Sibiu: Cizmarii, în criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atelierele de cizmărie din oraş au tot mai puţini clienţi de la o zi la alta. Comparativ cu aceiaşi perioadă a anului anterior, afacerea a scăzut cu aproximativ 20%.

În condiţiile în care nivelul de trai al sibienilor a scăzut în ultima vreme din cauza crizei ecomonice, am putea crede că oamenii se gândesc de două ori înainte de a-şi cumpăra o nouă pereche de pantofi şi de a-i arunca pe cei care ar putea fi reparaţi. Însă, în loc să fie din ce în ce mai pline, atelierele de reparaţii de încălţăminte din Sibiu se confruntă cu o scădere considerabilă în ceea ce priveşte numărul clienţilor.
Mai slab cu 20%
Leontin Szabo lucrează în domeniu din anul 1994, iar din 2005 şi-a făcut propria afacere în domeniu. De când este pe piaţă, sibianul spune că nu a avut un an la fel de slab ca acesta. “Chiar ieri m-am uitat peste comenzile din prima săptămână a acestei săptămâni şi am făcut o comparaţie cu aceiaşi perioadă a anului trecut. Datele pe care le am arată că numărul clienţilor a scăzut cu aproximativ 20%”, ne-a spus acesta.
În afară de criza economică, unul dintre motivele pe care meşteşugarii le găsesc pentru lipsa clienţilor este sezonul cald, care “ajută” încălţămintea să nu se mai deterioreze aşa repede. “În general vara avem comenzi mai slabe, dar anul acesta parcă le-a depăşit pe toate. Numărul clienţilor noştri variază şi în funcţie de cât de polios este sezonul, deoarece ştim cu toţii că, în general, încălţămintea se strică de la apă”, a mai spus Leontin Szabo.

Încălţămintea scumpă se repară

Din experienţa acumulată de-a lungul anilor, meşteşugarii de la “Pantoful uriaş” ştiu că, în general, cei care îşi aduc încălţămintea la reparat sunt cei care îşi pantofi scumpi, care prefer să îi repare decât să îi arunce. Un alt criteriu pe care oamenii îl au în vedere când merg la cizmar este dat de comoditatea pantofului, de cât de bine se simte atunci când îl poartă. Acest lucru a fost confirmat chiar de una din clientele cizmăriei. “Pantofii pe care i-am adus la reparat au fost destul de scumpi şi consider că se merită să dau 6 lei ca să le schimbe flecurile. Dacă ar fi fost vorba însă de o pereche mai ieftină nu cred că ar fi meritat”, ne-a spus Camelia Popa, în vârstă de 42 de ani.

Femeile şi pensionarii, clienţi fideli

Când vine vorba despre cei care îşi aduc încălţămintea la reparat, cizmarii spun că raportul este de 5 la 1 în favoarea femeilor, iar când bărbaţii ajung în cizmărie, de cele mai multe ori aduc tot încălţăminte de damă. Destul de des ajung însă la cizmărie şi pensionarii, care mizează pe comoditatea pantofului şi prefer să îl repare şi câţiva ani la rând.

Preţuri reparaţii încălţăminte
Capace toc: 6-8 lei
Pingele: 8-10 lei
Lipit: 8-10 lei
Montat tocuri: 22 lei
Cusut fermoar: 12-16 lei
Tălpuit încălţăminte: 30-32 de lei
Cusut manual: 15 lei

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite