Sibiu: Calfele călătoare au revenit în centrul istoric al oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Calfele călătoare au revenit în centrul istoric al oraşului
Sibiu: Calfele călătoare au revenit în centrul istoric al oraşului

Sibienii, dar şi turiştii care vor ajunge în oraşul de pe malul Cibinulu până în 6 august, au ocazia să vadă la lucru 17 calfe călătoare din diferite state europene, reunite aici pentru a treia oară, pe strada Cetăţii, între Turnurile Olarilor şi Dulgherilor. Tâmplari, olari, pietrari sau fierari vor dezvălui tainele meşteşugului pentru trecători.

În urma succesului pe care l-au avut în ultimii ani la Sibiu, calfele călătoare din Germania, Elveţa şi Franţa au decis să continue tradiţia şi în 2009 şi au poposit deja de două zile pe strada Cetăţii, pe care au transformat-o într-un mic sat de bresle. Aici, calfele călătoare vor munci timp de o lună, până în data de 6 august, şi vor împărţi cu trecătorii secretele diferitelor meşteşuguri vechi de sute de ani. Îmbrăcate asemenea meşteşugarilor din Evul Mediu, cu pălării şi bastoane, calfele călătoare s-au pus deja pe treabă, realizând un adevărat spectacol pentru curioşi. Astfel că, în timp ce unii bat fierul, alţii fac vase de lut sau lucrează lemnul. Pe lângă aceştia, celelalte calfe îi iniţiază pe curioşi în secretele meseriilor de bijutier, dulgher aurar sau pietrar. Ecoul asupra trecătorilor şi al turiştilor nu a întârziat să apară, cu toţii arătându-se încântaţi de noul “decor” de pe strada Cetăţii. “Este minunat ce se întămplă aici. Atelierele calfelor se potrivesc perfect cu această veche cetate a oraşului şi ne fac să ne întoarcem, măcar cu gândul, la frumuseşea şi importanţa tradiţiilor de altă dată, tradiţii pe cale de dispariţie în momentul de faţă”, ne-a spus Adriana Constantinescu, în timp ce trecea prin zonă. Calfele pot fi vazute la lucru zilnic, cu excepţie între orele 13.00 – 14.00, când acestea au pauză.

De vorbă cu trecătorii

Tocmai pentru a se asigura că trecătorii vor afla importanţa acestor tradiţii, calfele au stabilit ca o dată pe săptămână, mai exact joia, de la ora 19.00, să se întâlnească cu toţi cei interesaţi în faţa Casei Calfelor, casă pe care Biserica Evanghelică a pus-o la dispoziţia calfelor în Piaţa Huet.  La un pahar de vorbă, calfele vor povesti trecătorilor despre viaţa lor şi meşteşugurile pe care le învaţă şi vor încerca să răspundă la toate întrebările din partea celor curişi. La finalul acestor seri, vor fi vizionate şi filme care ilustrează diferite meşteşuguri tradiţionale, precum cele practicate în această perioadă.

Expoziţie de fotografie

Atelierele la care calfele vor lucra până în 6 august nu reprezintă singura surpriză pentru vizitatori, aceştia având ocazia totodată să admire şi o expoziţie de fotografie care aminteşte de diferite moment ale proiectului din ultimii doi ani.
Deşi Sibiul a fost un mare centru meşteşugăresc, tradiţia calfelor s-a pierdut la începutul secolului al XX-lea, supravieţuind însă în ţări precum Germania, Austria, Elveţia, Franţa, Norvegia sau Suedia.

Condiţii pentru a fi calfă

Pentru a avea voie să poarte uniforma de calfă şi a continua tradiţia veche de secole, tinerii trebuie să respecte anumite condiţii: după ce termină o şcoală profesională,tinerii pleacă într-o călătorie care durează trei ani şi o zi, însă trebuie să fie necăsătorit, să nu aibă copii, alte obligaţii sau datorii, trebuie să facă faţă cu cinste şi onoare angajamentelor pe care şi le asumă şi trebuie să respecte regulile şi tradiţiile frăţiei din care face parte.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite