Cătălin Grigoraş este ofiţerul-actor, organizator de festival studenţesc (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cătălin Grigoraş a terminat Academia Militară, s- a apucat de actorie şi în prezent organizează cel mai mare festival studenţesc din Sibiu: Universtudent Fest.

Cătălin Grigoraş este în prezent student la actorie la Facultatea de Litere şi Arte şi se pregăteşte să devină actor cu acte în regulă. Totul după ce a terminat în prealabil Academia Militară. Deşi la prima vedere pare că n-u nicio legătură, toate se leagă în sufletul lui Cătălin. “Simt că fac nebunii”, un spectacol vechi de la Teatrul Naţional “Radu Stanca” a declanşat ceva în el. “M-a impresionat extraordinar de tare acest spectacol şi parcă pe loc am început să visez să fac şi eu lucruri la fel de deosebite ca oamenii aceia de pe scenă. Vedeam lumina pe feţele lor, acolo sus, şi simţeam că trebuie să fiu şi eu acolo, lângă ei. Aşa am ajuns la actorie”, povesteşte Cătălin prima experienţă teatrală deosebită din viaţa lui.

Director de festival
Cu toate că sună pompos şi exagerat, astăzi Cătălin chiar asta face: este director de festival la Universtudent Fest, festivalul studenţilor din cadrul Universităţii „Lucian Blaga”. Aflat în plină desfăşurare, festivalul îşi propune realizarea, susţinerea şi medierea schimbului de parteneriate, a întâlnirilor dintre studenţi, personalul academic şi personalităţi importante din domeniul economic şi stiinţific, precum şi a iniţiativelor independente inovatoare. Cu zero bani buget de festival, Cătălin şi restul studenţilor care pun umărul la organizare, au reuşit să aducă la Sibiu expoziţii, ateliere de lucru, recitaluri, spectacole de teatru şi dans, concursuri, întreceri sportive  şi întâlniri speciale ce promovează educarea prin participare în vederea stabilirii unor platforme de dialog între studenţi.

Timid, în anul I
Toată această muncă de organizare a început pentru Cătălin timid, pe vremea când era student în anul I la actorie. Atunci a fost invitat, alături de ceilalţi colegi ai lui să ia parte la programul festivalului şi a răspuns da, cu plăcere. De la an la an s-a implicat tot mai mult, ajungând să coordoneze treptat tot angrenajul din spatele festivalului. “Îmi amintesc că am început să iau parte la acest festival în 2006. Am participat cu mai multe spectacole şi la vremea aceea nu ştiam foarte multe despre ce înseamnă un festival. Încet, încet am sesizat că trebuie să fie cineva care să strângă toţi studenţii la un loc. Vedeam în ei bucuria şi dorinţa de a face ceva dar parcă totul era dispersat. În plus, cred că îmi stă şi în fire să fiu aşa, să pun mâna, să coordonez, aşa făceam şi la clasă când lucram la un spectacol sau altul”, spune Cătălin.

Viitorul este al studenţilor
Cătălin este sigur că acest festival va creşte din ce în ce mai mult în anii care urmează, cu sau fără el, şi meritul este al efervescenţei vieţii studenţeşti sibiene. “Trebuie să crească, altfel nu am mai fi făcut nimic. Noi suntem forţa şi viitorul Sibiului şi al ţării”, spune cu tărie Cătălin Grigoraş.

Ce-i place:
„Îmi place la nebunie să călătoresc, să descopăr oameni şi locuri noi. Tot timpul am ceva de învăţat şi mă interesează oamenii pe care îi cunosc”
Ce nu-i place:
„Nu îmi place când mă întorc în ţară din străinătate şi văd românii noştrii ce orizont închis au. Se vede că este nevoie de un suflu nou”

Întrebări şi răspunsuri:
Până unde poate creşte Universtudent Fest? Ediţia de anul acesta este una din cele mai bune.

Eu am mare încredere în aceşti studenţi, colegi ai mei, şi cred că festivalul poate să ajungă unul dintre cele mai mari din ţară. Încet, în timp, crescând de la an la an.
De ce l-aţi pus în iulie, când studenţii încep vacanţa?
Special l-am mutat din mai în iulie, cum a fost până acum, pentru că avem o strategie pe termen lung, pe următorii 5 – 10 ani, şi dorim ca luna iulie să fie una a studenţilor, a energiilor. În această perioadă vin foarte mulţi tineri să se înscrie la facultăţi, mulţi dau examene şi au nevoie să rămână în Sibiu, de un loc de relaxare, de activităţi.

Pentru ultimele noutăţi din Sibiu, click pe poza de mai jos:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite