt ca rochiile obişnuite de stradă şi  necesită multă muncă, pentru a ieşi aşa cum trebuie“, a completat costumiera.

A dat culoare Festivalului Medieval
Una dintre cele mai recente provocări prin care Claudia a trecut a fost Festivalul Medieval „Cetăţi Transilvane“, recent încheiat. Pentru această manifestare, sibianca a făcut peste 100 de costume şi rochiţe, pentru care a lucrat la foc continuu mai bine de o lună de zile. Munca i-a fost răsplătită însă pe deplin, spune aceasta, când a văzut succesul înregistrat de munca sa.  „ M-am bucurat că am putut da o pată de culoare în povestea medievală, iar bucuria breslaşilor şi a tuturor celor prezenţi de a îmbrăca un costum din poveste m-a încărcat cu energia necesară după aceste zile, reuşind astfel să uit de tot stresul şi oboseala acumulate înainte de începerea festivalului“, a spus Claudia Benchea, care spune că fiecare creaţie a avut ceva deosebit. „ Fiecare costum în parte a fost o provocare, pentru că am avut ocazia să lucrez costume atât pentru breasla brutarilor, a magilor, alchimiştilor, dulgherilor sau a pielarilor. Prin urmare, fiecare costum a avut ceva aparte şi toate îmi sunt foarte dragi “, a completat sibianca.

Ce-i place
Claudia spune că îi place foarte mult să îţi petreacă timpul cu familia şi cu prietenii, îi place natura şi, în special muntele, să asculte muzică, iar atunci când are timp, să citească.
Ce nu-i place
Declarându-se o iubitoare a muntelui, Claudia spune că nu îi place deloc marea. De asemenea, nu îi plac deloc ieşirile în baruri.

Întrebări şi răspunsuri

Dumneavoastră sunteţi şi croitoreasa familiei?
Doar când am timp. Însă îmi place să le fac surprize copiilor şi întotdeauna le lucrez costumele pentru scenetele pe care le prezintă la şcoală.

Care este cea mai mare satisfacţie a acestei munci?
Satisfacţia apare la spectacole, atunci când văd că lumea îmi apreciază costumele şi se declară mulţumită de munca mea.

Ce planuri de viitor aveţi?
Deocamdată, mă pregătesc de concediu, după care ne vom relua munca, pentru următoarele spectacole.

Profil
Născută: 16 aprilie 1973, Sibiu
Studii: Liceul Textil din Sibiu
Familie: căsătorită, are doi copii

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite