Sibiu: Cosmin Petean- “Biletul sau abonamentul dumneavoastră, vă rog!”
0
Aceasta este expresia pe care sibianul o rosteşte de câteva sute de ori pe zi, spre spaima călătorilor frauduloşi. Apreciat de şefi, dar blamat de majoritatea călătorilor, Cosmin Petean verifică biletele celor care circulă cu autobuzele Tursib de peste şapte ani.
Deşi la prima vedere pare foarte uşoară(am putea crede că doar se plimbă cu autobuzul şi verifică biletele), meseria de controlor pe mijloacele de transport în comun se dovedeşte de multe ori a fi , extreme de dificilă şi chiar periculoasă. Cu multă răbdarea, seriozitate şi putere de rezistenţă la stres însă, Cosmin Petean practică această meserie de peste şapte ani, fiind cel mai vechi angajat în această funcţie la Tursib şi speră să continue câţiva ani buni şi de acum înainte. “Este o meserie grea, întradevăr, dar nu am regretat şi nu o să regret niciodată că fac asta. Oamenii care circulă fără bilet sau abonament nu înţeleg că asta este datoria mea şi nu îi amendez doar de dragul de a face acest lucru. Din cauza asta, înjurăturile şi vorbele urâte nu lipsesc în nicio zi”, ne-a spus sibianul.
Traseul 10, cel mai periculos
Zi de zi, Cosmin Petean intră în contact cu sute, poate chiar mii de oameni, iar incidentele apar la tot pasul. “Probleme întâlnim pe toate traseele, însă pe cel care care legătura între cartierele Guşteriţa şi Ştrand, autobuzul 10, este cel mai mare dezastru. Oamenii sunt extrem de răi, nu mai au frică de nimic. Chiar dacă mergem cu colegii de la Poliţia Comunitară, nu ţin cont şi ne înjură şi devin chiar agresivi uneori”, ne-a mai spus sibianul. Acesta spune că, în medie, între 20 şi 30 persoane sunt prinse zilnic circulând fără bilet în timpul unui schimb care durează opt ore, însă sunt zile în care se ajunge şi la 50-60 de amenzi sau procese verbale. Călătorii prinşi fără bilet au posibilitatea fie să achite un bilet cu suprataxă, în valoare de 20 de lei, fie să Ii se întocmească un proces verbal, în urma căruia primesc o amendă între 100 şi 500 de lei.
Avocaţi şi profesori printre călătorii frauduloşi
Primii în topul călătorilor care circulă fără bilet sau abonamet pe mijloacele de transport în comun sibiene sunt elevii şi studenţii, care mizează de cele mai multe ori pe noroc şi nici nu se opun atunci când sunt sancţionaţi. “Aceştia ne spun că mai bine ne dau o dată 20 de lei pe loc decât să îşi cumpere zilnic bilete sau să îşi facă abonamente, chiar dacă beneficiază de reducere de 50%. Un abonamet pentru o lună este doar 21 de lei pentru elevi şi studenţi, dar chiar şi asa, preferă să circule fraudulos”, a sesizat Cosmin. Din rândul celor amendaţi nu au lipsit însă nici avocaţii, profesorii, juriştii sau preoţii. “Sunt îmbrăcaţi la costum şi au diplomat, dar nu se îndură să dea 1,5 lei pe un bilet”, a completat acesta.
Bătrânii profită de gratuitate
Un alt aspect pe care inspectorul de trafic l-a sesizat de-a lugul timpului este că autobuzele sunt pline de pensionari, care profită de gratuitatea de care beneficiază. “Dacă sunt 50 de călători într-un autobuz, 40 dintre aceştia sunt pensionari. Merg dintr-un capăt în altul al oraşului ca să îşi cumpere un kilogram de cartofi, iar iarna, stau ore întregi în autobuze, ca să nu fie nevoiţi să dea drumul la calorifere”, încheie acesta.
Ce-i place
Cosmin Petean spune că este pasionat de fotbal, handball şi muzică, dar în special de cele două fetiţe ale sale. “Cea mai mare parte a timpului meu liber mi-o petrec cu ele. Cea mare are 5 ani, iar cea mică doar 3 şi adoră să ne jucăm în parc”, spune Cosmin.
Ce nu-i place
La această întrebare, răspunsul vine tranşant: “Nu imi place ciorba de cartofi şi nici ce de varză”.
Întrebări şi răspunsuri:
Cum vi se pare traficul în Sibiu?
C.P.: Acesta este unul dintre cele mai neplăcute aspect ale oraşului. Este extreme de dificil, mai ales la orele de vârf. Şi din cauza asta avem probleme cu călătorii, pentru că autobuzele nu pot ajunge la timp, iar călătorii ne trag tot pe noi la răspundere.
Ce-i lipseşte transportului în comun în Sibiu?
C.P. : Din punct de vedere al angajatului la această societate, pot spune că nu-Ii lipseşte nimic. Dacă vă răspund din punct de vedere al călătorului însă, cred că aerul condiţionat din autobuze este unul din lipsuri
Profil
Născut: 2 mai 1979, Sibiu
Educaţie: Grup Şcolar Industrial I.P.A.S.
Ocupaţie: Inspector trafic Tursib
Familie: căsătorit, două fetiţe