Sibiu: Vasile Cinăzan, şofer de troleibuz de două decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Vasile Cinăzan, şofer de troleibuz de două decenii
Sibiu: Vasile Cinăzan, şofer de troleibuz de două decenii

Vasile Cinăzan este şofer de troleibuz de douăzeci de ani, n-a condus niciun kilometru autobuze şi speră ca transportul urban ecologic să nu fie scos.

Cămaşă călcată la dungă şi cravată atent înnodată. Bunătate pe chip şi calmitate proverbială. Competent, profesionist, serios şi disciplinat. Aşa este Vasile Cinăzan, şofer de troleibuz la Tursib, un om care lucrează aici din 1989. „Şoferia este o pasiune veche, moştenită de la bunicul meu. El lucra la CAP pe tractor şi mă lua şi pe mine să conduc din braţele lui. Totuşi, chiar dacă îmi plăceau maşinile încă de atunci, eu îmi doream să mă fac preot, voiam să ţin slujbe într-o biserică. Dar în clasa a VIII-a, când mă gândeam că o să dau la seminar, s-a îmbolnăvit tatăl meu şi eu am rămas capul familiei. Nu puteam pleca să fac şcoala de popi pentru că nu erau bani şi trebuia să rămân acasă să am grijă de familie. Mi-a părut foarte rău că n-am putut să-mi împlinesc visul. Dar acum nu mai regret, să conduc troleibuze este cea mai frumoasă meserie pe care o puteam avea”, povesteşte Vasile Cinăzan.

Nu-i plac motoarele cu ardere internă
A făcut două decenii de activitate în transportul în comun şi nici măcar o zi nu a condus autobuze. Şi-a ales să facă şcoala de şoferi pentru troleibuze pentru că-i plăceau motoarele electrice şi nu putea suporta mirosul motorinei. „Nici acum nu-mi plac autobuzele, mă afectează mirosul motorinei şi gazele de la eşapament. N-aş putea să conduc autobuze. Troleibuzele sunt mai ecologice iar ceea ce fac eu este o muncă mai sănătoasă. Mi-a plăcut de la început această meserie şi o îndrăgesc în continuare, mi-a intrat la suflet şi o fac cu bucurie”, explică şoferul care se trezeşte zilnic la ora 03.45, niciodată cu deşteptător. „Vin cu drag la serviciu şi nu mi-e greu să mă trezesc la 03.45 chiar dacă am stat la vreun meci cu o seară în urmă”, mai spune Vasile Cinăzan.

Troleibuzul, o a doua casă
A condus multe troleibuze şi mereu i-a plăcut să lucreze singur pe o maşină, fără coleg. „Troleibuzul pe care-l conduc este a doua casă a mea. Şi îmi place cum îl închid aşa să-l deschid, să-l păstrez curat şi îngrijit”, declară omul. Vasile este un om optimist care gândeşte pozitiv şi consideră că micile dezavantaje ale meseriei lui nu-i pot face zilele nefericite. „Acum sunt mai multe maşini şi, de multe ori, nu am cum să depăşesc o maşină parcată neregulamentar, pentru că nu pot să mă îndepărtez mult de reţea. Dar am un sprijin şi în călători, care mă susţin atunci când şoferul acelei maşini nu vrea să-şi mute puţin autovehiculul”, continuă Vasile Cinăzan. În ultimul timp nopţile lui Vasile sunt agitate şi visele tulburi, pentru că sunt discuţii care susţin că transportul urban electric va fi scos din Sibiu. „Nici nu pot să dorm noaptea, cu gândul la asta. Meseria asta are un loc important în inima mea şi acum simt că o să mă despart de asta. Şi mă deranjează foarte mult. Oricum, pe autobuz n-o să fiu niciodată şofer”, dă asigurări Vasile Cinăzan.

Ce-i place
Este un familist convins şi în tot ce face cei dragi sunt prima prioritate. „Îmi place să stau cu soţia şi copiii. Îmi iubesc foarte mult familia, n-aş putea trăi fără ei. Îmi place să mergem la munte şi să evit aglomeraţia”, declară Vasile Cinăzan.

Ce nu-i place
”Nu-mi place aglomeraţia din oraş, mai ales că eu sunt toată ziua în trafic. Şi mai sunt şi şoferii, tot mai răi şi intoleranţi. Nu poţi să-i zici unuia ceva, că imediat îi sare muştarul şi îţi dă şi una”, precizează Vasile Cinăzat.

Întrebări şi răspunsuri
A apus era troleibuzelor?

Asta n-am înţeles niciodată. În majoritatea ţărilor europene se luptă pentru transportul electric, că este ecologic. Iar noi vrem să scoatem din Sibiu singurul mijloc de transport care nu poluează. Ar fi un afront pentru toţi cetăţenii oraşului dacă ar retrage transportul electric.
Cum se vedea traficul acum zece ani de la volanul troleului?
Da, clar nu erau atâtea maşini, dar nici şoferii nu erau aşa de irascibili. Toţi participanţii la trafic se respectau între ei, nu se înjurau. Acum mi-e şi frică să-i cer unuia să-şi mute puţin maşina să pot trece cu troleul. Un taximetrist m-a şi lovit cu pumnul în faţă, încă mai am semnul.

Profil
Născut:
14 septembrie 1967, Sibiu
Studii: Şcoala Profesională, profil Mecanic Auto
Familie: Căsătorit, are doi copii

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite