Sibiu: Calculatoare de la Bill Gates pentru bibliotecile sibiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Calculatoare de la Bill Gates pentru bibliotecile sibiene
Sibiu: Calculatoare de la Bill Gates pentru bibliotecile sibiene

Bibliotecarii din judeţ au participat la o întâlnire de informare asupa programului "Biblionet", urmând ca în perioada următoare să îşi depună dosarele pentru a aplica la acest proiect. Programul este finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates şi are o valoare de 27 de milioane de dolari.

După o primă etapă în care au fost selecţionate biblioteci din 12 judeţe, Sibiul „şi-a depus“ şi el candidatura pentru implementarea programului “Biblionet – lumea în biblioteca mea“, program finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates.

Întâlnire de informare

Pentru început, peste 20 de reprezentanţi ai bibliotecilor publice din judeţ au participat la prezentarea programului şi beneficiile pe care acesta le poate avea asupra ridicarea standardului de educaţie, care a avut loc la Biblioteca „Astra“.Programul presupune dotarea cu calculatoare a bibliotecilor publice din judeţul Sibiu şi formarea profesională gratuită a personalului din biblioteci, urmând ca perioada de înscriere în program să se finalizeze la sfârşitul acestui an.

18 biblioteci din judeţ pot beneficia de program

Potrivit reprezentanţilor Bibliotecii „Astra“, 10 biblioteci vor fi incluse în program într-o primă fază, urmând ca numărul acestora să poată creşte ulterior până la 18, în funcţie de diponibilitatea primăriilor din fiecare localitatea în parte. „ Un aspect foarte important pentru selecţie bibliotecilor dintr-o localitate îl reprezintă acordul scris pe care primarii comunelor trebuie să şi-l dea şi asigurarea, acolo unde nu există, a normei întregi pentru bibliotecarii respectivi“, a spus Onuc Nemeş-Vintilă, directorul Bibliotecii Judeţene „Astra“. Bibliotecile care îşi depun dosarele vor trece ulterior printr-un proces de selecţie, urmând ca numărul de calculatoare ce vor ajunge în sălile bibliotecilor publice să fie stabilit în funcţie de numărul locuitorilor din comunitatea respectivă. „Bineînţeles că numărul acestora se poate suplimenta, dacă bibliotecarii aduc argumente solide pentru acest lucru“, a mai spus Onuc Nemeş-Vintilă.

Curs de formare

Odată cu implementarea proiectului, Biblioteca “Astra” va deveni un centru de formare pentru beneificarii programului, aceşti urmând să participe la un curs de perfecţionare gratuit, ce se va întinde pe durata a două săptămâni.
Durata de implementare a proiectului este de patru ani şi urmăreşte dotarea cu calculatoare a aproximativ 1600 de biblioteci publice din ţară. Acelaşi proiect se desfăşoară şi în  Lituania, Bulgaria, Polonia şi Ucraina.

Condiţii pentru a participa la program

În primul rând, trebuie să existe, din partea personalului bibliotecii, dorinţa de a deschide un astfel de centru de internet. În plus, personalul trebuie să aibă normă întreagă la biblioteca respectivă, să existe spaţiu suficient pentru amplasarea calculatoarelor şi mobilier corespunzător, să existe acces la internet şi să se asigure plata utilităţilor în încăperea în care vor fi amplasate calculatoarele.

CIFRĂ
51 de biblioteci publice există în judeţul Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite