EXCLUSIV / Doi sibieni îi îndulcesc pe nemţi cu prăjituri româneşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roswita Ludwig a plecat din România să-i îndulcescă pe nemţi cu prăjituri
Roswita Ludwig a plecat din România să-i îndulcescă pe nemţi cu prăjituri

De aproape 20 de ani, soţii Roswita şi Gunther Ludwig deţin singura cofetărie-brutărie cu specific românesc din Germania, afacerea dovedindu-se un adevărat succes.

După ce au deprins tainele brutăriei şi patiseriei în România, cei doi soţi au plecat în Germania să-şi încerce norocul. Sute de persoane trec zilnic pragul cofetăriei-brutărie „Ludwig" din Nurnberg în căutarea doboşului, savarinelor sau prăjiturilor „Bucureşti". Este singurul loc din întreaga Germanie din care pot fi cumpărate. La fel ca şi adevăraţii cozonaci româneşti cu nucă şi mac. De asemenea, din acest loc unic în domeniul comercial german se poate cumpăra „pâine-bătută", din cartofi, la fel cum se face prin zona Sibiului. De asemenea, de acolo pot fi cumpărate şi produse de cofetărie, brutărie sau patiserie tipic germană.

Pentru toate bunătăţurile, cofetăria saşilor din familia Ludwig este extrem de căutată, atât de către cei aproximativ 70.000 de originari români ce trăiesc în zona Nurnberg, dar şi de către foarte mulţi germani. Roswita Ludwig îi întâmpină pe toţi cu drag şi, indiferent de preferinţe, încearcă să-i mulţumească întru-totul.

„Trebuie să fi cinstit: să faci şi să vinzi pâine ori prăjituri bune şi la preţuri corecte. Numai aşa vor reveni la tine", ne-a mărturisit Roswita Ludwig. Chiar dacă este proprietara unei afaceri bune şi are mai mulţi angajaţi, sibianca este aproape permanent prezentă în spaţiul de vânzare.

Teama unui nou început

 Ajunşi în Germania în urmă cu mai bine de 20 de ani, soţii Roswita şi Gunther Ludwig au trecut prin multe până să ajungă la situaţia de acum. Bărbatul a lucrat câţiva ani ca brutar, meserie pe care o deprinsese acasă.

prajituri romanesti la Nurnberg

„Eu am stat acasă o vreme: aveam trei copii mici. Apoi ne-am gândit să ne deschidem propria noastră brutărie şi cofetărie, mai ales că făcusem şcoala profesională în domeniu la Cluj. Mie mi-era teamă că nu ne vor accepta cei de aici, că nu ne vom ridica la pretenţiile germanilor, însă Gunther era mult mai încrezător şi ne-a spus că brutarii şi cofetarii lor nu sunt mai buni decât noi. Aşa a apărut prima şi singura cofetărie-brutărie cu specific românesc din Germania", îşi aminteşte Roswita Ludwig începutul afacerii lor.   

Prea puţin afectaţi de criză

Acum, în afacere sunt implicaţi şi mama Roswitei, precum şi copii ei: trei generaţii de cofetari transilvăneni ce încearcă în fiecare zi să le aducă aminte originarilor români din Nurnberg de bunătăţile de acasă. Iar pe germani să aprecieze produsele tradiţionale româneşti. Aceasta mai ales că din cofetăria „Ludwig" se mai pot cumpăra şi câteva soiuri de vin şi zacuscă sau chiar mălai importate din ţară.

Mai mult, cei din familia Ludwig încearcă să promoveze, după puterile lor, atracţiile turistice din România. Astfel, că în câteva locuri din cofetărie se pot găsi pliante şi broşuri, precum şi diverse materiale ajutătoare unei deplasări în ţara noastră.

„Afacerea merge destul de bine şi nu putem spune că resimţim foarte tare criza. I-am obişnuit şi pe germani cu felul în care facem noi turta dulce sau alte prăjituri. Iar românii ne comandă tot felul de prăjituri în perioada sărbătorilor sau la evenimente speciale. Totul este să faci lucru de calitate, iar în acest fel îşi măreşti clientela. Iar faţă de germani trebuie să nu te simţi mai prejos, pentru că nici nu suntem", ne-a mai spus femeia.

cofetarie romaneasca la Nurnberg

Românii, cei mai fideli clienţi ai cofetăriei

Roswita Ludwig este amabilitatea întruchipată şi îi serveşte la fel pe toţi cei care trec pragul cofetăriei. Unii sunt germani care nu au trecut în viaţa lor prin ţara noastră, dar care se dau în vânt după prăjiturile româneşti. Alţii sunt români care încearcă, şi prin acest mod, să-şi amintească de casă. Unul dintre ei, Fănel Niţă, a plecat acum aproape 20 de ani din Amara,  judeţul Ialomiţa. Venise zilele trecute la cofetărie să cumpere prăjituri româneşti pentru copii: „E bine că măcar de aici putem să cumpărăm câte ceva care să ne amintească de casă. Ne plac prăjiturile făcute ca la noi acasă, ne este uneori foarte dor de ele".

A plecat din România din cauza sărăciei, iar acum trăieşte decent din salariul de mecanic la o uzină de ansamblare a motoarelor MAN. Iar de casă îşi mai îndulceşte dorul cu prăjiturile cofetăriei „Ludwig", din Nurnberg.

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite