Ciprian Pampu - un jandarm, model de urmat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ciprian Pampu este un model de onestitate.
Ciprian Pampu este un model de onestitate.

Plutonierul Ciprian Pampu este jandarmul care a găsit un portofel cu peste o mie de euro şi n-a pregetat să-l declare şi să-l restituie proprietarului.

Un om găseşte un portofel plin de bani şi alege să-l dea înapoi neatentului proprietar. Fără să se gândească ce-ar putea face cu banii dacă nu ar declara găsirea. Lumea îl apreciază, colegii şi prietenii îl bat pe umăr, îi spun că este un erou al virtuţii şi al integrităţii morale, toţi se pregătesc să-i facă statuie. Pentru un gest onest, un gest de normalitate, care ar trebui să guverneze o societate, dar care este atât de rar. Într-o realitate românească măcinată de criza economică şi de grija zilei de mâine, multora li se pare normală zicala glumeaţă dar reală „ce-am găsit, al meu să fie“. Nu şi lui Ciprian Pampu, plutonier la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Sibiu.

În urmă cu câteva zile, în timp ce se afla în serviciu la postul de ordine publică de la Instituţia Prefectului Judeţului Sibiu, a găsit un portofel căzut între scaunele sălii de la Serviciul Public Comunitar de Evidenţă a Permiselor de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor. Pe lângă acte, în portofel se aflau 4600 de lei şi câţiva forinţi. Ciprian Pampu a acţionat ireproşabil şi, la nici o jumătate de oră după incident, femeia care-şi pierduse portofelul a reintrat în posesia acestuia. „Niciun moment nu m-am gândit să nu declar portofelul şi să iau banii. Automat te pui în locul persoanei respective, gândeşti ce-ai face tu dacă ai fi în situaţia de a pierde bani, o sumă destul de mare. Nu ai cum să iei ceva ce nu-ţi aparţine“, declară Ciprian Pampu.

Sportiv de mic copil
Este jandarm de patru ani, încadrat din sursă externă, a lucrat în Poliţia Militară alţi patru ani înainte de a intra în Jandarmerie, a făcut armata la Garda Naţională în Bucureşti ca să vadă la ce e bun şi spune că face exact ceea ce şi-a dorit toată viaţa. Nu pază instituţională şi găsirea obiectelor pierdute, lucru care-i place cel mai puţin la meseria lui, ci să fie parte din Detaşamentul Mobil al Jandarmeriei. „De mic am făcut sport şi ca sportiv eşti obişnuit cu emoţiile puternice. Cei care optează pentru Detaşamentul Mobil sunt firi impulsive, colerice, şi se simt utili doar dacă sunt în focul bătăliei. Paza instituţională îmi place cel mai puţin, mi se pare monotonă şi plictisitoare, dar n-am ce face, prin rotaţie ajungem toţi la pază“, precizează tânărul jandarm. A practicat multe sporturi, de la handbal la judo, a trecut prin toate, antrenamente istovitoare şi competiţii. Toate l-au călit, i-au dezvoltat disciplina şi autocontrolul, calităţi necesare în profesia lui. Şi acum, ca să se menţină în formă, face antrenamente de lupte. Este astfel pregătit pentru orice poate să apară în stradă, Ciprian lucrând în programul Strada 2009. „Îmi place să fiu la lucru în stradă, în patrulă pedestră sau cu maşina. Iar pe stradă e bine să fii mereu pregătit“, încheie Ciprian.

Ce-i place
„Îmi place sportul, toate ramurile de sport, handbal, rugby, K1, wresling, urmăresc cu mare plăcere competiţiile sportive televizate, mai joc şi fotbal din când în când. Îmi place să merg în drumeţii pe munte, de la 14 ani fac creasta Făgăraşilor. Dar de când m-a atacat un urs în timp ce dormeam, nu mai merg cu cortul“, declară Ciprian.
Ce nu-i place
„Nu-mi place că lumea nu este mai cooperantă cu noi. Noi vrem să le facem un bine şi ei nu ne înţeleg. Să luăm exemplul femeii care şi-a pierdut actele şi banii. În loc să fie recunoscătoare că şi-a găsit bunurile, ea se răstea la noi că se grăbeşte, de ce durează atât de mult procesele verbale“, subliniază Ciprian Pampu.

Întrebări şi răspunsuri
Unde te vezi peste 5 ani?

Tot aici mă văd, tot la Detaşamentul Mobil. Dar până atunci, multe se pot întâmpla. Spre exemplu în 2000 am vrut să plec în Kosovo, dar nu m-am mai dus.
De n-ai fi jandarm, atunci ce?
Aş fi vrut să fiu ce a fost bunicul, pădurar. Am şi doi veri care sunt tot pădurari şi o duc mai bine ca mine. Sunt pe munte, în pădure, în strânsă comuniune cu natura. Ei mănâncă mai sănătos, trăiesc mai sănătos. Bine, şi pădurea s-a schimbat. Înainte era doar cabana pădurarului, acum e plin de vile şi cabane.

Profil
Născut:
21 iulie 1978, Sibiu
Studii: Liceul Industrial Mârşa; Şcoala Postliceală Tehnician Proiectant Construcţii; Cursuri de Iniţiere în Cariera Militară
Familie: Logodit

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite