Bolnavii HIV/SIDA din Sibiu au rămas fără medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicamentele pentru pacienţii seropozitivi din România s-au epuizat în peste 15 judeţe, iar restul judeţelor vor termina stocurile în această săptămână, a anunţat Uniunea Naţională a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA).

CITEŞTE ŞI:

George Dumitraşcu a pus bazele Urgenţei de la Spitalul Militar din Sibiu

Val de agresaţi la Urgenţe

Judeţele unde pacienţii au semnalat întreruperea tratamentului sunt Arad, Timiş, Hunedoara, Sibiu, Braşov, Mureş, Dolj, Olt, Vâlcea, Argeş, Prahova, Suceava, Neamţ, Vrancea, Bucureşti.

Reprezentanţii UNOPA susţin că subfinanţarea programului de tratament, întârzierea cu peste o lună a fondurilor, procedurile foarte grele de achiziţie, lipsa de responsabilitate faţă de pacienţi au condus la cea mai mare criză a tratamentului pentru aceşti bolnavi din ultimii opt ani.

Continuitatea tratamentului este vitală pentru persoanele seropozitive, întreruperea tratamentului înseamnă pierderea şansei unor ani dintr-o viaţă oricum scurtată de boală.

După întreruperea tratamentului în jumătate din ţară din prima jumătate a lunii aprilie 2009, rezolvată pentru trei săptămâni prin alocarea unor fonduri de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pacienţii seropozitivi sunt acum în situaţia de a întrerupe tratamentul mai mult de două săptămâni.

CNAS a dat drumul la filele de buget pe anul 2010, pentru toate programele naţionale vineri, 14 mai, deşi ele trebuiau să plece încă din luna martie.

Pentru banii aceştia spitalele trebuie să deruleze procedura de achiziţie publică, în consecinţă medicamentele nu au cum să ajungă la pacienţi mai devreme de cel puţin trei săptămâni, în condiţiile în care toate rezervele spitalelor se epuizează săptămâna aceasta susţin, reprezentanţii UNOPA.

În acest moment, peste 1.000 de pacienţi nu mai au tratamentul antiretroviral, iar restul până la 7.000, aflaţi în tratament îl vor întrerupe în curând.

Conducerea UNOPA s-a întâlnit, miercuri, cu preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Nicolae Lucian Duţă, căruia i-au cerut soluţii urgente pentru pacienţii care acum nu mai au tratament.

Conducerea CNAS a ridicat neputincioasă din umeri, aruncând vina pentru subfinanţarea programului şi pentru întârzierea fondurilor asupra Ministerului Finanţelor, care nu a virat la timp banii colectaţi pentru CNAS, au afirmat reprezentanţii UNOPA.

Aceştia au primit promisiunea că de la CNAS va pleca o instrucţiune către casele judeţene şi spitale în care se va recomanda achiziţia tratamentului prin procedura achiziţiei de urgenţă, permisă de Legea Achiziţiilor Publice, pentru ca pacienţii să aibă acces imediat la tratament.

Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu:

image
Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite