Sibiu: Mircea "The Rock" Căluţiu este antrenorul de luptători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Mircea "The Rock" Căluţiu este antrenorul de luptători
Sibiu: Mircea "The Rock" Căluţiu este antrenorul de luptători

Lui Mircea Căluţiu i se zice “The Rock” pentru că atacul este tehnica sa de luptă. Iar când nu este în ring, el pregăteşte sportivii de performanţă.

Mircea “The Rock” Căluţiu este antrenor secund de Kickboxing şi Mixed Martial Arts (MMA) şi îi pregăteşte pentru ring pe luptătorii care aduc glorie Sibiului pe oriunde luptă. Mircea Căluţiu este practicant de arte marţiale de full contact de 11 ani şi spune că decizia de a se antrena într-o astfel de disciplină sportivă i-a schimbat viaţa. “Eram un copil când am intrat în clubul de full contact a lui sensei Adrian Mihai. Am rămas pentru că am simţit-o ca pe o provocare absolută şi asta mi-a schimbat foarte mult cursul vieţii. Full contactul m-a scos dintr-un mediu nociv, dintr-un anturaj nepotrivit, m-a ajutat să văd altfel lumea. Pentru asta îi sunt recunoscător lui sensei, un om extraordinar care mi-a fost şi mentor”, declară Mircea Căluţiu. Devotamentul faţă de club şi determinarea cu care a luptat în peste o sută de meciuri în ringuri naţionale şi internaţionale i-au dat şansa de face instrucţia şi pregătirea sportivilor. “Având în spate experienţa nenumăratelor meciuri şi a stagiilor de pregătire, am putut să-l ajut pe Adrian Mihai în pregătirea sportivilor de performanţă”, explică Mircea.

Îi place mai mult postura de antrenor
Ca sportiv are un raft plin de cupe şi medalii şi recunoaşte că trăirile pe care le are în ring sunt incomparabile cu orice altceva. Totuşi, activitatea de antrenor îi aduce mai multe satisfacţii. “Nimic nu-i mai plăcut în viaţă decât să-ţi petreci tinereţea în sport, chiar dacă uzura anilor de performanţă are repercusiuni. Am avut onoarea şi plăcerea de a lupta în faţa a zeci de mii de telespectatori, dar tot antrenoratul îmi este mai aproape la suflet. Cel mai mult m-a impresionat când am văzut că pot schimba viziunea oamenilor despre lume şi viaţă. Spre exemplu, frizerul meu era un om introvertit care avea foarte puţină stimă şi încredere în sine. A venit la sală şi psihicul lui s-a schimbat foarte mult. Ca sportiv, nu a dobândit o tehnică prea bună sau cine ştie ce cunoştinţe, dar m-a frapat câtă încredere în sine a căpătat prin simplu fapt că a participat la antrenamente”, povesteşte antrenorul.

Un sport de contact întăreşte psihicul
Pe lângă sportivii de performanţă pe care îi pregăteşte, Mircea antrenează şi începătorii, într-un stil derivat din Kickboxing, K-Bo. “Este un sport de masă care se adresează începătorilor în sporturile de contact, celor care vor să slăbească şi să-şi menţină forma fizică”, explică Mircea, care recomandă adolescenţilor sporturile de full contact ca etapă necesară în dezvoltarea personalităţii. “Pe lângă faptul că le cultivă latura fizică într-o eră a calculatorului şi a televizorului, le formează şi un psihic puternic. Nu se compară cu antrenamentele într-un sport de echipă, full contactul te formează cu gândul că trebuie să te descurci singur într-o luptă”, concluzionează Mircea Căluţiu. Mircea are multe planuri şi visul lui este să formeze la Sibiu un nucleu puternic în Kickboxing. “Încercăm să aducem kickboxingul românesc la un nivel superior. Muncim să ridicăm sportivi talentaţi, să-i construim aşa cum am fost noi construiţi”, mai spune antrenorul.

Ce-i place
“Sunt montaniard pasionat, îmi place să merg în drumeţii, să schiez, să fac down hill cu bicicleta. Un alt sport care îmi place este înotul, fac în medie 25 de bazine, stilurile mele preferate sunt brass şi crawl”, precizează Mircea.

Ce nu-i place
“Datorită regimului alimentar specific sportivilor, nu-mi plac grăsimile şi dulciurile. Încerc tot timpul să am un regim alimentar corect, mă feresc de fast food iar cartofii prăjiţi sunt o amintire îndepărtată. Am studiat şi ştiu cât sunt de nocivi”, declară antrenorul.

Întrebări şi răspunsuri
Cât de bine este dezvoltat Kickboxingul în România?
M.C.:
România are o şcoală de Kickboxing foarte prost pusă la punct. Se face karate cu pumnul şi box cu picioarele. Pe când Kickboxingul este o disciplină de sine stătătoare şi, studiată ştiinţific, devine un cu totul alt sport. Pentru cei avizaţi, este o artă, un dans.
Care e diferenţa dintre Tae Bo şi K-Bo, că ştiu că oamenii fac adesea confuzii?
M.C.:
Tae Bo este o gimnastică aerobică cu elemente foarte şterse din Kickboxing. K-Bo foloseşte tehnici clare de atac şi apărare din Kickboxing iar un practicant de K-Bo poate deveni în timp un luptător de Kickboxing.

Profil
Născut:
21 seprembrie 1981, Sibiu
Educaţie: Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport
Ocupaţie: Antrenor de Kickboxing şi K-Bo
Familie: Necăsătorit

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite