Cătălin Bortă: Omul cu laptop-ul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că lucrează într-un domeniu extrem de dinamic şi interesant, găzduirea site-urilor de internet şi consultanţa în domeniu, Cătălin are tot timpul asupra lui un laptop.

CITEŞTE ŞI:

Cosmina Câmpean, inginerul specialist în pictura pe pereţi

Cosmin Rus: Transformă fructele în opere de artă

Deşi este originar din Moldova, Cătălin trăieşte şi munceşte în Sibiu de mai bine de zece ani. A venit aici mai întâi pentru facultate, apoi a lucrat la una dintre cele mai cunoscute instituţii din Sibiu, pentru ca, într-un final, să se lanseze în afaceri pe cont propriu. „Am ajuns în Sibiu după ce am venit la facultate. A trebuit să mă decid între Cluj-Napoca şi Sibiu pentru că am susţinut examene de admitere în ambele centre universitare, însă am ales Sibiul pentru că mi-a plăcut şi oraşul şi specializarea la care am fost declarat admis”, povesteşte Cătălin. După finalizarea studiilor universitare, Cătălin Bortă s-a angajat la Bursa din Sibiu – Sibex cum este ea cunoscută în toată ţara – ca administrator al sistemului informatic. Întotdeauna a fost pasionat de calculatoare, jocuri pe calculator şi informatică, însă specializare adevărată în acest domeniu a făcut la Bucureşti, unde a absolvit o serie de cursuri. „Am făcut câteva ceva şi în facultate însă cu adevărat pot să spun că am învăţat la Bucureşti, după ce m-am înscris la o serie de cursuri în domeniu”, spune Cătălin Bortă.

Pe cont propriu

După o scurtă perioadă de timp, Cătălin Bortă şi-a surprins prietenii şi familia dându-şi demisia de la locul de muncă pentru a se lansa în afaceri. S-a dovedit a fi inspirat, astăzi el conducând propria afacere în domeniul IT, bazată pe găzduire de site-uri de interent şi servere. Din acest punct de vedere Cătălin Bortă este un vizionar în Sibiu, deţinând 26 de servere într-o hală de 180 de metri pătraţi, având foarte probabil cea mai mare afacere de acest gen din oraş. În plus, serverele lui găduiesc site-uri de internet nu doar din toată România, ci din toată lumea. „Pot să spun că am avut şi puţin noroc pentru că am beneficiat de sprijinul părinţilor, în sensul că nu m-au grăbit să îmi găsesc ceva de muncă rapid, ci au avut răbdare cu mine până am reuşit într-un domeniu care îmi place. Contează foarte mult acest lucru pentru că altfel ajungi să depinzi de o slujbă sau alta şi pierzi din vedere ţinta spre care ai plecat. Astăzi, pentru mine o zi de muncă în niciun caz nu poate fi încadrată în rândul slujbelor clasice, cu program de la 9.00 la 17.00. Eu sunt la muncă non-stop şi tot timpul am un laptop după mine. Oricând se poate întâmpla ceva şi poate suna telefonul pentru o problemă sau alta. De aceea sunt omul cu laptop-ul”, spune cu haz Cătălin Bortă. Site-ul de internet al lui Cătălin este www.atom-hosting.com iar investiţia iniţială a fost de
20.000 de euro.

În prezent Cătălin Bortă se declară satisfăcut de ceea ce a realizat până acum şi este mulţumit de ceea ce face în fiecare zi. Mai mult decât atât, el şi-a propus să-şi dezvolte afacerea şi pe partea de consultanţă IT şi consultanţă în găzduire de site-uri de internet.

Ce-i place:

„Sunt pasionat de motoclism, am o motocicletă Yamaha cu care îmi place foarte mult să merg. O folosesc mai mult vara, când îmi permite vremea, şi merg adesea cu ea la Bucureşti sau unde mă poartă job-ul”, spune Cătălin Bortă.

Ce nu-i place:

„Mă enervează convingerea pe care am întâlnit-o cam peste tot în România, că tot ceea ce vine din afară este automat mai bun sau mai de calitate. În Sibiu există această lege nescrisă că tot ce vine din Germania este extraordinar”, spune Cătălin Bortă.

Întrebări şi răspunsuri:

Cât timp petreci zilnic jucându-te pe calculator?
Nici măcar o oră. Erau vremuri când mă jucam câte patru-cinci ore dar de când cu afacerea, nu mai am timp de aşa ceva.

Cât de uşor sau de greu găseşti colaboratori sau specialişti serioşi în IT, în Sibiu?
Destul de greu. În ceea ce priveşte design-ul şi construcţia site-urilor de internet Sibiul este puţin mai dezvoltat, dar în web-hosting nu ştiu dacă sunt 20 sau 30 de oameni cu adevărat profesionişti în acest moment în Sibiu.

Ce profit ai până acum?
Absolut tot ceea ce am câştigat până acum am reinvestit.

Profil:
Născut: 13 septembrie 1980, Oneşti, judeţul Bacău
Studii: Facultatea de Inginerie „Hermann Oberth” Sibiu
Familie: necăsătorit

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe sibiu@adevarul.ro!

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

logo ads
Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite