Cetatea Slimnicului, lăsată în paragină totală. Autorităţile nu au bani de reparaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea de la Slimnic este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale judeţului
Cetatea de la Slimnic este unul dintre cele mai importante monumente istorice ale judeţului

Ultimele lucrări de reabilitare s-au făcut în urmă cu câţiva ani, şi au fost de mică amploare. Autorităţile ridică din umeri, şi spun că nu sunt fonduri pentru reabilitarea monumentului istoric construit în secolul XV.

CITIŢI ŞI:

62 de clădiri în care funcţionează şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare. Vezi ce probleme sunt!

Unul din cele mai importante obiective turistice din judeţul Sibiu este lăsat în paragină. În ciuda faptului că atrage numeroşi turişti, cetatea ridicată în secolul al XV-lea de saşi se degradează constant, iar autorităţile spun că nu există în acest moment niciun plan de reabilitare.
Cetatea este inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Sibiu, însă reprezentanţii Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional spun că în acest moment la ei nu este depusă nicio iniţiativă de restaurare a cetăţii. “Procedura de începere a lucrărilor de restaurare la orice monument istoric este pornită de proprietar, respective administrator. Noi o avem pe lista monumentelor, cunoaştem situaţia de la faţa locului, dar în acest moment nu avem niciun dosar legat de vreo iniţiativă în acest sens, de restaurare a acestui monument”, spune Călin Trufaşiu, directorul instituţiei.
Potrivit acestuia, banii de care dispune Direcţia pentru restaurarea monumentelor sunt oricum foarte puţini, respectiv 70.000 de lei, în condiţiile în care în judeţ sunt 1.014 monumente istorice. În prezent, singurele dosare depuse la Direcţie sunt pentru troiţa din Tilişca şi biserica din Săsăuş. 

Primăria nu găseşte fonduri

Administraţia locală cunoaşte în amănunt  problema obiectivului care atrage chiar şi aşa destul de mulţi turişti, mai ales în perioada de vară. Fiind o comună mică, Slimnicul nu îşi poate permite „luxul” ca să aloce de la bugetul local fonduri pentru salvarea cetăţii care veghează falnic deaspura comunităţii locale. Viceprimarul Izdrăilă Luca, localnic get beget de generaţii bune, spune că Slimnicul suferă cumplit din cauza nepăsării proprietarilor şi a autorităţilor care ar putea să găsească o finanţare care să salveze soarta năpăstuită a cetăţii veche de mai bine de 600 de ani.

„Ne doare şi pe noi chestiunea asta. Am tot sperat că fiind legată şi de istoria şaşilor în acest colţ de ţară se vor implica şi cei care au puterea să facă ceva. Mă refer aici şi la primarul Sibiului. Chiar zilele acestea am stabilit că voi merge la dânsul pentru o discuţie legată de cetate. Nu concepem ca ea să devină o amintire. Noi la primărie nu avem bani la buget ca să putem să stopăm degradarea acestui monument istoric” a explicat vicele Luca.

Proprietarii nu au bani
Cetatea Slimniclului se află actualmente în proprietatea Consistoriului Districtual Evanghelic Sibiu. Aceasta are la Sliminic o persoană desemnată numai ca să aibă grijă de cetate şi de biserica de acolo. Secretarul General al Consistoriului Evanghelic din România a mărturisit că nu există la ora actuală niciun plan pentru reabilitarea cetăţii din Slimnic.

„Acolo s-au făcut în anii trecuţi ceva lucrări de amploare mică la acoperişul unuia din turnurile cetăţii. Noi am dorit să prindem reabilitarea cetăţii într-un proiect cu fonduri europene pentru astfel de cetăţi şi fortificaţii din Transilvania, dar din păcate nu s-a reuşit. Nu există niciun proiect scris sau viabil la ora actuală. Ar fi vorba de o investiţie foarte mare pentru ca cetatea să fie restaurată. Nici nu pot estima ce valoare ar avea aceasta” a explicat pentru ADS Sibiu, Gunesch Friedrich.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite