Sibiu: Sabin Luca este istoric, arheolog şi director la Muzeul Naţional Brukenthal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Sabin Luca este istoric, arheolog şi director la Muzeul Naţional Brukenthal
Sibiu: Sabin Luca este istoric, arheolog şi director la Muzeul Naţional Brukenthal

Sabin Luca este genul de om agitat pe interior şi foarte calm la exterior. Este care care ţine, cu succes, frâiele Muzeului Brukenthal.

Când ai în faţa ta un director de instituţie, te gândeşti imediat la un individ solemn, rigid şi fără prea mult timp la dispoziţie. Sabin Luca, directorul Muzeului Naţional Brukenthal, nu este deloc tipul acesta de persoană oficială.

În copilărie îşi dorea să devină căruţaş, apoi tractorist, iar imediat ce s-a întâlnit cu şcoala a vrut să devină istoric. A terminat studiile liceeale în Sălaj, ca şef de promoţie, şi toţi profesorii îl îndemnau să se îndrepte spre domeniile în care profesau ei. S-a hotărât să dea admitere la facultate în Cluj, iar părinţii lui ştiau că se înscrie la Facultatea de Drept, însă şi-a depus dosarul la Istorie. Deşi era o concurenţă acerbă, 32 de candidaţi pe un loc, Sabin Luca a fost admis al patrulea.

Prima zi ca student

În prima zi de cursuri la Facultatea de Istorie din Cluj, unul dintre colegi i-a spus că trebuie să-l cunoască pe arheologul şi profesorul Lazarovici. În momentul în care s-au întâlnit, proaspătul student s-a simtit săgetat şi a ştiut că trebuie să urmeze calea arheologiei, ceea ce a şi făcut.
La momentul actual, cele mai mari realizări ale lui Sabin Luca se leagă de Sibiu. „În 1991 nici nu exista facultate de istorie în Sibiu, dar acum există  mai multe catedre de specialitate şi, în plus, există şi catedra de Restaurare. Acum trei ani şi jumătate muzeul era o ruină, iar acum este restaurat aproape integral“, spune istoricul.

Îşi aminteşte cu plăcere de anii petrecuţi la muzeu şi îi creşte inima de bucurie când vede câţi turişti îi trec acum pragul. „Când am venit la muzeu şi stăteam în birou, nu auzeam podeaua care scârţâie acum sub paşii vizitatorilor. Acum aud paşii a circa 2000 de vizitatori în fiecare zi“, spune mândru arheologul.

„Ciobologul“ şi şantierele arheologice


Experienţa şi nenumăratele şantiere pe care a lucrat îşi spun acum cuvântul. Sabin Luca poate aprecia cu ochii închişi originea şi cultura din care face parte un obiect ceramic vechi, de aici vine şi autotitulatura de „ciobolog“. Când i s-a născut copilul, în 1987, se afla pe un şantier în clisura Dunării, în localitatea Liubcova, din judeţul Caraş- Severin, unde a avut şansa să descopere obiecte din cultura Vinčea A1, o cultură neolitică din epoca nouă a pietrei. La momentul descoperirilor, spunea că fiul său are fundul la fel de fin asemeni ceramicii de Vinčea A1.
Primul şantier la care a participat a fost în 1979, la Iclod, lângă Gherla, unde a descoperit aptru morminte din Neolitic.  Arheologul spune că nu a săpat în sec niciodată, pentru că are o tehnică a căutării bine pusă la punct, care ţine şi de educaţie şi de noroc. „Nu poţi fi arheolog dacă nu ai noroc şi sprijin de la etajele superioare“, concluzionează Sabin Luca.

Profil
Născut
18 mai 1959; Beiuş, judeţul Bihor,
Educaţie
Doctorat  în Istorie la  Universitătea Babeş-Bolyai, Cluj-Napoca
Ocupaţie
Director Muzeului Brukenthal, istoric şi arheolog
Familie
Căsătorit, un băiat

Ce-i place
„Îmi place, în general, tot ce este legat de viaţă pentru că viaţa este totul. Îmi mai plac scriitorii evrei şi vienezi ai literaturii, dar apreciez foarte mult şi opera lui James Joyce. Îmi plac foarte mult oamenii, dar cel mai mult ador să aud paşii turiştilor care vizitează muzeul“.

Ce nu-i place
„Ce nu-mi place este legat întotdeauna de viitor. Nu-mi va plăcea, cu siguranţă, când nu voi mai putea deschide ochii“.

Întrebări şi răspunsuri

Ce aţi vrea să schimbaţi la Sibiu?
Evident aş schimba Muzeul Brukenthal. Aş vrea să-l restaurez total şi să pun pe picioare Muzeul de Istorie al Industriei, restul este pentru ceilalţi.

Aţi avut vreun gând să vă schimabaţi meseria?
Nu, şi  nu-mi va trece niciodată prin cap să fac aşa ceva. Lucrez şi cu viii şi cu morţii, cu viaţa vie şi cu viaţa moartă, însă mi-e teamă să mă joc cu oamenii, cum o fac alţii.

Sibiu

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite