Candidatură comună Sibiu - Sighişoara pentru UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Municipalitatea va înştiinţa Ministerul Culturii despre intenţia sa printr-o scrisoare semnată şi de Prefectura Sibiu. Ideea unei candidaturi cu satele din Mărginime a fost exclusă din start şi de către Secretarul General al Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

CITIŢI ŞI:

Două terase închise de primărie în Centrul Istoric al Sibiului

S-a rupt piaţa de 6.000.000 ce euro de la Gară

Dezbaterea publică avută loc la sediul Primăriei Sibiu, pentru a determina cea mai bună formă de candidatură a Sibiului pentru intrarea Centrului Istoric în patromoniul mondial UNESCO, a avut la startul ei trei variante de abordare. Cei prezenţi, alături de Sergiu Nistor, preşedinte al ICOMOS pentru România, firmă care este consultantul oficial al forului mondial, au întors problema pe toate părţile. Pentru a nu mai păţi la fel ca acum 3 ani când UNESCO a fost la un pas să respingă dosarul şi a solicitat până la urmă, conform primarului Iohannis „doar refacerea acestuia datorită relaţiilor bune pe care le are acest for cu oraşul nostru”, Sibiul va răspunde oficial solicitării Ministerului Culturii şi Cultelor legat de modalitatea de candidatură ce va fi aleasă. Primarul Sibiului s-a arătat deranjat de faptul că Ministerul nu s-a sinchisit să trimită măcar un reprezentant la dezbatere. „Cred că e vorba de lipsă totală de interes. Se putea trimite cel puţin un consilier” a răbufnit Iohannis.

Mărginimea sărită din schemă

Cei prezenţi au căzut de acord că o candidatură comună cu câteva sate din Mărginime şi câteva sate săseşti, ar avea şanse minime de reuşită, astfel că această pistă a fost abandonată. „Nu există o documentaţie minimă pentru Mărginime. Noi la Sibiu am făcut pe banii primăriei documentaţia necesară” a spus Iohannis. „Formula cu Mărginimea este una destul de delicată şi complicată” a spus şi Sergiu Nistor, cel care conduce forul ce monitorizează candidaturile UNESCO din România.

La braţ cu Sighişoara
Chiar dacă ar fi dorit să depună un dosar pentru cele trei pieţe centrale şi piaţetele din apropiere, pentru candidatura UNESCO, primarul Iohannis a admis şi el până la urmă că cel mai probabil Sibiul va merge pe ideea unei candidaturi cu Sighişoara. „Aceasta pare să fie soluţia cea mai potrivită” a spus primarul. Şi cei de la Ordinul Arhitecţilor au recomandat primăriei această varaintă, care este agreeată, se pare, şi de UNESCO. „Deşi până la urmă toate variantele sunt viabile, cea cu Sighişoara este cea mai propice” a mai spus Sergiu Nistor.

Tunurile pe Direcţia de Cultură
Municipalitatea se teme că opoziţia acestei instituţii vizavi de noul Plan de Urbanism General, plan pe care Direcţia de Cultură l-a contestat la Ministerul Culturii ar putea pune beţe în roate pentru candidatura UNESCO. „Este o sabotare nejustificată a proiectului prin aceste demersuri” a punctat primarul Iohannis.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite