Bijuterii realizate printr-o tehnică unicat, într-un atelier din Sibiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bijuteriile se vand cu preturi cuprinse intre 10 si 200 de euro
Bijuteriile se vand cu preturi cuprinse intre 10 si 200 de euro

Coliere, medalioane sau brăţări făcute printr-o metodă specială ajung de la Sibiu în Germania, Italia, Rusia sau Statele Unite ale Americii.

Bijuterii splendide, făcute printr-un procedeu unic într-un atelier din comuna Şelimbăr, judeţul Sibiu, ajung să fie admirate în lumea întreagă, din Europa şi până în America.

Meşterii de aici lucrează cu metoda electrolitică, iar rezultatele sunt spectaculoase. La Şelimbăr se fac bijuterii vintage, pentru care se folosesc mai multe materiale, respectiv zinc, cositor, cupru şi argint, decorate cu pietre din cristal de cea mai bună calitate, fără plumb.   

„Facem pietrele de bijuterii folosind un cristal de foarte bună calitate, fără plumb, e foarte potrivit pentru că nu atacă pielea”, explică proprietarul atelierului, artistul plastic Ioan Tămâian.

Bijuteriile sunt realizate printr-un procedeu unic în ţară. Pentru început, modelul este desenat pe un geam mat cu bronz electrolitic, o solutie speciala care ajuta la fixarea materialului de baza din care e facuta bijuteria (cupru, zinc, cositor).

Apoi, bucăţile de geam sunt introduse în baia electrolitică, o cuvă mare în care se află o soluţie specială şi prin care trece curent electric de joasă tensiune. Aici, cuprul se depune pe conturul desenului, după care se scoate şi se lipeşte piatra de cristal care va decora bijuteria.

Bijuteria se reintroduce apoi în baia electrolitică pentru ca liniile fine de cupru să fie îngroşate până când piesa are consistenţă.

La final, bijuteria ajunge într-o baie galvanică, aceasta funcţionând pe acelaşi sistem ca şi baia electrolitică doar că soluţia specială conţine argint, care se depune pe bijuterie dând astfel aspectul unic, vintage.

Urmează finisarea, cu pile foarte fine. „În perioadele de finisaj lucrăm cu pile foarte fine, abrazive, cu diamante, ca să finisăm partea metalică”, explică Ioan Tămâian.

De la 10 la 200 de euro

Din mâinile meşterilor de la Sibiu ies inele, pandantive, broşe, brăţări sau coliere, care sunt comercializate atât în ţară cât şi pe piaţa externă.

În ţară, au preţuri pornind de la 15-20 de lei până la 100 de lei, iar modelele care merg la export pornesc de la 10 euro, pentru un medalion, şi pot ajunge până la 100 sau 200 de euro, pentru un colier.

În străinătate, ajung în Europa, în ţări precum Germania, Italia sau Rusia, dar şi în Statele Unite ale Americii.

Profitul obţinut în fiecare an doar din vânzarea bijuteriilor variază între 10.000 şi 20.000 de euro.

Pe viitor, proprietarul atelierului intenţionează să deschidă şi unul de creaţie vestimentară, în care bijuteriile să fie dezvoltate ca şi accesorii pentru vestimentaţie.

Globuri pentru Casa Albă

Atelierul de la Şelimbăr în care se fac bijuteriile produce de asemenea obiecte de sticlărie, renumite în întreaga lume. Pe lângă obiecte de decor, aici se fac şi globuri sau ouă de Paşti cu foiţă de aur, argint sau platină, care se vând în toată lumea şi ale căror preţuri ajung şi la câteva sute de euro pentru un exemplar. În urmă cu câțiva ani, printr-un partener al firmei din Statele Unite, globurile făcute manual la Sibiu au ajuns chiar în celebrul brad de Crăciun de la Casa Albă.





Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite