Carmen Ilie iubeşte elevii şi literatura (PORTRET)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesoară de limba şi literatura română, Carmen scrie cu multă plăcere poezie şi proză şi spune că, prin literatură, învaţă să se cunoască pe ea însăşi. Este dezamăgită însă de situaţia din România şi vrea să plece în străinătate

CITIŢI ŞI

Andrei Costin: Sibiul este oraşul care apreciază cel mai mult cristalele

Absolventă de Liceul Militar, Carmen Ilie a ales cu sufletul când şi-a început studiile universitare, înscriindu-se la Facultatea de Litere. După primul an însă, a simţit că este nevoie să mai facă ceva şi aşa a ajuns să se înscrie şi la specializarea Poliţie Comunitară, din cadrul Facultăţii de Drept. „ Speram că această a doua facultate îmi va deschide perspective, neştiind la momentul respectiv situaţia din acest domeniu“, spune tânăra.

Învăţământul, din iubire pentru copii
După ce a terminat două facultăţi, pasiunea pentru copii a determinat-o pe Carmen să aleagă învăţământul. A interacţionat încă de la început foarte bine cu elevii săi şi a reuşit să-i atragă de partea sa, iar rezultatele nu au întârziat nici ele să apară. După doar un an de învăţământ, una dintre elevele sale a intrat prima la Colegiul „Octavian Goga“, iar mulţi dintre cei cărora le-a predat româna , la şcoala din Cârţa, au avut rezultate foarte bune la sfârşitul anului şcolar. „ Îmi place să cred că eu contribui, într-o oarecare măsură, la formarea lor, punând o cărămidă la fundaţia unei educaţii solide. Chiar dacă unii dintre ei au fost obraznici la început, am realizat că au resurse şi am reuşit să-i învăţ lucruri cu adevărat necesare în viaţă. Nu am mers niciodată pe tocit şi le-am explicat şi lor, încă de la început, că trebuie să înţeleagă lucrurile, pentru a-şi antrena creierul. Am mers cu elevii mai departe decât limita materiei din manual şi i-am învăţat să socializeze, i-am învăţat regulile vieţii“, explică tânăra profesoară.

„Trăim într-o ţară din care e mai bine să fugi“
Inevitabil însă, dezamăgirea provocată de salarizarea din învăţământ a venit concomitent cu realizările sale, astfel câ tânăra este decisă ca, după trei ani de experienţă, să plece în Belgia sau Germania, unde va preda româna pentru comunităţile de români din ţările respective. Chiar dacă este conştientă că numai cu profesori buni se poate realize o formare de calitate a copiilor, Carmen a realizat cu tristeţe, la doar 23 de ani, că trăieşte într-o ţară din care este mai bine să fugă, pentru a supravieţui. „ Am făcut un calcul şi salariul netăiat de aici este cu aproximativ 1.800 de euro mai mic decât salariul unui debutant de acolo. Chiar dacă am ales cu sufletul acest domeniu, tind totuşi pentru siguranţă şi pentru o viaţă mai bună“, mai spune Carmen.

Extrem de pasionată de scris, tânăra spune că acesta o eliberează de problemele existenţiale de zi cu zi şi o ajută să se relaxeze foarte mult. De câteva luni, colaborează cu Cenaclul Literar „George Topârceanu“, iar pe viitor pregăteşte o carte pentru scrierile sale. „ Îmi place să scriu deopotrivă proză şi poezie, iar la proză îmi place să scriu în etape. Chiar şi carte pe care vreau să o scot se va numi «Etape» şi va cuprinse trecerea dintr-o perioadă în alta a vieţii“, compeltează tânăra.

Ce-i place

„Nu ştiu să vă spun de ce, dar îmi plac foarte mult berzele şi urşii panda. Ca hobby-uri aş putea aminti şahul, pe care l-am practicat mai demult, dar pe care nu l-am mai jucat în ultima perioadă, din lipsă de timp, şi muntele“, spune Carmen Ilie
Ce nu-i place
„Nu-mi place prostia, mai ales atunci când este afişată, nu-mi palce minciuna şi nici sărăcia din ţara în care trăim“, a completat aceasta.

Întrebări şi răspunsuri
Ce ţi-ai dori să se schimbe în învăţământ, cel mai mult?
Salarizarea. Este singurul lucru care cred eu că ar trebui schimbat. Asta pentru că, atunci când formezi un copil, nu este deloc greu să te integrezi şi să ai rezultate bune, însă este foarte greu să te descurci cu banii din învăţământ.

Crezi că rezultatele ar fi altele, dacă s-ar schimba salarizarea?
Cu siguranţă. Profesorii ar avea mult mai multă tragere de inimă să meargă la clasă, dacă ar ştii că munca le este răsplătită pe măsură. În prezent, suntem la pâmânt cu educaţia, iar şcoala a devenit o chestie mai mult formal pentru mulţi dintre elevi. Cred că schimbarea salarizării ar duce şi învăţământul din România pe drumul cel bun.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite