Sibiu: În zona Bâlea Lac „plutesc“ pet-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sibiu: În zona Bâlea Lac „plutesc“ pet-uri
Sibiu: În zona Bâlea Lac „plutesc“ pet-uri

Zona Bâlea Lac şi traseul pornit de aici până la Podragu oferă posibiliatea să-ţi atenuezi dorul de înălţimi, nevoia de a scăpa de un trafic infernal  şi de o agitaţie continuă. Arealul însă a devenit un fel de groapă de gunoi a turiştilor, indiferent de naţie.

Chiar înainte de a urca Şaua Caprei, în căldarea Bâlii, muzica, fumul, mirosul de combustibil, gunoaiele şi tarabele pline cu nimicuri kitch-oase îţi întâmpină toate simţurile.
Dorin Magda, primarul comunei Cârţişoara, localitatea de care este legată zona Bâlea are parcă mâinile legate, iar acţiunile pe care le face sunt aproape invizibile. O ghenă de gunoi, transportată de la Bâlea Lac la Avrig, costă 1000 de lei, iar fondurile primăriei sunt foarte mici. Ciprian Simulescu, comisar în cadrul filialei Garzii de Mediu Sibiu, spune că  în zonă se fac verificări periodice, iar gunoaiele sunt strânse, dar realitatea spune altceva.

Suprinşi de gunoaiele strânse
Lacurile glaciare din munţii Făgăraşi sunt de o frumuseţe rară cu o apă transparentă şi cristalină în care, pe vreme bună se reflectă crestele, însă frumuseţea lor nu este un motiv pentru gesturi ecologice.
„Lacurile glaciare nu sunt gropi de gunoi“ este titlul unei campanii de ecologizare întreprinsă de Montan Club Delta în anul 2007. O acţiune la care au participat şi scafandri din Constanţa. La ecologizarea de la lacul Capra au participat 20 de oameni. Scafandri au găsit în lac pe lângă cutiile de conserve atât de prezente în zona montană, o ţeavă groasă cu o lungime de circa cinsprezece metri care nu a putut fi scoasă la suprafaţă. Relu Nica, iniţiatorul campaniei spune că ţeava e acolo din timpul construcţiei transfăgărăşanului, aruncată de muncitori din pricina vizitei lui Ceauşescu. Printre obiectele găsite se mai numără pelerine de ploaie, bocanci sau o cutie de viteze.
Montan Club Delta scârţâie, pentru că anul acesta nu există sponsuri care să finanţeze tipul acesta de acţiune şi nici mediatizare. „Toţi vor ceva palpabil, când li se propune un contract de sponsorizare“ spune Relu Nica, iniţiatorul câtorva acţiuni ecologice din cei mai înalţi munţi ai ţării.

Depăşit de situaţie
 „ Eu nu mai pot să fiu gunoierul Europei, pentru că aici nu vin doar turişti români. În vara asta au urcat enorm de multe maşini la Bâlea, cred ca au fost şi cinci mii de maşini pe zi. Ar trebui să transform primăria în serviciu de salubritate, să plec din Primărie şi să plătesc serviciul de salubritate sau să mă mut în Bâlea“, spune Dorin Magda, primarul comunei Cârţişoara

Sibiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite