Sibiu: Secţie pentru nevăzători la Biblioteca Astra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: Secţie pentru nevăzători la Biblioteca Astra
Sibiu: Secţie pentru nevăzători la Biblioteca Astra

Persoanele cu deficienţe de vedere vor putea beneficia de cărţi în format audio, al căror conţinut va fi redat cu ajutorul unor cititoare speciale. Inaugurarea va avea loc sâmbătă, în cadrul unui concurs organizat special pentru aceasta categorie de persoane.

Reprezentanţii Bibliotecii Judeţene „Astra“ a încheiat un protocol de colaborare cu Fundaţia „Cartea Călătoare“ din Focşani, care derulează un proiect pentru accesul nediscriminatoriu la educaţie şi cultură al persoanelor cu deficienţe de vedere. Prin acest protocol, biblioteca judeţeană a primit două aparate Daisy,
Care „citesc“ DVD-uri pe care au fost înregistrate, sub formă de audiobook, mai multe volume. Acesta vor putea fi împrumutate beneficiarilor împreună cu cărţile în format audio sau vor putea fi consultate la sediul bibliotecii, în cadrul unei secţiii care va fi creată special pentru această categori de persoane.

30 de titluri

De la cărţi pentru copii, cărţi de abilităţi practice sau chiar cărţi din literatura universală, toate vor putea fi „citite“ de navăzătorii sibieni prin acest proiect. Până acum, reprezentanţii bibliotecii au cumpărat  30 de cărţi în format audio, urmând ca până anul viitor colecţia să cuprindă 90 de titluri. „Aparatele sunt foarte simplu de folosit şi reproduc perfect acţiunea de a citi, permiţând saltul direct la un anumit capitol, la un anumit paragraf sau chiar la o anumită pagină. Mai mult, un paragraf poate fi reluat de mai multe ori, fără probleme. Singura noastră obligaţie în cadrul protocolului a fost să achiziţionăm aceste cărţi, pe care le vom pune cu drag la dispoziţia nevăzătorilor ”, a spus Onuc Nemeş-Vintilă, directorul Bibliotecii Judeţene „Astra“.

Nevăzătorii, încântaţi de acţiune

Preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din Sibiu, Radu Ghizăşan, s-a arătat foarte mulţumit de iniţiativa celor de la „Astra“ şi spune că va avea un efect foarte bun asupa acestei categorii de persoane. „ Sunt încântat să mă aflu în faţa unui astfel de aparat, care se potriveşte ca o mănuşă pentru doleanţele nevăzătorilor din Sibiu. Mulţi dintre cei care fac parte din asociaţia noastră sunt iubitori de lectură şi până acum erau nevoiţi să apeleze la o persoană care să le citească din cărţi“, a spus acesta, în momntul în care a testat aparatul.

Inaugurare şi concurs

Lansarea proiectului şi a celor două aparate va avea loc sâmbătă, când biblioteca va găzdui şi două concursuri, dedicate persoanelor cu deficienţe de vedere,la care sunt aşteptaţi participanţi din 10 judeţe ale ţării. „Este vorba despre un concurs de cultură generală, denumit „Pe meridianele lumii“ şi despre altul dedicat femeilor cu probleme de vedere, care va urmări dezvoltarea anumitor abilităţi practice, sub denumirea de «Imaginea ta conteaz㻓, a mai spus Radu Ghizăşan. Inaugurarea va avea loc după finalizarea celor două competiţii.

CIFRĂ

Aproximativ 2.000 de nevăzători sunt în Sibiu.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite